2015 gewoon gezond eten; 5 Bluebelle tips!

Voor ons staat 2015 nog meer dan andere jaren in het teken van ‘gewoon gezond eten’. En we zijn niet de enigen. Want hoewel we bij Bluebelle altijd al roepen: doe wat past, wat goed voelt. 80-20% & liever stap voor stap je eetpatroon gezond(er) maken dan alles in één keer omgooien en daarna weer terugvallen in je oude gewoontes. Stonden ook bij ons zo nu en dan de vele trends en hypes centraal. Tijd om weer terug te gaan naar de basis met deze 5 Bluebelle tips:

gewoon gezond

 1. Wat werkt voor jou: van moeten naar willen!

Zo veel mensen, zo veel meningen. En voeding lijkt bij uitstek iets waar iedereen een mening over heeft. Wel of geen brood, wel of niet detoxen, wel of geen superfoods: en dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Voor ons staat in ieder geval vast dat niet voor ieder lichaam hetzelfde geldt. Belangrijkste is dat je er achter komt wat voor jóu goed werkt!

Wij zien namelijk maar al te vaak mensen die hun eetpatroon drastisch omgooien. Ineens 100% suikervrij of nooit meer granen, vlees, melk. Nu kan dat voor sommigen perfect werken: alles of niets. Of bijvoorbeeld wanneer je écht van binnenuit voelt: ik wil dit niet, ik eet geen dierlijke producten meer zolang we onze dieren zo ongelofelijk slecht behandelen. Maar veel vaker dan dat zien we mensen worstelen met nieuw aangemeten eetpatronen omdat ze het niet vanuit willen maar vanuit moeten (zijn gaan) doen. Door het minder rigide aan te pakken en juist stap voor stap andere keuzes te gaan maken, voel je vanzelf wat het voor je doet: meer energie, fitter, je goed voelen over jezelf. Maak je het je eigen zodat het beklijft én ga je het – in plaats van moeten – anders willen. Echt willen. Het willen dat het je écht ongelukkig maakt als er geen gezonde keuzes te vinden zijn op het buffet van je vakantie locatie en je niet denkt: ik wil eigenlijk dat chocolade broodje, maar ik doe het niet. Door verschillende dingen uit te proberen maar ook door meer bewust te gaan voelen wat jouw lijf je nu eigenlijk vertelt zul je zien dat het steeds makkelijker wordt.

 1. 100% bewust

Ons uitgangspunt is dat je eetpatroon heus niet 100% gezond hoeft te zijn, maar wél 100% bewust. Dus helemaal goed als koffie jouw poison is of je zin hebt in een brownie en daar aan toe geeft, zolang je je er maar bewust van bent waarom je zin in die brownie hebt en wat die brownie voor en soms met je lichaam doet. En ga in godsnaam voor de allerbeste brownie; eentje die door iemand (door jou bijvoorbeeld, DIY!) gemaakt is, in plaats van een fabrieksbrownie vol onnatuurlijke toevoegingen die niet eens echt lekker is. Door niet te rigide te zijn in je keuzes en te doen wat bij je past kun je jouw eetpatroon duurzaam verbeteren. De 80-20% regel is al veel gebruikt maar daarom niet minder fijn. Grofweg kun je de verhouding 80/20 aanhouden: als je 80% van de tijd gezond eet, kun je prima die andere 20% wat minder gezonde keuzes maken zonder schuldgevoel.

 1. Plate rule en green up

Voor veel Nederlanders is het heel normaal om een maaltijd op te bouwen rondom een stukje vlees of vis: het eiwit. Dat daar nog wat aardappelen en groenten bij komen is in dat geval bijzaak. Wij draaien het – ook dit jaar -liever om. Groenten in de hoofdrol en voor minimaal 50% van je maaltijd. De rest van het bord bestaat dan uit ongeveer 25% eiwitten (vlees, vis of plantaardig eiwit én een beetje vet) en 25% koolhydraten. Green up dus. Voeg waar je kan extra groen toe aan je eetpatroon. Dat kan zo eenvoudig zijn als ontbijten met een groene smoothie, wat extra rucola over je afhaalpizza strooien of het toevoegen van wat groens aan je broodbeleg. Een handje sla, of een van onze lievelingen: kiemen. Alfalfa, tuinkers, broccolikiemen; nog maar een greep uit het aanbod. Super goed voor je (en ziet er ook nog eens mooi uit).

spinach_lunchtips

 1. 4. Stap voor stap met SPINACH

Het is niet eenvoudig om van moeten naar willen te komen. Afrekenen met ingesleten gewoonten vergt een lange adem. Toch, ook jij kunt dat! Gewoon beginnen. Kleine stapjes. Gewoon gezond. Om je te helpen bij het maken van ‘gewoon gezonde’ keuzes, hebben we SPINACH ontwikkeld, onze app (tablet only). Die staat vol tips, tricks en healthy recepten. Met SPINACH willen we je laten zien dat ook kleine aanpassingen helpen. Dus niet alles in één rigoureuze grote stap, maar beetje bij beetje met smart swaps. SPINACH helpt je ook om een vast cirkeltje van recepten in je systeem te krijgen. Wij hebben zelf voor ieder eetmoment drie vaste recepten in ons hoofd waar we altijd op terug kunnen vallen, zodat we nooit in de supermarkt staan zonder een idee te hebben wat we moeten eten. 3 keer 3 recepten dus, zodat je ze goed kunt onthouden en de ingrediënten zo veel mogelijk standaard in huis kunt hebben. We zullen hierover in een Stock your Pantry-artikel wat uitgebreider over vertellen. SPINACH kun je downloaden via onze website.

5. Tupperdare!

Gezond eten valt of staat met voorbereiding én het lef om het anders te doen en te gaan staan voor je keuzes. In januari en februari gaan we je een heleboel tips en een paar recepten geven om ervoor te zorgen dat ook jij besmet wordt met het #tupperdare virus!

Good luck & stay tuned!

4 Comments on “2015 gewoon gezond eten; 5 Bluebelle tips!

  •  by  claire van de heuvel

   voor tablet is dat er al. Mobile zijn we nog druk mee!

 1.  by  ine

  Hey hey, is de SPINACH app nog beschikbaar? Ik wil hem downloaden op m’n iPad via de Belgische AppStore, maar ik krijg melding dat hij enkel verkrijgbaar is in de US shop. Als ik daar dan zoek, is hij ook niet beschikbaar..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*