hartige taart met kikkererwten, prei en geitenkaas

chickpea leek pie summer

Het is alweer even geleden dat we een recept plaatsten hier op het Bluebelle Blog. Sowieso hebben we dat de afgelopen maanden veel te weinig gedaan! Sterker nog, we hebben jullie op het gebied van voedzame én lekkere recept inspiratie gewoon compleet verwaarloosd kunnen we wel zeggen. Dat had alles te maken met onze Easy Peasy kookboeken. Als je in twee jaar tijd, twee kookboeken schrijft waarvoor maar liefst ruim 180 recepten in totaal bedacht moeten worden, daarnaast Bluebelle draaiende wil houden én mama bent van een tweeling van 4,5 jaar..nou ja, dan blijft er helaas wat minder tijd over voor het bloggen, posten & (p)instagrammen van allerlei creaties. Hoog tijd om daar weer eens wat verandering in aan te brengen.

ildolcefarniente

Terwijl ik (Claire) deze post schrijf, ben ik 3 weken met vakantie. HEERLIJK. Na een periode van heel hard werken, waren zowel ik als mijn gezin toe aan even helemaal niets. En ik weet niet hoe het met jullie zit maar mijn ervaring: twee weken er tussenuit in de zomer is het nét niet. You’ll need three! De eerste week om af te kicken van al het werken, rennen en vliegen, de tweede week om compleet tot rust te komen en de derde om langzaam aan weer op te laden voordat alles weer van start gaat. En dus was het tijd voor ‘il dolce far niente’! De kunst van het niets doen. En dat is voor mij…nogal een uitdaging zullen we maar zeggen.

dean_smoothie_italie

De eerste week genoten we van de Italiaanse zon om daarna nog twee weken in de Zwitserse bergen bij te tanken. En zoals jullie straks in Easy Peasy Family kunnen lezen, kies ik altijd het liefst een locatie uit waar je ook nog een beetje fatsoenlijk zelf kunt koken, verlaat ik het land niet zonder staafmixer (voor bijvoorbeeld een pink power smoothie) én neem ik standaard dit soort dingen mee naar de vakantiebestemming. De Bluebelle lifestyle valt of staat tenslotte bij balans dus naast de pizza, pasta & gelato wel zo fijn om minimaal 1 x per dag iets simpels doch voedzaams op tafel te zetten!

italie_mealsVoor mij en de mannen werkt een ontbijt met fruit & smoothies (oké en hier en daar een croissantje, moet kunnen!) en lunchen bij het huisje, de tent of het appartement het beste. Iedereen even uit de hete zon en aan tafel. Voor papa en mama een snelle salade: de ene dag met avocado, gegrilde groente en feta de andere dag met peulvruchten en kruiden. Standaard wat bakjes rauwkost op tafel voor het minivolk en ook op vakantie: vakjes-bordjes = eetgarantie. Gevuld met groenten, vis, peulvruchten, ei, pasta en nog meer groenten. Kunnen we einde dag een tripje maken, zien waar we uitkomen en ijsjes eten. Perfetto!

Hartige taart met kikkerwten, prei, sperzieboontjes en geitenkaas

Schermafbeelding 2015-07-17 om 13.46.04Een voedzaam, lekker én snel recept, wat je ook heel eenvoudig op vakantie kunt maken (mits je een oven tot je beschikking hebt, dat dan weer wel…), is hartige taart. Quiche, if you like. Als het even kan en beschikbaar is mét een volkoren (blader)deegbodem maar dat is misschien niet zo eenvoudig te vinden in die Franse, Italiaanse, Spaanse, Zwitserse supermarkten. In Duitsland overigens vaak wel!

Natuurlijk kun je het deeg ook zelf maken, maar bladerdeeg maken vergt nog best wel wat tijd (en ervaring). In Easy Peasy Family vind je straks een eenvoudig recept om ook zelf een volwaardig deeg te maken. En mocht je dat allang weten: by all means: maak!!

Voor nu: gebruik gewoon het deeg wat je kunt vinden in de supermarkt of bij de bakker. Dat is misschien niet het meest voedzame en natuurlijke deeg maar de vulling maakt veel goed waardoor je toch nog een voedzame vakantie maaltijd op tafel zet. Die – niet heel onbelangrijk – de kinderen ook vaak heerlijk vinden! Ideaal als snelle lunch, een lichte avondmaaltijd en ook de volgende dag koud heerlijk voor mee naar het strand of picknick.

Je kunt deze taart overigens vullen met dat wat je lekker lijkt of dat wat je kunt krijgen aan groenten. Ik koos dit keer voor de combinatie van kikkererwten (lang leve die voedzame peulvruchten vol vezels en belangrijke mineralen die we met z’n allen veel te weinig eten!), prei en kurkuma (ongelofelijk lekkere combi en kurkuma is een hele gezonde smaakmaker! use it as often as you can). En ik gooide er nog wat extra sperziebonen doorheen vanwege ons altijd geldende motto: green up! Maar het lijkt me ook heerlijk met courgette of broccoli of doperwtjes.

Nodig:

  • 1 pakje (blader)deeg: als je het kunt vinden zo natuurlijk en ‘volkoren’ mogelijk.
  • 3 eieren
  • 150 ml melk*
  • 300 gram kikkererwten**
  • 1 grote prei, fijn gesneden
  • 1 sjalot, fijn gesneden
  • 150 gram sperzieboontjes, gewassen en gedopt
  • 70 gram zachte geitenkaas*** (feta kan ook)
  • 2 tl kurkuma
  • beetje peper en zeezout (ik koos voor Keltisch zeezout)
  • 1 tl kokosolie

Schermafbeelding 2015-07-17 om 13.45.52*ik gebruikte in dit recept geitenmelk. Je kunt ook plantaardige melk kiezen zoals havermelk of rijstemelk. Liever geen kokosmelk ivm de te zoete smaak. Tenzij je dat juist heerlijk lijkt natuurlijk.

**je kunt kiezen om zelf gedroogde kikkererwten te koken of ze kant- en klaar te kopen. In het laatste geval kies je het liefst voor een glazenpot en zorg er in ieder geval voor dat je de peulvruchten goed afspoelt.

***ik gebruikte 2 soorten. ongeveer 30 gram zachte geitenkaas voor in het mengsel en 30 gram iets hardere geitenkaas ter garnering.

Bereiden:

  1. Ontdooi indien nodig het deeg door het al even van te voren uit de vriezer te halen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een pan met water op voor de sperzieboontjes en mocht je nog zelf kikkererwten koken een tweede pan. Blancheer de sperziebonen kort (max 5 minuten), spoel koud af en zet even weg. Doe hetzelfde met de kikkererwten.
  3. Smelt de kokosolie in een pan en wok het sjalotje en de prei tot deze zacht zijn. Roer hier de kurkuma doorheen.
  4. Klop in een maatbeker de drie eieren met de melk, de helft van de geitenkaas, en wat peper en zout tot een gladmengsel.
  5. Voeg hier de prei met kurkuma, de boontjes (gesneden in stukjes) en de kikkererwten aan toe.
  6. Leg het deeg in een taartvorm met opstaande rand (eventueel op bakpapier zodat je het er eenvoudig uit kunt halen) en giet hier het mengsel overheen. Garneer met de overige geitenkaas.
  7. Zet de taartvorm zo’n 20 a 30 minuten in de oven.

ENJOY!

2 Comments on “hartige taart met kikkererwten, prei en geitenkaas

  1.  by  Reny

    Wow Claire, wat ziet dat er heerlijk uit! En niet alleen die quiche… 😉 Ga jij nog even heel hard genieten van je vakantie! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*