Logisch

Zo ongeveer de meest gestelde bluebelle vraag van dit moment is toch wel: ‘is biologisch nou echt zoveel beter? Want ik las pas op nu.nl dat het dus helemaal niets uitmaakt’. Tja…het is maar hoe je het bekijkt en wij bekijken het zo:

Voor meer vitaminen & mineralen hoef je het niet persé te doen. Dat wil zeggen dat er niet veel meer vitaminen, mineralen en/of andere belangrijke voedingsstoffen zitten in biologische producten vergeleken met niet-biologische producten*.

Voor de lijn hoef je het ook niet te doen. Je bent niet de enige die valt voor een ‘biologisch’, ‘organic’ of  ‘fairtrade’ roomboter-appeltaartje in de stellige overtuiging dat dit absoluut geen kwaad kan, sterker nog gezond is en een perfecte keuze. Lekker is het wel. Gemaakt met meer passie, liefde en pure volwaardige producten ten opzichte van het fabriekstaartje is het ook. Maar een slanke keuze? Nee. Rietsuiker blijft suiker. Hoeft overigens niet erg te zijn als je het bij een taartje op zijn tijd houdt.

Een leuk onderzoek in de Journal of consumer psychology noemt dit effect de ‘Health Halo’. Voeding met een gezond of biologisch label straalt positief af op alledaagse normale producten. Waardoor wij automatisch denken dat het beter voor ons is, minder calorieën bevat etc. etc. Een bord pasta mét groene salade schatten deelnemers gezonder en minder energierijk in dan hetzelfde bord zonder de salade. Hetzelfde geldt voor producten die (deels) gemaakt zijn van biologische ingrediënten. Terwijl het over de energie niet zoveel zegt.

Voor je lijf, het milieu én het dierenwelzijn moet je het zeker WEL doen! Je mag dan misschien niet meer vitaminen binnen krijgen en er ook niet persé slanker van worden, biologische producten zijn wel stukken beter voor je lijf (EN het milieu EN de dieren). Wie biologisch eet, krijgt veel minder pesticiden binnen. En ja, er zijn onderzoeken die zeggen dat er zo weinig pesticiden over / achter blijven op ons eten dat het geen kwaad kan. En ja, het BLIJFT een goed idee om sowieso fruit en groenten te eten ook al is het niet biologisch (ieder stuk fruit en iedere ons groenten is meegenomen in ons koolhydraten gedomineerde eetpatroon). Er zijn alleen ook tal van onderzoeken die wel degelijk laten zien dat we teveel pesticiden, antibiotica en andere rotzooi binnenkrijgen. Als dieren er ziek van worden, dan is het toch logisch dat het ook voor ons niet erg goed kan zijn?

De Amerikaanse organisatie EWG doet er onderzoek naar. Op hun site kun je meer lezen over al je vragen over; biologisch of niet? Ook kun je daar bovenstaand plaatje downloaden. Het is voor de Amerikaanse markt maar zal vast ook voor onze appeltjes en bessen gelden.

Remember: het is altijd beter om wel fruit & groenten te eten dan niet. Maarrrr daar waar je kunt, kies voor de biologische variant zeker van bovenstaande DIRTY DOZEN.

GOOD LUCK & ENJOY!

*Onderzoek gedaan aan de Stanford University en gepubliceerd in het Annals of internal Medicine

One Comment on “Logisch

  1. Pingback: Page not found « Bluebelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*