Het fairdelicious bloggersevent 2013

Om met de woorden van Tony a.k.a. Teun van de Keuken te spreken, let’s make it personal; de kans is groot dat Miles & Dean – mijn 3 jaar oude geadopteerde tweeling – de nazaten zijn van Afrikaanse slaven die per schip onder onmenselijke omstandigheden zo’n 150 jaar geleden vervoerd zijn naar Amerika. Omdat “wij” blanke westerlingen zin hadden in koffie, cacao en last but not least: suiker. Het destijds kostbare witte goud waar de westerse beschaving nu aan dreigt te bezwijken. Over bittersweet gesproken. De wraak van de slaven.

fairdelicious

Lizet Kruyff trapt het fairdelicious bloggersevent – georganiseerd door Fairtrade & Delicious.magazine – af met haar ‘spicy (hi)story’. Een interessant verhaal over waarom wij aten wat we aten, met in het bijzonder de verhalen over specerijen en slavenhandel. Terwijl Lizet haar eigenlijk niet zo rooskleurige verhaal met flair en humor brengt, snuffelen wij aan potjes échte kaneel en peper. Ik krijg helemaal zin om me nog eens wat meer te gaan verdiepen in onze eet-historie. En Miles & Dean, die krijgen nu al helemaal geen goedkope supermarkt pepernoten meer.

arabiaAan boord bij Delicious.friends Nadia & Merijn is het tijd voor lunch. Op de één of andere manier is het grappig om ze te zien staan daar voor in de kajuit. Inmiddels een bekend duo. De ene met donkere ogen en al even donkere krullen, de andere blond met felle blauwe ogen. De perfecte match; yin & yang. Met een aanstekelijke sparkle vertellen ze over hoe hun gezamenlijke liefde voor de grote Arabische wereld uitgroeide tot mooie reizen en al even mooie Arabia boeken.

Ze vertellen hoe eten deuren opent en altijd de verbindende factor vormt, of dat nu in Libie, Libanon, Marokko, Palestina of Israel is. Nadia & Merijn verhandelen hun liefde voor eten. Ze leren van de bevolking daar hoe zij hun labne’s eten maar verbazen op hun beurt diezelfde  locals met hun intuïtieve sierlijke variant met rozenblaadjes en granaatappelpitjes. Behoorlijk fairtrade dus!

Next stop: westergast terrein. We splitsen ons op en ik volg Samuel Levie – die namens fairtrade & Delicious. dit event organiseert – naar Tony Chocolonely HQ. Ja ja, je leest het goed: we mochten een kijkje nemen bij de Willie Wonka van de lage landen. Een betere verpersonificatie van het thema fairdelicious is er niet. De ‘why’ is fair en echt, de naam en de propositie kloppen, de verpakkingen maken het steeds weer een cadeautje (vooral de limited varianten) en dan is het ook nog een – niet bepaald onbelangrijk – 100% delicious reep. Teun van de Keuken vertelt ons hoe het allemaal begon. Hoe hij zich voor een uitzendingenreeks bij de Keuringsdienst van Waarde ongelofelijk kwaad maakte over de situatie van kinderen in de cacao industrie. Teun maakte het persoonlijk. Hij liet zichzelf vervolgen als chocolade crimineel. Want, zo redeneerde hij, als je als consument chocolade koopt die niet fair gemaakt wordt, draag je schuld. Het doel was natuurlijk om de chocolade productie eerlijk te krijgen vooral voor de mensen daar. Jongens van 16, 17, 18 jaar die dag in dag uit aan het werk zijn, slecht behandeld worden en zeker niet betaald krijgen. Slavenhandel anno nu. De grote chocolade jongens deden niet mee en hielden geen woord. En dus deed Teun het alleen en is de rest geschiedenis.

Nu was het al geen straf om voor een bluebelle 20% moment zo’n Tony reep te kopen en wellicht doen velen van jullie dat primair omdat ze gewoon té lekkere (limited) smaken hebben in kekke wikkels…toch maakt de realisatie van het verhaal er achter, je koop nog een stukje (h)eerlijker. Als ze daar bij Tony de reep die ik zelf maakte in hun chocoladefabriek nou ook nog een top combi vinden, is het helemaal mooi. Want tja…Bluebelle zou Bluebelle niet zijn als we er geen gezonde twist aan zouden hebben gegeven. De combi houden we nog even geheim maar zodra onze Tony klaar is voor verzending en op de mat ploft, laten we het je weten.

mister kitchenDe eer van het eindstation was voor de mannen van Mister Kitchen’s. Mannen naar mijn hart (ondanks het puntenverlies omdat ze geen idee hadden dat wij een soort van delicious.friends collega’s zijn). Cooks, food concept-ers & Rabarcello brouwers. Al dan niet in een rollende keuken. Wat ik leuk vond aan het verhaal van MK’s was de mix die ze weten te maken van passie, idealisme & realiteit. Een beetje zoals we dat met Bluebelle ook uit hopen te stralen. Want tuurlijk zou het goed zijn om alles fairtrade te doen of in ons geval 100% gezond en voedzaam maar we leven ook hier. En nu.

Stap voor stap veranderen maakt ook verschil. De gemiddelde consument bereik je nog steeds in de gewone supermarkt. Hun idealisme kunnen ze vervolgens kwijt in de reizen & rapportages die ze voor Delicious. mogen maken waarbij fairtrade niet zelden een rol speelt. Zo ook een trip naar Palestina om daar met eigen ogen te zien hoe met name vrouwen op een goede manier een bijdrage leveren aan de amandel productie. Van die amandelen (oké bijna dan) maakten wij gevulde speculaas. Delicious & fair.  Niet helemaal bluebelle proof dus op ons blog geen recept maar mocht je het heel graag willen maken, check dan nog even bij één van de andere collega bloggers zoals Made by Ellen, Pauline’s Keuken of TLT

Tja, al met al een heel verhaal. Een verslag, blog zo je wilt, van een inspirerende en vooral ook super leuke dag met maar liefst 30 mede foodbloggers. Maar ook een dag die mij opnieuw heeft geïnspireerd weer vaker stil te staan bij fairtrade. Want hoewel mijn jochies zich hun historie nog helemaal niet realiseren en hun leven in niets lijkt op dat van hun voorouders (het zijn met recht twee chocoprinsen), is hedendaagse slavernij nog steeds de realiteit voor veel ‘boeren’ en hun kinderen. Daar kunnen wij ook iets aan doen. Met kleine beetjes en op een Delicious manier! 

 

One Comment on “Het fairdelicious bloggersevent 2013

  1. Pingback: fair & delicious. bloggersevent 2013 - deliciousmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*