/

Borrelplateau

Borrelplateau

Sommige families beginnen het liefst met het hoogtepunt waardoor iedereen na de borrel eigenlijk al genoeg gegeten heeft…Wij zien de borrel als een mooie aftrap van een bijzondere avond. Je proost, kijkt elkaar aan, geniet van een drankje en wekt de eetlust op met kleine subtiele appetizers. Die hoeven niet heel ingewikkeld te zijn, zeker niet als je al uren in de keuken hebt gestaan voor het diner. Keep it simple en vooral niet te overdadig dat is zonde van alles wat nog komen gaat. 

Voordat we het vergeten, het Bluebelle Borrelplateau is niet alleen onderdeel van ons eigen kerstmenu deze week! Brenda van BrendaKookt een heerlijk bloemkool soepje als tussengerecht en op YellowLemonTree inspireert Maura voor het hoofdgerecht met hert. Hanneke zelf kookt een tweede tussengerecht met vis en het panna cotta grand dessert kun je tenslotte vinden op het blog van Hazel: cookiecottage.nl.

Aan ons de eer om de meer traditionele hapjes voor bij de borrel nét een Bluebelle ‘twist’ te geven:

HAVE YOURSELF SOME nuts & chips

Noten zijn super gezond en voedzaam maar dan wel de ongebrande & ongezouten variant. Zo min mogelijk bewerkt dus. Soms maakt die extra bite het wel net even wat lekkerder.

Onze tip: koop een ‘rauwe’ notenmix en bewerk ze zelf! Doe een flinke scheut rijstolie, kokosolie of andere plantaardige olie die tegen hoge verhitting kan in een bakje.

Voeg verschillende kruiden toe (chilipeper, paprikapoeder, komijn) en meng dit met de noten. Bak dit kort. Zorg ervoor dat ze niet aanbranden! Laat even afkoelen voordat je ze serveert. 

Chippies. Koop je ze? ga dan voor een zo naturel mogelijke variant zonder smaakversterkers (msg). Inmiddels verkopen ze in verschillende supermarkten ook groentechips. Die staan net een stukje feestelijker!

Groentechips maak je ook heel eenvoudig zelf. Verwarm een oven voor op 200 graden. Schil en snijd verschillende groenten zoals rode biet, pastinaak, zoete aardappel, schorseneren in hele dunne schijfjes of repen. Meng ze in een kom met plantaardige olie (niet teveel, dan blijft de chips slap!) en leg ze vervolgens uitgespreid op een bakplaat. ‘Gril’ de groenten in 15 minuten krokant en laat goed afkoelen. 

HAVE YOURSELF SOME OLIVES & Co.

Olijven, die doen het werk zelf. Dus lekker niks aan doen. Ruil bitterballen in voor falafelballetjes; een stuk minder vet en stukken voedzamer. Is dit allemaal net iets té vega voor je en wil je ook iets van vlees aanbieden aan je gasten? Kies dan voor een bio en verantwoord worstje. Wij vinden die van Brandt & Levie by far de meest lekkere variant. Je moet er misschien even voor omrijden en betaalt er fors voor, maarrrr dan heb je ook wat. 

HAVE YOURSELF A…DRINK

Het borrelmoment tijdens de feestdagen leent zich natuurlijk bij uitstek voor een proost moment met een goed glas wijn of een ander feestelijk drankje….met of zonder alcohol. In dat laatste geval is het niet altijd eenvoudig om tot een goed enigszins gezond alternatief te komen.

We kunnen jullie wel weer een aantal receptideeën geven om zelf wat lekkers te gaan juicen of shaken, maar we beseffen ons ook dat je je juist tijdens deze dagen al zoveel tijd kwijt bent met het maken van al dat lekkers op tafel.

Kies daarom voor wat simpele alternatieven die gewoon verkrijgbaar zijn in de (natuur)winkel. Bionade heeft bijvoorbeeld veel lekkere smaken of de drankjes van Belvoir. Daar zit dan misschien wel wat suiker in maar ze zijn met veel liefde en passie gemaakt van pure ingrediënten en daarmee een beter alternatief dan de mixjes zonder alcohol waar wel vaak veel twijfelachtige in zit!

HAVE YOURSELF AN EAST MEETS WEST DIP

Eén van de meest geserveerde borrelhappen; toastjes met (franse)kaas, zalm- of eiersalade, een stukje worst, etc. Deze kerst maken we ze Bluebelle proof en laten we ons inspireren door de Arabische keuken.

Allereerst kun je er voor kiezen om de stokbroodjes of toastjes in te wisselen voor bijvoorbeeld volkoren libanees flatbread (verkrijgbaar bij een goede turkse/libaneese winkel), linzen crackers (verkrijgbaar bij Marks & Spencer) of simpelweg schijfjes komkommer of wortel die ook prima als rond toastje dienst doen. Besmeer deze toastjes met of dip ze in  avocadohummus, zoete aardappelhummus, sesamkruiden-mix, makreelsalade of geitenkaas.

De combinatie van de zoete, pittige en kruidige smaak uit de Oosterse keuken zorgt voor een perfecte balans. We geven je graag nog wat inspiratie voor dips die nét even anders zijn dan de tapenade en dipsausjes die we gewend zijn. 

Tahini Dip

meng 250 ml tahini (sesam)pasta, het sap van 2 citroenen, 2 theelepels komijn en één teen geperste knoflook. Doe daar een half kopje water bij en pureer tot een glad mengsel. 

Hummus van gegrilde zoete paprika

mix de helft van bovenstaande tahini dip met 1 blik kikkererwten, 3 el olijfolie, 2 grote stukken gegrilde zoete paprika en wat water tot dip. 

Zoete aardappel Dip

verhit de oven op 180 graden. Neem 2 grote zoete aardappelen (de oranje variant) en snijd ze in grove stukken. Doe dit in een ovenschaal met wat olie en gaar zo’n 15 minuutjes. Voeg de zoete aardappel, 1 eetlepel tahini pasta, 100 ml griekse yoghurt, een scheutje kokosmelk, 1 teentje knoflook en wat zout & peper toe. 

Za’atar

Za’atar, is en heerlijk geurig en kleurig kruidenmengsel dat veel gebruikt wordt in het Midden Oosten. Je kunt het gebruiken met een flinke scheut olijfolie gebruiken als dip. Je kunt het ook meebakken met het flatbread van het borrelplateau.

Naast flatbread zijn al deze dips natuurlijk ook heerlijk met verschillende soorten rauwkost zoals wortel, komkommer, bleekselderij, rettich, tomaat en paprika! 

Vorig artikel

Bananen havermout ontbijtbrood

Volgend artikel

Hoe kun je vandaag nog een goede woonverzekering afsluiten?

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,