Easy Peasy Popsicles

Ijs. Dé verwennerij op warme zomerse dagen. Alle kinderen zijn er gek op en zeker voor de allerkleinsten is een eerste ijsje vanwege de structuur en vooral temperatuur een hele beleving. Zelf ijsjes maken is een koud kunstje en als je eenmaal hebt geëxperimenteerd met fruit en zuivel zijn de variaties eindeloos! Voor ons boek Easy Peasy maakten we onderstaande beauty’s.

ijsjes_easypeasyIjsjes lenen zich bij uitstek om een heel stuk voedzamer & gezonder te maken zonder dat het minder lekker hoeft te zijn. De varianten die je in de supermarkt vindt bevatten namelijk vaak ongelofelijk veel suiker, room, onnatuurlijke toevoegingen en jawel: zout. Heel veel zout.

In dit blog geven we je 2 recepten uit Easy Peasy, 1 recept voor super snel bananen-roomijs met walnoten én het recept voor een ijsje wat Sanny per ongeluk maakte. Tenslotte geven we je ook nog wat supermarkt tips. Wat ons betreft heeft zelf ijs maken absoluut de voorkeur maar soms heb je even geen tijd of zin en is het handig te weten welke alternatieven je hebt.

Easy Peasy Popsicles:

Voor de bereiding van deze ijsco’s is een ijsmachine (zoals bijvoorbeeld de Zoku) een uitkomst. Tegenwoordig zijn ze dan letterlijk in een handomdraai klaar. Natuurlijk kun je ook gewoon de ouderwetse ijsmalletjes gebruiken en deze even in de vriezer leggen.

BANANA CHIA CHOCO

Nodig: 1 banaan, 200 ml amandelmelk (of kokosrijstmelk mocht je allergisch zijn voor noten), 1 a 2 el griekse yoghurt, 2 tl honing, 1 tl chiazaadjes, 1 tl rauwe cacaopoeder.

Bereiden: pureer de banaan samen met de amandelmelk en de yoghurt tot een glad mengsel. Doe hier eventueel wat honing bij. Gebruik je kokosrijstmelk dan hoeft dat niet, deze is al zoet  genoeg. Schenk dit in de ijsjesmal en roer er op het laatste moment nog wat chiazaadjes en rauwe cacaopoeder doorheen voor het mooiste effect (bewaar wat cacaopoeder). Strooi ook nog wat cacaopoeder over de ijsjes heen net voordat je ze serveert.

POPEY-SICLES

Nodig: 250 gram spinazie, 2 sinaasappels, 1/4 komkommer, 1 el honing, beetje citroensap. Optioneel: peer of kiwi voor iets meer zoet.

Bereiden: juice de spinazie en de komkommer. Meng dit sap met het sap van de sinaasappels en een beetje citroen. Pureer hier eventueel nog een peer of kiwi doorheen. Breng op smaak met wat honing en giet in de vormpjes.

Supper snel bananen ijs:

Standaard bewaren wij in huize Bluebelle een bakje met stukjes banaan (geschild!) in de vriezer. Bevroren banaan blijft zo’n 3 maanden goed en is super voor in smoothies of om jawel: ijs van te maken. Ijs van bevroren banaan lijkt qua structuur op roomijs en is een perfecte basis voor allerlei smaaktoevoegingen. Hieronder het recept voor de basis:

Nodig: 2 a 3 bevroren bananen, 1 el honing of ahoornsiroop, handje walnoten, water of rijstmelk of notenmelk.

Bereiden: pureer de bevroren banaan met de zoetstof en melk naar keuze tot een romige substantie. Niet te lang want dan smelt het erg snel. Hak de walnoten fijn en roer deze er doorheen. Zet het ijs eventueel nog even terug in de vriezer. Heerlijk in combinatie met allerlei soorten fruit, noten, of superfoods.

Sanny & haar ijsje:

Zo nu en dan schrijft Sanny voor Bluebelle. Dat deed ze vanuit de US of A maar inmiddels zit zo nu even in Mexico. Ja ja, onze globetrotter! Ze mailde ons dat ze zo’n zin had in een ijsje en per ongeluk een hele lekkere mix had gemaakt. Wij delen dit natuurlijk heel graag met jullie!

Nodig: 1 avocado, 1 mango, limoensap, beetje kokosmelk  & kokosrasp

Bereiden: schillen, vervolgens mengen/pureren en in een ijsjesmal gieten. In de vriezer en klaar.

Ijsjes uit de supermarkt: easy peasy proof

Voor als je even geen tijd hebt om zelf je ijsjes te maken, zijn er inmiddels gelukkig steeds meer merken en producten die hun best doen om een goed alternatief in de schappen te krijgen. Hieronder een aantal van de ijsjes waar wij soms voor kiezen!

imagesNice op een stokje! we schreven er al eerder over; de ijsjes van Nice. Wij zijn er fan van, vooral omdat ze er én zo mooi uitzien maar ook heerlijk smaken. De ijsjes bevatten overigens wel rietsuiker. Niet veel, en verder een andere onnatuurlijke toevoegingen.

Je vindt Nice hier en sinds een tijdje liggen de nieuwe knijpijsjes ook in de schappen bij Marqt.

icecream factoryDe ijsjes van de icecream factory worden gemaakt van biologische producten en verse ingrediënten. Sinds kort hebben ze ook een nieuwe variant gemaakt op basis van kokosmelk en gecombineerd met superfoods.

Wij proefden ze tijdens Ekotown en waren verkocht. Deze ijsjes zijn ook geschikt voor vegans. Je vindt ze o.a. bij ekoplaza.

Schermafbeelding 2014-06-25 om 12.46.19Niet iedereen heeft een ekoplaza of marqt in de buurt. En niet iedereen heeft tijd om naar leuke kleine foodfestivals te gaan. Ga je voor een waterijsje uit de ‘gewone’ supermarkt? Dan vinden wij het beste alternatief de (relatief nieuwe) fruitijsjes van Hero.

Ze zijn niet helemaal vrij van toevoegingen maar wel een grote stap in de goede richting, zeker als je het vergelijkt met alle suikerijsjes.

HAVE A HEALTHY HAPPY SUMMER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*