Een kijkje in de Ayurvedische keuken

“Ayurvedisch koken? klinkt ingewikkeld” Veelgehoord en ja dat dacht ik dus ook! Tot ik afgelopen weekend mee mocht op dayretreat van Retreat Yourself en kennis kon maken met deze holistische wijze van koken. In dit blog vertel ik je wat meer over mijn ervaring, wie weet spreekt het je aan. In dat geval staat er namelijk nog eenzelfde dayretreat gepland op 8 februari 2014. 

dayretreatNa een heerlijke ontspannen yogales in een yogastudio op de Singel in Amsterdam vertrokken we, al wandelend over de grachten, naar de volgende locatie: the kitchen aan de prinsenstraat. Bij binnenkomst kwam de geur van vermaakte chai ons al tegemoet. We werden hartelijk werlkom geheten door Danielle van den Stoom, eigenaresse en ‘creative spark’ van The Soulfood Company en Willemien van Egmond van Retreat Yourself. Hmmm, mijn zintuigen waren geprikkeld, nieuwsgierig naar wat ons te wachten stond! 

Kennis van het leven:

We starten met een korte introductie in de wereld van de ayurvedische leer. ‘Ayurveda’ betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. Het komt oorspronkelijk uit India en is zo’n 5000 jaar oud. Kort gezegd komt het erop neer dat alles op aarde levensenergie, ofwel ‘prana’ heeft. En, alles is opgebouwd uit een unieke samenstelling van de 5 elementen;  Vuur, Water, Aarde, Lucht en Ether. En zo dus ook ieder mens. Er bestaan vervolgens 3 types (dosha’s) met  verschillende eigenschappen;  Vata (elementen lucht en ether), Pitta (elementen water en vuur) en Kapha (elementen aarde en water).

Om erachter te komen welke elementen er bij ieder van ons overheersen, moesten we eerst even een elemententest invullen. Yes, ik hou van testjes! Allerlei vragen over je constitutie, over je gezondheid en over je mentale gesteldheid kwamen aan bod waarbij je 3 opties kon aanvinken wat het meest op jou van toepassing is. Vervolgens kom je (meestal) uit op een combinatie van 2 types die overheersen. Bij mij waren dat overduidelijk de elementen Lucht en Vuur. Gezien de kenmerken van deze elementen voor mij geen verrassing.

Als je weet welke elementen er van nature bij jou overheersend aanwezig zijn, kun je je eten daarop aanpassen zodat lichaam en geest in balans komen. Dit doe je door te koken met de 6 smaken: zoet, zuur, zout, heet (pittig), bitter en wrang waarbij je de smaken aanpast naar wat jouw type in balans brengt. Ik ben bijvoorbeeld een Lucht type (gevoelig, nieuwsgierig, beweeglijk) en kan dat dus in balans brengen door bijvoorbeeld meer zoet en zuur (Aarde) in mijn eten te verwerken.
 
soulkitchenMet haar aanstekelijke lach weet Danielle van den Stoom  als geen ander de ayurvedische keuken in een modern sausje te gieten, so to speak, en het toegankelijk te maken voor een modern westers publiek. Het gaat er uiteindelijk om hoe je met smaken meer balans in je leven kunt krijgen. En dat is voor iedereen weer anders. En…zo blijkt,  dat kan ook heel goed zonder de typisch Indiase keuken! En dus werden we aan het werk gezet! Waar de één meehielp met het voorbereiden van de basmatierijst met spinazie en koriander, hielp weer een ander met de linzenpakketjes met portobello’s. 
 
We mochten uiteindelijk aanschuiven aan een mooi gedekte tafel waarop al het goeds en heerlijks uitgebalanceerd en prachtig werd geserveerd. En heerlijk was het zeker! Mijn favoriet, én Bluebelle proof was de superheerlijke Parmesan Lollypop! Gewoon de blaadjes van een rozemarijn takje afhalen en op een bakplaat met bakpapier leggen. Hierop, aan de bovenkant, wat geraspte parmezaanse kaas op een hoopje strooien en besprenkelen met wat fijngehakte rozemarijn. Enkele minuten op lage stand in de oven… 
Zelf ook zo’n dayretreat meemaken? Dat kan dus via Retreat Yourself. Sowieso een aanrader!
Liefs Lisa, Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*