11 november is de dag dat mijn kind wél suiker mag?

Vanavond is het weer zover en trekken (in sommigen delen van het land) de kinderen  langs de deuren met maar één missie: heel hard zingen om zoveel mogelijk snoep binnen te harken. Waarom we precies op 11 november Sint Maarten vieren, dat weten maar weinigen nog. Wat we wel weten is dat er geen ontkomen aan is aan al die suiker. Toch?

sintmaarten_banner

Grofweg zijn er twee kampen. Zij die zeggen; “Al dat gezeur over snoep en suiker. Die ene dag per jaar, met Sint Maarten mag mijn kind zoveel snoep eten als hij of zij zelf wil, dat hoort er gewoon bij hoor!” en zij waarbij de paniek toeslaat en denken “oh nee. Sint Maarten. Hoe zorg ik er nou voor dat het een beetje binnen de perken blijft?”

In ons boek Easy Peasy Family hebben we veel geschreven over ‘hoe om te gaan met uitzonderingen, snoep, nee zeggen en suiker in het algemeen’. Onze mening: alles verbieden werkt vaak averechts en je kinderen 100% suikervrij opvoeden is een heel nobel streven (hulde aan hen die het lukt) maar vroeg of laat komt er nu eenmaal ook een sociale factor de hoek om kijken en is het uitdelen van een mandarijn tijdens Sint Maarten zo ongeveer het meest gênante wat je als ouder je kind kunt aandoen.

Maar wat kun je dan wél doen om niet voorbij te gaan aan het sociale aspect en ze toch niet onbeperkt DIE HELE LADING suiker naar binnen te laten werken? We geven je 5 tips:

  1. Neem een besluit over wat je standpunt is en leg dit uit aan je kinderen. Blijf je bij een 100% suikervrije opvoeding? Dan zouden wij zeggen, misschien een goed idee om Sint Maarten maar helemaal te skippen. Dat lukt waarschijnlijk vooral nog bij de allerkleinsten, moeilijker wordt het wanneer de hele klas wél gaat lopen en jouw kind(eren) niet mogen. Denk je juist: “wat een onzin, lekker snoepen!”, dan zeggen we ook: doe vooral je ding. Who are we to judge? Echter, de meesten van ons zullen echter ergens in het midden uitkomen: wél Sint Maarten lopen maar niet AL dat snoep (in 1 x) opeten. Hoe ouder ze worden, hoe moeilijker dat is. Toch, vertel je kinderen van te voren hoe jullie het gaan doen. Benadruk wat ze wél mogen en ben tegelijkertijd duidelijk waar de grens ligt en WAAROM. Benadruk het uitzonderingsmoment, houd het positief maar geef ook aan wat niet mag. “ik vind het prima als je een keer extra snoept of snoepjes eet die je normaal niet van me krijgt, maar ….” vul in, wat je grens is.
  2. Haal de grootste rotzooi eruit. Laat je kinderen na het lopen een paar snoepjes kiezen die ze écht willen opeten. De rest gaat op tafel, de grootste rotzooi (lees ongelofelijk veel suiker maar vooral onnatuurlijke kleur- en smaakstoffen of schadelijke e-nummers) gaat eruit en de rest van de buit in een pot (of twee potten).
  3. Zet de pot niet in het zicht. De eerste paar dagen ligt de focus nog op ‘waar is die pot?’. Iedere dag na school is het zover. Vooral als die pot in het zicht op tafel staat. Zet ‘m in de kast, schenk er zo weinig mogelijk (negatieve) aandacht aan. Hoe meer ze het niet ‘mogen’ hoe interessanter het wordt. Met een beetje mazzel zijn ze na een paar dagen al dat snoep vergeten of je kun gaande weg wat snoepgoed lozen.
  4. IMG_0042Een betere wereld start bij….Oké je eigen kind zal be-amen: “mam, een mandarijn uitdelen kan écht niet!”. Toch, wat zou het fijn zijn als iedereen in ieder geval iets meer verantwoord snoepgoed uitdeelt. Ook aan jouw kinderen. Kies zelf daarom ook bewust voor snoep waar misschien wel suiker in zit maar niet ook nog allerlei onnatuurlijke toevoegingen. Er zijn al zoveel leuke en toffe ‘meer gezonde’ snoepvarianten op de markt. Zo kwam ik in Haarlem dit super schattige organic snoepwinkeltje tegen. Ze verkopen er snoep maar wel biologisch, zonder geraffineerde suiker, gluten, vreselijke e-nrs en dierlijke gelatine. En het is dus écht lekker! Je raadt het al, de kindjes die vanavond aan mijn deur komen, krijgen dit snoepgoed
  5. Make it a memory. Ze gaan niet dood van een paar snoepjes. Zolang het niet vanaf Sint Maarten tot na Kerst één grote aaneenschakeling van uitzonderingen wordt is er niet zoveel aan de hand. En als het dan toch moet, zorg er dan in ieder geval voor dat de mooie herinnering aan donkere straten, lampionnen en het spannende gevoel van zingen voor de deuren blijft hangen.

Meer lezen over hoe om te gaan met een gezonde opvoeding? In ons kook- en opvoedboek Easy Peasy Family vind je heel veel tips, tricks en gezonde recepten.

 

bron foto met kindje: Pinterest, illustration by Mili Weber (1891-1978)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*