Boekweitpannenkoek: zo maak je de lekkerste boekweitpannenkoeken

Iedereen die ook maar een beetje bezig is met voeding weet waarschijnlijk dat boekweit een gezonde voedingsoptie is. Vooral voor mensen die glutenvrij eten, is boekweit een goed alternatief. Er wordt vaak gezegd dat boekweit bij de graansoorten hoort, maar wist je dat dit helemaal niet waar is? Boekweit is namelijk geen graan, maar een pseudo-graan. In deze blog kun je alles over boekweit lezen én geven wij een recept voor de lekkerste boekweitpannenkoeken!

Wat is boekweit

Boekweit is dus geen graan, zoals tarwe, rogge, haver of spelt. Maar wat is het dan wel? Het is een kruidachtige plant waarvan boekweit de vruchten zijn. Ze groeien in een soort trosjes aan de steeltjes van de plant. De vruchten lijken qua vorm het meest op een beukennootje. Ze hebben een driehoekige vorm en een bruin dakje. Boekweit is een zaad in plaats van een graan. Desondanks heeft het veel overeenkomsten met graan en wordt het in de keuken dan ook vaak als een alternatief voor graan gebruikt. Daarom wordt het ook wel een pseudo-graansoort genoemd. Een ander pseudo-graansoort is bijvoorbeeld Quinoa.

Hoe smaakt het?

De smaak van boekweit is best bijzonder te noemen. Velen omschrijven het als noot-achtig met een beetje pit, terwijl anderen het meer omschrijven als zoet. Omdat het dezelfde mogelijkheden heeft als granen, wordt er vaak meel van gemaakt. Het meel kan je kant en klaar kopen, maar kun je ook zelf vermalen in een blender. Boekweitmeel is minder lang houdbaar dan ander meel, omdat het meer vet bevat dan andere graan-soorten. Voor bakken met boekweitmeel heb je daarom enige ervaring nodig. Als je het aandeel aan boekweitmeel bijvoorbeeld te hoog maakt in je baksel, valt dit vrij snel uiteen, en kan het wat plakkerig worden. Naast meel zijn er nog een aantal andere soorten boekweit te vinden, zoals:

  • Boekweit korrels: deze hele korrel kun je gebruiken ter vervanging voor o.a rijst.
  • Boekweit vlokken: dit zijn geplette korrels, die je kunt gebruiken ter vervanging voor havermout.
  • Boekweit flakes: dit zijn samen geperste, geplette boekweitkorrels, die worden geroosterd. Je kunt deze ter vervanging gebruiken voor maïs flakes.
  • Boekweit gluten: dit zijn boekweitkorrels waarvan de korrels zijn gepeld en gebroken. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk en maakt het geschikter voor bijvoorbeeld pap.
  • Kasha/geroosterde boekweitkorrels: Niets meer of minder dan geroosterde boekweitkorrels: deze soort kun je vinden in de biowinkel. Supermarkten verkopen tegenwoordig boekweitmeel, maar dit is meestal niet biologisch. Let hier dus goed op!

Boekweit pannenkoeken recept

Boekweit leent zich heel goed voor het maken van pannenkoekjes. Deze pannenkoeken kun je heerlijk als ontbijt eten.

Ingredienten

  • 200 gr boekweitmeel
  • 500 ml (plantaardige) melk
  • 3 eieren
  • Kokosolie om in te bakken
  • Snufje zout
  • 1 theelepel kaneel (eventueel weglaten voor een neutrale smaak)

Materialen

  • Mixer of garde

Topping

  • Vers fruit
  • Ahornsiroop of kokosbloesemsuiker

Bereiding
Doe het boekweitmeel en zout in een grote kom. Giet de helft van de melk er bij en klop met een mixer of garde door elkaar tot een egale massa. Voeg de eieren een voor een toe en klop er ook door heen. Voeg als laatste de rest van melk en kaneel toe en mix nogmaals goed door. Verhit een klontje kokosolie in een koekenpan en schep ongeveer een kleine soeplepel beslag in de pan. Laat het beslag uitvloeien over de hele pan. Bak de pannenkoek ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur tot hij gestold is en draai hem dan om. Houd de boekweitpannenkoeken warm onder een deksel of onder folie. Serveer de pannenkoeken dan met het verse fruit, de ahornsiroop en wat kokosbloesemsuiker.

Waar komt Boekweit vandaan?

Boekweit komt van oorsprong uit China. Tegenwoordig wordt boekweit meest het geteeld in China en Rusland. Maar ook in Nederland wordt een beetje boekweit geteeld. Het zaaien van boekweit vindt plaats in het voorjaar, de oogst volgt zich op in de nazomer. Nadat de zaden geoogst zijn, moeten ze een aantal weken drogen op het veld. Zodra ze goed gedroogd zijn, worden de bruine dakjes verwijderd en de korrels verder verwerkt. Omdat het best een arbeidsintensief en moeilijk product is om te telen, wordt het een stuk minder gedaan dan andere graansoorten. De plant is ook nog eens erg gevoelig voor weersomstandigheden. Je kunt je voorstellen dat ons kikkerlandje -waar de temperatuur behoorlijk vaak schommelt- dan niet de ideale plek is voor deze plant. Ook zijn de korrels niet tegelijkertijd rijp. Als een deel geoogst wordt, gaat het andere deel gewoon verloren.

Boekweit heel gezond!

Boekweit heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Zo bevat het om te beginnen de meeste vezels van alle graan- (en pseudo-graan) soorten. Er zitten zowel veel oplosbare als on-oplosbare vezels in. Boekweit bevat enorm veel anti oxidanten, waaronder d-chiro-inositol, rutine en quercetine. Volgens diverse studies werken deze stoffen tegen ontstekingen, een hoog cholesterol, diabetes, en neurodegeneratie. Zo werkt de stof rutine op de doorbloeding in de vaten, werkt het vaat-versterkend en kan het bloed klontering tegengaan. In tegenstelling tot veel andere graansoorten bevat boekweit geen fytinezuur. Fytinezuur wordt door de plant aangemaakt om te overleven en niet opgegeten te worden. Deze stof is dan ook licht giftig. Een ander voordeel van boekweit is dat het net zo veel eiwitten bevat als tarwe, maar dat de eiwitten veel lichter verteerbaar zijn. Het is echter wel zo dat je boekweit niet als een volwaardig eiwit kunt eten. Voor een ‘graan-soort’ bevat het best veel van het essentiële aminozuur lysine , wat boekweit erg interessant maakt voor vegetariërs. Maar, boekweit bevat geen methionine, een ander essentieel aminozuur. Het is daarom we belangrijk dat je de andere eiwitten via andere voedingsmiddelen aanvult. Als laatste bevat boekweit geen gluten. Voor mensen die gevoelig zijn voor gluten, allergisch zijn of zelfs coeliakie hebben, is dit dus een erg interessant product.

Vorig artikel

Easy Peasy: Online kopen + 7 Wijze lessen uit Easy Peasy

Volgend artikel

Dropjes zelf maken: zo doe je dat

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,