Kids & Kerst: 5 tips om het leuk te houden!

Kerst is een familie feest. Tenminste voor de meesten van ons. En ook al zit je zelf misschien nog niet ‘in’ de kinderen, dikke kans dat je jezelf tijdens minimaal één kerstdag ineens midden tussen de kids van je zus, tante, nichtje, vriend of vriendin bevindt. Zie je daar tegenop? Stuur ze dan dit blog.. wie weet helpt het, zodat je minimaal 1 fatsoenlijk gesprek kunt afronden tijdens het kerstdiner. Gaat het wel over je eigen kinderen? Wie weet heb je dan helemaal iets aan deze tips zodat ook jij langer dan vijf minuten met je gasten kunt praten!

kids xmasHERE WE GO: 5 TIPS OM HET LEUK TE HOUDEN!

  1. Vaste snoepmomenten: kies ook op deze dagen voor vaste snoepmomenten, met name voor de allerkleinsten. Zo wordt het niet de hele dag “mama mag ik dit en pama mag ik dat?”. Ga bijvoorbeeld tussen het ontbijt en de lunch en/of in de namiddag even met ze zitten voor een speciaal snoepmoment: thee met iets lekkers op een speciaal kerstbordje en ’s avonds nog een toetje. Zoetigheid hoort er voor velen bij tijdens de feestdagen en dat is helemaal oké, maar hoeft niet de hele dag door.  Plus, zo bewaar je wat trek voor de echte maaltijden, waardoor ze misschien nét iets langer aan tafel willen blijven zitten en het een stuk gezellig blijft. 
  2. Aandacht verdelen: als je met volwassenen én kinderen bent, is het soms lastig de aandacht te verdelen. Vaak werkt het het ‘t best als ze op bepaalde momenten echt onderdeel uit mogen maken van het gezelschap en op andere momenten lekker hun gang kunnen gaan. Don’t forget: voor hen zijn het spannende & gezellige maar ook drukke dagen met veel prikkels. Bijvoorbeeld de borrel; proost met z’n allen! Maak voor de kleintjes een mooi glas versiert met fruit en kruiden en laat ze, hoe klein ook, met iedereen proosten. Zorg op het borrelplateau van de volwassen ook voor speciale dingen die de kids mogen pakken zoveel ze willen; rauwkost met dips zijn voor groot en klein vaak een succes en met een beetje chips met home-made gaucemole is ook niets mis. Geef ze eventueel een eigen bakje zodat ze zelf kunnen kiezen hoeveel ze daarvan nemen. 
  3. Betrek je kinderen bij het samenstellen & koken van het kerstmenu. Dat kan al vanaf een jaar of vier. Wat gaan we maken? Wat vind jij lekker? Geef ze tijdens de avond ook een taak, laat ze helpen: ‘jij mag het borrelplateau maken, neerzetten, uitdelen, etc.’ 
  4. Aan tafel? Kies je om ook met de allerkleinste kinderen aan tafel te eten en zijn ze nog te klein (of te ongeduldig) om het hele diner erbij te zijn? Laat de eerste gang dan écht in het teken staan van de kinderen. Betrek ze bij het eten, vraag wat ze ervan vinden, laat weten dat je daar benieuwd naar bent. Laat de  ‘grote mensen gesprekken’ nog even tot straks wachten. Je leert ze hiermee dat ze op sommige momenten even rustig aan tafel moeten blijven zitten maar er wel toe doen en niet én moeten blijven zitten én niet mogen (mee)praten. Bij iets oudere kinderen kun je er ook voor kiezen om de kinderen een eigen kerst tafel te geven. Zo hebben ze wat meer vrijheid, voelen ze zich bijzonder en kunnen ze tussen de gangen door gemakkelijker rennen en spelen. Op een gegeven moment willen ze gewoon van tafel. Nix mis met een leuke kerstfilm zodra ze genoeg gegeten hebben, kunnen jullie lekker rustig tafelen.
  5. Meerdere gangen? Niet veel kinderen houden het alle gangen vol. Kies het voorgerecht als moment om de kinderen meerdere gangen tegelijkertijd te laten proeven/eten. Waarbij ze overigens vaak al eerder dan je denkt hetzelfde kunnen eten als de volwassenen. Bewaar het extra kruiden van de gerechten tot na het opdienen voor de kinderen en presenteer het in pureevorm of kleine stukjes, afhankelijk van leeftijd.  Doe van de verschillende gerechtjes een beetje op één bord en maak er een kleine proeverij van, zo wordt het een echt feestje!

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*