Bietenstamppot met kokosgehaktballetjes

rode bieten puree

Hoewel jullie vast allemaal het tegenovergestelde denken, lukt het ook mij niet altijd om alles naar binnen te krijgen bij mijn mannen. Vooral sinds ze op de grote school zijn begonnen en ons ritueel van ‘warm eten in de middag’ helaas plaats heeft moeten maken voor ‘best-wel-vaak-boterhammen in de lunchtrommel’, krijg ook ik regelmatig tijdens het avondeten te horen: ‘ik wil niet warm-eten mama!’. Brood is nu eenmaal vaak favoriet bij het minivolk (nee niet bij allemaal: i know).

Zoals we ook in Easy Peasy Family omschrijven hebben we hier wel wat tips & tricks voor. Regelmaat is er daar één van: minimaal 1 x per dag, warm eten aan tafel, no exceptions, zodat ze weten: dit gaat gewoon gebeuren. Variëren in bereiding staat ook hoog op ons ‘dingen die je kunt doen’ lijstje. De meest recente onderzoeken laten namelijk zien dat bijvoorbeeld het (niet willen) eten van groente, niet eens zozeer met de smaak te maken heeft waardoor de kids weigeren maar met de structuur. Gaan gepureerde wortelen er écht niet in? Probeer ze dan eens rauw. Broccoli die standaard wordt geweigerd? waarom niet een keer gegratineerd uit de oven voor een crunchie bite. Of wat dacht je van deze bloemkool muffins?

Zo vond ik het wel weer eens tijd voor rode bieten. De salade met blokjes rode biet en geitenkaas ging er écht niet in de week van te voren. Tijd voor een andere bereiding. En dus ging ik weer eens voor een oud recept uit Easy Peasy 01. Rode bietenpuree. Dit keer met kokos gehaktballetjes en toch ook wat geitenkaas. De mannen keken nog een tikje argwanend naar hun bordje. Vooral Dean. Maar toen ik zei: “kijk, dit is nou mega-mindy puree met balletjes! Hier krijg je echt powerrr van”. Waren ze om. Want, jongens of niet, Mega Mindy is cool en roze puree wilden ze best proberen.

En zo werden de bietjes weer een keer gegeten, kwamen ze erachter dat ze dat eigenlijk gewoon lekker vinden en gingen de bordjes leeg. Ik blij, want dan kan dit gerecht weer op het lijstje: ‘opties voor een snelle doordeweekse easy peasy maaltijd’.

Rode bietenstamppot met kokosgehaktballetjes

Nodig (voor 4 personen):

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 3 a 4 bio rode bietjes (eventueel al voorgekookt)
  • 100 ml (geiten)melk*
  • 2 el olijfolie
  • 1 el kokosolie
  • 500 gram biologisch rundergehakt
  • 2 el kokosrasp
  • 1 ei
  • zeezout & peper
  • optioneel: volkoren broodkruim

*ik gebruik geitenmelk omdat mijn mannen koemelk niet goed verdragen. Je kunt gewoon biologische koemelk gebruiken of bijvoorbeeld kokosmelk mocht je willen.

rode bieten pureeBereiden:

  1. zet een ruime pan water op het vuur
  2. gebruik je geen voorgekookte bieten? was dan de bietjes en verpak ze met een beetje water in aluminium folie om ze zo te grillen in de oven (ongeveer 40 minuten). Je kunt ze ook gaar koken natuurlijk. Je kunt ook voorgekookte bietjes gebruiken die vacuüm verpakt zijn, wel zo gemakkelijk mocht je geen tijd hebben.
  3. schil de aardappelen, spoel ze af, doe ze in de pan en breng met wat zout aan de kook totdat ze gaar zijn en gepureerd kunnen worden.
  4. Doe het gehakt in een kom, voeg een ei, de kokosrasp eventueel wat volkoren broodkruim/paneermeel en wat zout en peper toe. Meng met je handen en draai er kleine balletjes van.
  5. Snijd de gekookte bietjes in dunne reepjes en maak daar vervolgens blokjes van. Je kunt ze natuurlijk ook raspen eventueel met een keukenmachine als je die hebt.
  6. Verwarm wat kokosolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rustig en na het aanbakken op een laag vuur. Als de balletjes bijna gaar zijn kun je ze in aluminium laten doorgaren en warmhouder.
  7. Giet de aardappelen af, doe er de melk en olie bij en pureer met een stamper. Als je redelijk gladde puree hebt, voeg je de bieten toe en stamp je het geheel nog even tot één geheel. Te droog? voeg nog wat melk en olie toe. Breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper (niet teveel zout, je hebt de aardappelen ook al in zout gekookt!).
  8. Serveren met gehaktballetjes en wat fetakaas.

TIP: wil je liever een vegetarische maaltijd op tafel zetten? Dan kun je ook wat meer geitenkaas gebruiken en de puree bijvoorbeeld serveren met cashew- of hazelnoten voor een bite!

ENJOY. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*