Bananenbrood met maanzaad en citroen

Bananenbroden. Ze komen met grote regelmaat voorbij op allerlei heerlijke en leuke foodblogs en kookboeken. Zo ook bij ons. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Vooral omdat het eigenlijk zo super eenvoudig is om te maken, het vaak een stuk voedzamer en gezonder is dan standaard cake, de kinderen er dol op zijn en je er gemakkelijk je eigen smaak en twist aan kunt geven. Hierbij onze nieuwste variant bananenbrood met citroen, maanzaad ennn pure chocolade (sssttt!).

bananen citroen maanzaad brood

Claire is verslaafd aan de maanzaad citroen cake bij Mogador (het leukste koffietentje van Haarlem). Maar eerlijk is eerlijk, deze is alles behalve ‘gezond’. Er zit flink wat suiker IN en er zit ook nog een dikke laag suikerfondant OP. Prima voor af en toe maar zéker niet iedere dag! Tijd voor een recept die qua smaak in de buurt komt maar wel een stuk voedzamer is zonder alle toegevoegde geraffineerde suikers.

Het is niet helemaal gelukt, dat wil zeggen: deze cake lijkt in smaak en substantie niet écht op de mierzoete maanzaad citroen cake, maar hij is minstens zo lekker en een heel stuk gezonder. Een top variant op het bananen havermoutbrood wat we eerder op dit blog deelden en de bananen cake uit ons tweede Easy Peasy boek. Deze cake of dit banenenbrood (wat je wilt) kun je prima als ontbijt of als tussendoortje eten en geef je ook met een gerust hart mee als lekkere variant voor de suikerbom liga in de lunchbox!

Bananenbrood met maanzaad en citroen

Nodig (voor 1 cake/brood):

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 3 grote dadels
  • 80 gram boekweitmeel of speltbloem*
  • 80 gram kokosmeel*
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 a 3 eetlepels maanzaad
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • sap van 1 citroen en/of 2tl biologisch citroenaroma
  • 50 gram fijn gehakte pure chocolade** of raw cacao nibs
  • snuf zout

*Je kunt ook 160 gram amandelmeel gebruiken mocht je dat toevallig in huis hebben! Of bijvoorbeeld 80 gram amandelmeel en 80 gram havermout. Je kunt niet 160 gram speltbloem gebruiken daar wordt de cake echt té stevig van!

**ik gebruik pure chocolade van Vivani, 92% (gezoet met kokosbloesemsuiker). Je kunt ook andere hele pure chocolade gebruiken (minimaal 70%) of kiezen voor rauwe cacaonibs als je de cake helemaal vrij van ‘suikers’ wilt houden (minus de fruitsuikers dan…).

Bereiden

  1. verwarm de oven voor op 180 graden
  2. pureer de bananen met de dadels tot een glad mengsel
  3. roer hier de 3 eieren doorheen met een garde
  4. spatel vervolgens het meel door het beslag en voeg ook de maanzaadjes, de chocolade, de kokosrasp, het zout en het citroensap en -aroma toe. Spatel door het beslag.
  5. Doe een stuk bakpapier in een cake/broodvorm of gebruik een siliconen vorm.
  6. Zet de cake ongeveer 35 a 40 minuten in de oven op 180 a 200 graden afhankelijk van je oven.

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*