babycooking!

Nu mijn eigen 2 chocoprinsjes inmiddels de 6 maanden hebben aangetikt, is ook hier het ‘babycooking’ begonnen. En het zal de meesten van jullie niet verbazen dat er in huize Bluebelle geen potjes en pre-fab hapjes gegeven worden. Behalve als het niet anders kan en dan gaan we voor de gezonde & pure versie van Ella’s Kitchen

Aangezien ook mijn dagen druk genoeg zijn, moet het maken van al deze vers & zelfbereide prakjes wel zo efficiënt mogelijk gebeuren. En dus werd er een babycooker aangeschaft (absolute aanrader!) en gooide ik mijn ‘dat weet ik allemaal al’ scepsis overboord en schreef me samen met wat ‘mede-moeders’ in voor de ‘baby cooking workshop’ van Gees & Imke.

De workshop begon al goed met een zelfgemaakte rabarber crumble van Gees. Hierna volgde een blinde smaaktest: wat proef je? kun je die smaak thuisbrengen? vind je het lekker? zou je het dit aan je kindje geven? Het enthousiasme was aangewakkerd…en laat nou de zelfgemaakte broccoli naar broccoli smaken en het potje naar tja…geen idee? een zachte warme substantie?

Na het proeven, mochten we zelf de keuken in. Het doel van de workshop is namelijk om tijdens het koken voor jezelf te leren hoe je met een aantal van dezelfde ingrediënten ook een babyhapje kunt maken. Want wie zegt dat je baby, peuter, kleuter niet van ‘thaise curry’, linzen-wortel-abrikozen soep of zoete aardappel houdt? Bepakt met een tiental bakjes vol met babyhapjes gingen we na een leuke en leerzame avond weer naar huis.

Inmiddels eten mijn mannen goed. heul goed. Alles gaat erin. Van spinazie tot rode biet tot linzen. Begint jouw kindje ook net met de eerste hapjes? hou dan de volgende tips in gedachte:

 • Begin pas met vaste voeding als je kindje 6 maanden is. Hiermee voorkom je zoveel mogelijk dat hij/zij een allergie opbouwt voor een bepaald product. Het heeft echt nog voldoende aan de flesvoeding tot die tijd.
 • Begin pas met brood en granen vanaf maand 8. Voor die tijd is de kans ook groter dat je kindje een (gluten) allergie ontwikkeld.
 • Start met groente en geef af & toe fruit. Vaak doen ouders dit andersom. Mijn tip om je kindje zo goed mogelijk te laten wennen aan alle smaken is, fruit wat minder vaak te geven in het begin en zeker te starten met het geven van groente. Fruit is namelijk (net zoals moeder- & flesmelk) van nature zoet. Je kindje lust dit automatisch. Veel groenten (en zeker de groene groenten) zijn wat minder zoet en soms zelfs bitter. Je kindje moet echt aan deze smaken wennen. Geef bijvoorbeeld de groente hap in de ochtend en ’s middags nog een paar hapjes fruit in plaats van andersom. Zo voorkom je dat je kindje een nog grotere voorkeur ontwikkelt voor zoete smaken.
 • Geef de groente in het begin steeds in de meest pure vorm zodat je kindje ook echt de smaak leert kennen. Dus in het beginnen alleen een paar hapjes broccoli OF wortel OF bloemkool. Als alle groenten de revue zijn gepasseerd kun je gaan mixen.
 • Geef minimaal 3 a 4 dagen achter elkaar dezelfde groente. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar zoals ik al vaker schreef, moet je kindje echt een paar keer iets proeven voordat hij/zij de smaak ‘lekker’ gaat vinden. Trekken ze dus een vies toetje bij de eerste happen doperwtjes? DOORZETTEN!

Lijkt het jou leuk om ook de workshop ‘babycooking’ te volgen? Kijk dan eens op de site: www.babycooking.nl

10 Comments on “babycooking!

 1.  by  MoodKids - Maike

  Wat leuk om te lezen, ik mag over 6 mnd weer opnieuw beginnen met leren eten van een kleine baby, heb er veel zin in dus ga je tips zeker opvolgen! groet Maike

 2.  by  Inge

  Claire,
  Wat ik als ervaren moeder van 3 nog wil toevoegen is, probeer ook eens niet te pureren. Dit heet Raply, al kwam ik daar bij kind 3 pas achter. Bij kind 2 deed ik het zonder te weten hoe het heette. Zij zag haar gepureerde hapje, onze borden met normale aardappels en groenten of pasta en saus en had zoiets: ja, dit is mijn saus maar waar zijn mijn aardappels/pastaatjes?

  No. 3 eet vanaf 6 mnd gewoon met de pot mee, voor het jaar at hij zelfs al zelfgemaakte pizza e.d. Nu ben ik veel van de verse kruiden e.d. en gebruiken wij hier amper kant en klare sausen en kruidenmixen e.d. Staafmixer oid is nooit gebruikt bij deze. Ook peer e.d. eet hij vanaf het begin in kleine stukjes. Dat blijken ze makkelijk weg te krijgen en zo krijgen ze ook de structuur mee. Wat ze allemaal niet lekker vinden en moeilijk eten vinden is: soep. En rijst, dat valt van hun vork af voordat het in hun mond is beland. Heel af en toe eten we nasi dan plakt de rijst wat door de groenten en het ei/ ham wat er door zit. Kinderen zijn nu 1,5 en 9.

  •  by  Claire

   Hoi Inge,

   Dank voor je leuke reactie en aanvullende tips! het blijkt inderdaad dat de kaakjes van die kleintjes al makkelijk structuur aan kunnen. Ik ga het es proberen.

 3. Pingback: Bluebelle Baby’s: quinoa met groene saus « Bluebelle

 4.  by  Nienke Catharina

  Leuk stukje en super tips! Over 2 maanden ‘mag’ ik ook aan de kook met de eerste hapjes voor onze kleine meid, ik kan niet wachten! 🙂
  Thanx voor je tips, groetjes

  Nienke Catharina

  •  by  Claire

   Dank voor je leuke reactie! en super dat het koken voor je kleine meisje bijna gaat beginnen. Het loont echt de moeite om in het begin wat tijd & effort te steken in het laten proeven (en laten proeven en laten proeven en laten proeven ;-)) van verschillende smaken en structeren! Worden het makkelijke eters van.

 5. Pingback: Bluebelle Baby’s: groene bonen spread « Bluebelle

 6. Pingback: Koken voor je peuter « Bluebelle

 7. Pingback: Bluebelle: een site met tips over gezond eten voor je kind én voor jezelf |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*