Bananen-kokos-pecan ijs met pure chocolade

bananen ijs

Afgelopen maandagavond zat ik even uit te puffen op de bank – een jongenstweeling van 4,5 jaar vergt soms nogal wat energie  namelijk – met een thee en klaar voor de aflevering met Yo & Wes bij Linda’s zomerweek (jajajaaaa ook ik kon de verleiding niet weerstaan even te kijken). En daar was ‘ie weer: zin in iets zoets. Jawel ook mij overkomt dat regelmatig en meestal stil ik die craving met een dagelijks stukje pure choco. Moet kunnen. Dit keer had ik maar in één ding zin: IJS. En eerlijk is eerlijk, het liefst in een almond magnum. Dat magnum verlangen zit ‘m eigenlijk in twee dingen: het krakken van die choco (precies zoals in de commercial) en de nootjes.

Ik eet heus wel eens een ijsje. Het liefst wel ergens bij een echte Italiaan die het zelf vers maakt. En ik eet zelfs wel eens een magnum (écht?? JA ECHT) maar die keren dat ik dat doe heb ik er achteraf altijd spijt van. Niet zozeer een: ‘oh nee.. dat had ik niet moeten doen, weet je hoeveel calorieën er in een magnum zitten en nu is mijn dag verpest’ spijt. Want met dat soort emoties heb ik echt jaren geleden al afgerekend (kan ik jullie aanraden!). Maar wel een lichamelijke spijt. Want het doet me fysiek (en daarom dus ook mentaal) gewoon geen goed die suiker, zout, melk-bom. Futloos word ik ervan en ook mijn buik is er niet blij mee. En de dag erna heb ik ALTIJD nog meer zin in suikerzoet.

Nog even los van de fysieke redenen om niet voor de magnum te vallen, geef ik dat soort ijsjes ook liever niet aan mijn kids. Ik vind ze er echt nog te klein voor (en verbaas me dan ook oprecht over die kleine koters met die grooooote magnums of cornetto’s in hun handjes) en waarom zou ik ze dat soort dingen aanleren als ze een zelfgemaakt ijsje net zo’n grote traktatie vinden?? Een traktatie die wél voedzaam is!

Oke, terug naar maandagavond en mijn icecream craving. Standaard heb ik een bakje bevroren banaan in de vriezer, staat er in mijn keuken een notenbar én is er altijd wel iets van pure choco in huis te vinden. Ik vond het dus wel weer eens tijd voor een bananen ijsje. Ik dacht er niet teveel over na en postte vervolgens wel het fotootje op Facebook en instagram. Al veel vaker deelden we namelijk op dit blog recepten voor het zelf maken van “ijs” op basis van bevroren banaan. In 2012 deze variant met pistache of deze met blauwe bessen. En ook in Easy Peasy Family staat straks een basisrecept. Daarnaast staat zo ongeveer heel internet VOL met de mooiste en meest lekkere creaties. Zoals hier. En hier. En hier. En hier.

En toch, toch riepen heel veel van jullie in reactie op het fotootje: RECEPT!!! En dus daar gaan we, het recept van deze variant. Experimenteer vooral met andere toevoegingen want in feite kan alles.

Bananen-kokos-pecan ijs met pure chocolade

Nodig (2 pers):

  • 2 a 3 bevroren bananen*
  • 100 a 150 ml kokos-rijstmelk of kokosmelk/room**
  • handje pecannootjes
  • stukje pure chocolade***
  • snufje zeezout
  • optioneel beetje water

*ik heb standaard een tupperware bakje in de vriezer met een stuk of 6 bananen (geschild en in stukjes). Alle bananen van de fruitschaal die te rijp aan het worden zijn gaan in dat bakje.

**ik gebruik deze keer kokos-rijstmelk. Maar je kunt ook kokosmelk (uit zo’n blikje) gebruiken. Als je dat doet, zorg dan voor een koud blikje (uit de koelkast) zodat je alleen 2 a 3 eetlepels van de dikke witte bovenste laag bij je ijs doet. Hier krijg je iets meer ‘roomijs’ substantie van. Doe er dan wel wat water bij anders wordt het blenden redelijk lastig. Je kunt natuurlijk ook amandelmelk oid gebruiken!

***voor een snelle variant smelt je een stukje pure choco. Ik gebruik de 92% van vivani gezoet met kokosbloesemsuiker. Je kunt ook zelf rauwe chocolade maken van 2 tl rauwe cacaopoeder, 1 tl kokosolie en wat honing of ahoornsiroop om te zoeten.

Bereiden:

  1. Doe de bevroren banaan in een maatbeker of keukenmachine en giet hier de kokosrijstmelk overheen. Je kunt zoals aangegeven ook kokosroom gebruiken. Dan maakt de substantie iets minder bananen-rig krijg je iets meer de substantie van roomijs.
  2. Voeg de helft van de pecannootjes toe en blend mee tot een smeuïge dikke ijs massa.
  3. Smelt ondertussen au bain marie de pure chocolade.
  4. Je kunt het ijs nog even terugzetten in de diepvries maar dat hoeft niet (let op het smelt snel!).
  5. Doe het ijs in een bakje, giet de gesmolten warme chocolade eroverheen en garneer met nootjes. De chocolade bevriest meteen door het koude ijs waardoor het ‘magnum-krak-moment’ gegarandeerd is.

YUMM.

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*