Gegrilde pastinaak met za’atar en granaatappelpitjes

parsnip_pomegranateSarah B. is voor mij de ultieme Queen B van de plantaardige keuken. Ik word zo ongelofelijk vrolijk van haar! En dan heb ik het nog niet eens over haar recepten. WOW! Ze bedenkt zoveel lekkere combinaties (die dan ook weer meteen 6000 x gekopieerd worden..maar hey, das een compliment toch?) die je uitdagen om vaker aan de slag te gaan met groenten, kruiden en specerijen. Zo ook dit recept. Pastinaak frietjes met een heerlijke dressing, geurige spicy za’atar en frisse granaatappel pitjes. In 20 minuten maak jij van iedere ‘doorsnee’ wortel, knol, zoete aardappel een ‘wow, wat heb je uitgepakt!’ gerecht.

Een paar jaar geleden was ik bij een Indiase Ayurvedische arts. Het is me altijd bijgebleven dat hij zei: jij dénkt misschien dat je een ‘sla & rauwkost’ type bent maar als je jezelf een plezier wilt doen moet je vooral aardse en warme dingen eten. Curry’s, knollen, specerijen, warme pap. Daar zat ik dan met mijn fruit & groene smoothie als ontbijt. En hoewel ik nog steeds flinke porties sla, rauwkost en groenvoer eet, heeft hij wel gelijk. Ik word zo blij van verwarmend eten. En ik voel me na zo’n maaltijd altijd fijn & fit. Dit recept past daar perfect bij. Ik moet oppassen dat ik het niet iedere dag ga maken! Hoewel, waarom eigenlijk niet. Het is namelijk ook een goede snack of bijgerecht. En de gegrilde pastinaak kun je natuurlijk ook vervangen voor zoete aardappel.

Nodig:

Voor de frietjes:

  • 2 pastinaken
  • 1 a 2 teentjes knoflook
  • 2 el kokosolie

Voor de dressing & garnering:

  • 2 el granaatappel melasse
  • 1 el olijfolie
  • beetje zout & peper
  • 2 tl za’atar
  • 3 a 4 el granaat appelpitjes
  • handjevol muntblaadjes

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte in frieten van ongeveer 1,5 cm
  3. Smelt de kokosolie en doe dit samen met de fijngesneden knoflook in een schaal. Meng dit mengsel goed met de pastinaak frietjes.
  4. Leg de frietjes op een bakplaat en bak ze goudbruin in de oven, eventueel nog even grillen op het einde.
  5. Maak de dressing van de granaatappel melasse, olijfolie, zout & peper.
  6. Leg de gegrilde pastinaak op een schaal, giet hier royaal de dressing overheen, strooi vervolgens de za’atar over de frietjes en garneer met granaatappelpitjes en munt (of koriander).

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*