Meiraapjes/Meiknol: lekkere recepten en ideetjes

Brocolie, spinazie en wortels zijn groentes die bij de meeste mensen wel vaak op het menu staan. Maar er zijn genoeg heerlijke groenten die vaak worden overgeslagen. Zonde, want dit zijn juist de ingredienten die jouw gerecht echt afmaken. Wij vertellen je in deze blog alles over meiraap. Wat is het en wat kun je er mee maken?

Wat is meiraap?

Meiraap of ook wel meiknolletjes genoemd is een typisch Hollandse groente die, zoals de naam al doet vermoeden, geteeld wordt in het voorjaar. Het wordt alleen in het voorjaar geteeld omdat de plant niet winterhard is. Het is een ronde knol ter grootte van een biet met een paars-witte kleur. Het jonge loof van meiraap kan je misschien wel: dit zijn namelijk raapstelen. Als je dit niet oogst, ontwikkelt de groente zich verder tot knolletjes. In Nederland is het lange tijd een vergeten groente geweest, hoewel die niet echt was vergeten want het werd voornamelijk gebruikt als veevoer. Maar gelukkig staan ze inmiddels weer op het menu mede dankzij de vele mogelijkheden die dit knolletje biedt. Let wel op, want meiraapjes zijn alleen in het voorjaar te koop. Je kunt ze bijvoorbeeld bij de supermarkt kopen. Maar ook bij de groenteboer en op de markt. Als je meiraap gaat kopen moet je altijd gaan voor de stevige exemplaren met een frisgroene loof. Koop nooit de knollen met bruine vlekken of loof, want deze smaken niet lekker.

Hoe smaakt meiraap?

Je kunt deze bijzondere groente zowel rauw als gekookt eten. De smaak van rauwe meiraap kun je het best omschrijven als pittig, zoet en fris. Het kan dat de smaak je doet denken aan radijs. Als je meiraap hebt gekookt smaakt het iets milder en komen de zachte en zoete tonen meer naar boven. Welk deel van meiraap is eetbaar? Zeker de jonge, kleine raapjes kun je prima eten met de schil er nog omheen. Je hoeft dan slechts de onder- en bovenkant van de knol af te snijden en dan is deze al klaar voor gebruik. De wat oudere en grotere raapjes hebben en ietwat stuggere schil deze kun je dan ook heb beste even dun schillen voor gebruik. Wil je meiraap vervangen? Dan is radijs de beste optie als je voor rauw kiest. De gekookte versie kun je in andere seizoenen vervangen door knolselderij.

Wat kun je allemaal maken met meiraap?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken. Het is inmiddels bijna lente dus de perfecte tijd om met meiraap aan de slag te gaan. De meest lekkere voorjaarsgroenten zijn weer volop verkrijgbaar en kan er dus weer veel lekkers klaargemaakt worden voor het avondeten.Wil je met meiraap aan de slag? Hieronder staan twee heerlijke meiraap recepten. Echt een feest om op tafel te zetten!

Ovenfriet van meiraap met een avocadodip

Ingedrienten

  • 3 meiraapjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl oregano
  • ½ tl cayennepeper
  • snuf (zee)zout
  • 1 avocado
  • 1 el mayonaise
  • 1 el water
  • Sap van ½ limoen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden en meng daarna in een kommetje de olie, oregano, cayennepeper en het zout en zet het even apart. Snijd de meiraapjes in reepjes die lijken op frietjes. Doe ze dan in een kom en meng ze goed met het olie mengsel. Zorg dat alle frietjes goed bedekt zijn met een laagje olie. Verdeel de ovenfriet van meiraap over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Neem de bakplaat na 15 minuten uit de oven en draai de frietjes om en bak ze nog eens 15 minuten. Hierna zullen ze heerlijk knapperig zijn. Om de avocodo dip te maken, lepel je het vruchtvlees uit de beide helften. Doe het vruchtvlees in een kommetje en meng het met mayonaise, water en limoensap. Prak het goed door elkaar en viola klaar is je heerlijke saus.

Gevulde meiraapjes

Ingrediënten

  • 8 meiraapjes
  • 3 el olijfolie
  • 100 g rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • ½ bosje peterselie
  • ½ rode peper
  • zout en peper
  • 100 g ricotta
  • 25 g zonnebloempitten

Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 °C / hetelucht: 175 °C / gas: stand 3). Snijd de bovenkant van de meiraapjes en schep het vruchtvlees uit de raapjes. Zorg ervoor dat de buitenkant van de raapjes niet beschadigt. Besprenkel de raapjes met 2 el olijfolie en zet ze ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel en snipper de knoflook en de ui. Maak de peterselie schoon en hak hem fijn. Snijd de rode peper in de lengte door, verwijder de zaadlijsten, maak de peper schoon en hak hem fijn. Bak het vruchtvlees van de meiraapjes samen met de rode peper, de knoflook en de ui ca. 3 minuten in 1 el olie. Voeg de peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet de rijst af en laat hem droogstomen. Roer de rijst door het rodepepermengsel. Voeg de zonnebloempitten toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vul de raapjes met het rijstmengsel en verdeel de ricotta erover. Zet de meiraapjes nog ca. 5 minuten in de oven. En smullen maar!

Vorig artikel

Zuurstofmasker: zo maak je het zelf

Volgend artikel

Afvoer ontstoppen: zo kun je het zelf met huisgemaakte gootsteenontstopper

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,