Bananen havermout ontbijtbrood

Bananen havermout ontbijtbrood

Heb jij al een bananen brood gebakken? Waar havermout pap vroeger niet kon ontbreken op je ontbijttafel, bakken we nu massaal (zoete) ‘ontbijt broden’. Logisch want het is super makkelijk & lekker. Je kunt het zo gezond maken als je zelf wilt én je kinderen eten het ook, want wie wil er nu geen ‘cake’ als ontbijt?

Het mooie van deze ontbijtcake/broden is dat je allerlei voedzame ingrediënten zoals noten, zaden en fruit kunt toevoegen. En je kunt ze zo maken dat ze wél zoet smaken maar geen suiker bevatten. Of in ieder geval geen geraffineerde suiker.

Kies gewoon één van deze 9 suikervervangers.

We geven je 2 recepten. Een basis bananen brood recept uit Easy Peasy en een variant voor een bananen havermout brood met rozijnen.

BASIS BANANEN BROOD

Nodig:

  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • beetje zout
  • 200 gram volkoren speltmeel*
  • 4 grote dadels
  • optioneel: 50 gram geraspte kokos
  • optioneel: 2 a 3 eetlepels (kokos)melk** om het iets smeuïger te maken

Bereiden:

Verwarm oven voor op 160-180 graden. Haal de pit uit de dadels en pureer ze samen met de banaan. Doe daarna alle andere ingrediënten in een kom, minus de rozijntjes. Je kunt in plaats van speltmeel ook kiezen voor een glutenvrije meelsoort zoals boekweit- of quinoameel*. Voeg hier het dadel/bananen mengsel aan toe, dit is in plaats van de suiker. Mix alles door elkaar tot je een beslag krijgt. Je kunt nu ook wat plantaardige melk of kokosmelk** toevoegen voor een iets meer smeuige cake. Schep uiteindelijk de rozijnen erdoor en eventueel geraspte kokos.

Doe het mengsel in een cakeblik en zet in de oven. Na ongeveer 40 minuten is het klaar. Blijft maar 2 dagen echt lekker en je kunt het ook invriezen. Lekker met vruchten of een beetje honingkwark.

BANANEN HAVERMOUT BROOD

Nodig:

  • 3 rijpe bananen
  • 120 a 140 gram havermout
  • 2 a 3 eieren
  • 1 tl pure vanille poeder
  • 1 a 2 tl kaneel of cardamom
  • 1/2 tl bakpoeder (bio)
  • 1 handje rozijnen
  • optioneel: 2 a 3 eetlepels (kokos)melk** om het iets smeuïger te maken
  • optioneel: klein handje walnoten
  • klein beetje boter/olie/kokosvet voor het invetten van het bakblik

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet alvast een bakblik in. Doe de bananen, eieren, havermout, specerijen, bakpoeder in een keukenmachine of blender. Blend tot een glad beslag. Als je het brood wat grover wilt houden, kun je ook de bananen pureren, de eieren er doorheen kloppen en de rest van de ingrediënten mengen met de havermout en het er vervolgens doorheen roeren.

**De (kokos)melk is optioneel. Wij vinden het lekker voor een iets smeuïger brood. Let wel op dat het beslag niet té vloeibaar wordt.

Giet het mengsel in een bakblik en voeg uiteindelijk de rozijnen en walnoten op het einde toe. Als je ze al in het beslag doet, is de kans groot dat het allemaal naar de bodem zakt. Zet het brood / de cake zo’n 20 minuutjes in de oven. Prik er desnoods met een saté-prikker in om te zien of deze ‘droog’ blijft.

 

Vorig artikel

Wanneer moet je jouw reisverzekering afsluiten?

Volgend artikel

Borrelplateau

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,