/

Zuurstofmasker: zo maak je het zelf

Een mondkapje, is in deze tijd onmisbaar uit het straatbeeld. In veel openbare gelegenheden/gebouwen is het verplicht om er een te dragen. Omdat je er natuurlijk nog steeds goed uit wilt blijven zien, kun je kiezen voor zuurstofmaskers in alle vormen en maten. Het wordt dan ook wel het nieuwe mode item genoemd. Hier lees je hoe je er zelf een maakt.

Verplicht

Momenteel vind je in mondkapjes in alle vormen en kleuren. Maar deze zijn niet altijd even gezond. Nadat vorig jaar het coronavirus ons land bereikt had, werd het verplicht om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Een niet-medisch mondkapje voorkomt dat druppeltjes zich door de ruimte verspreiden. Het kapje is vooral bedoeld om anderen niet ziek te maken en om jezelf te beschermen. Maar het dragen van een mondkapje kan -vooral als je het niet vaak genoeg vervangt – ook voor de nodige irritaties zorgen. Als je een mondkapje draagt dan creëer je een soort microklimaat tussen je mond en het mondkapje. Toxische stoffen van kleurstoffen of bleekmiddelen en/of stofdeeltjes uit de stoffen die gebruikt worden voor de mondkapjes kunnen in het microklimaat ophogen en zo in de longen terecht komen. En wanneer een masker langdurig achter elkaar gedragen wordt kan  het zuurstofgehalte in het bloed dalen en het CO2 gehalte toenemen. Het is dus verstandig om je mondkapje vaak af te wisselen en te wassen.

Welke stof gebruiken?

Het is belangrijk om een stof te gebruiken die je heet kunt wassen. Minstens op 60 graden maar nog beter is 90 graden. De stof mag niet te dun zijn maar ook niet te dik want dan kan je niet meer goed ademen. Katoen is in ieder geval een goede keuze. Deze stof veroorzaakt bij de meeste mensen de minste huidirritatie. Het is een goede keuze om voor bio katoen of ongebleekt katoen te gaan. Je kunt ook kiezen voor oude lakens van je bed. Lakens kun je vaak erg heet wassen en zijn daarom ideaal om te gebruiken voor een mondmasker. Daarnaast bevatten stoffen die al heel vaak zijn gewassen, nauwelijks nog schadelijke stoffen. Hierdoor adem je niet de hele tijd slechte stoffen in. Voor de bandjes kun je het beste voor elastiek gaan. Elastiek lijft goed zitten en zorgt voor een betere pasvorm. Het is ook verstandig om tijdens het maken van het zuurstofmasker een opening vrij te houden voor een filter. Hiervoor kan je bijv. een tissue of een papieren zakdoekje gebruiken. Je zou ook filters kunnen maken van een oude badhanddoek die dun geworden is. Hier kan je dan filters van knippen die in je mondmasker passen. Het filter moet alleen niet te dik zijn want dan kun je niet meer prettig ademen.

Wat heb je nodig?

  • Per masker een lapje van 34 x 20 cm.
  • Elastiek om het masker achter je oren vast te maken (2 x 23 cm)
  • Naaimachine (het kan eventueel ook met de hand, alleen duurt het dan wat langer)
  • Passend naaigaren
  • (Stof)schaar

Werkwijze

Je kunt dit mondkapje zowel met de hand maken als een naaimachine gebruiken. Vouw de lange kant van de stof dubbel (met de goede kant van de stof naar binnen). Je hebt nu een lap stof van 17×20 cm. Aan de kant waar de stof 20 cm. breed is naai je aan beide kanten de buitenste 5 cm. aan elkaar, doe dit een halve centimeter van de rand af. Vervolgens ga je de bandjes of het elastiek bevestigen. Leg in elke hoek van het masker het lint of elastiek en zorg dat het elastiek aan de binnenkant zit. Naai de zijkanten dicht en terwijl je dit doet zet je meteen het elastiek vast. Draai het lapje binnenste buiten zodat de goede kant van de stof aan de buitenkant zit. Het makkelijkste is het om de stof even glad te strijken met een strijkbout. Naai dan de bovenkant en onderkant nogmaals vast. Draai het masker zodat de opening voor het filter boven ligt en ga de vouwen in het masker maken. Vouw hiervoor de onderkant van het masker naar boven en dan terug naar onderen. Zet dit vast met een speld. Hetzelfde doe je met de bovenkant.  Het masker moet nu tussen de 6 en 7 cm. breed zijn. Naai dan de zijkanten vast zodat de vouwen in het masker blijven zitten. Strijk het geheel nog een keer goed glad met de strijkbout en het masker is klaar voor gebruik!

Hoe was, draag en beveilig je een mondkapje?

Om een katoenen mondmasker te desinfecteren, kun je hem vijf dagen in een afgesloten zak laten zitten. De tweede manier is het mondkapje wassen. Dit doe je op 60 graden met een lang wasprogramma. Voordat je er een opzet: was minimaal twintig seconden je handen. Pak het mondmasker bij de elastieken en schuif het over je gezicht. Hoe beter het kapje aansluit op je huid, hoe meer bescherming het biedt. Voor brillendragers kan een mond-neusmasker voor veel irritatie zorgen. Zeker in dit seizoen, waarin brilglazen extra snel beslaan. Deze groep mensen moet ervoor zorgen dat het kapje zo dicht mogelijk aansluit op de neus. Een alternatief is de brillenglazen wassen met zeepsop. Het beschermende laagje zorgt ervoor de bril niet meer beslaat als je van binnen naar buiten gaat.

Vorig artikel

Young living olie: alles wat je moet weten

Volgend artikel

Meiraapjes/Meiknol: lekkere recepten en ideetjes

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,