De Venkel Kokos taart van green kitchen stories

venkel_kokostaart

We kennen allemaal wel van die periodes waarin je ongemerkt net wat ongezonder bent gaan eten. Of in ieder geval minder voedzaam dan je zou willen en vaak met te weinig echte ingrediënten vooral in de categorie: groenten! Als ik zo’n periode wil doorbreken duik ik vaak in mijn favoriete kookboeken van Green Kitchen Stories en/of My New Roots op zoek naar ‘pant based’ inspiratie. En ALTIJD als ik één van hun recepten maak of gebruik in combinatie met een eigen twist denk ik: waarom doe ik dit niet iedere dag?! Het valt namelijk altijd 1000% mee qua ‘ingewikkeld om te maken’ en het is zonder uitzondering ontzettend lekker.

Daarbij gééft dit soort eten me juist energie in plaats van dat ik me vol en een tikkeltje moe voel. Deze Venkel-Kokostaart maak je helemaal zelf, inclusief de bodem. En dat is echt prima te doen en zoveel lekkerder dan een kant-en-klaar deeg! Ik heb wel het recept voor de bodem ietsje aangepast vanwege de ingrediënten. Dat is namelijk soms het enige nadeel, beide boeken gebruiken hier en daar ingrediënten die je niet 123 in huis hebt of gemakkelijk bij je doorsnee super kunt vinden. Laat je er echter niet door uit het veld slaan, zoals ook wij in onze boeken vaak herhalen: het zit ‘m in de voorbereiding! Zorg voor een goed gevulde ‘pantry’ en ook jij maakt dit soort dingen in een handomdraai! Easy Peasy.

Nodig:

Voor het deeg:

  • 65 gram rijstmeel
  • 45 gram kastanjemeel (amandelmeel mag/kan ook maar gebruik ik niet ivm de notenallergie van mijn zoontjes)
  • 2 el arrowroot poeder*
  • 3 el kokosolie
  • 2 el ijskoud water
  • beetje zout

Voor de vulling:

  • 120 ml kokosmelk
  • 2 eieren
  • 1 venkelknol
  • 2 bosuitjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 tl nootmuskaat (vers geraspt of poeder)
  • zout & peper

*arrowroot poeder is een natuurlijk bindmiddel. Heb je het niet in huis kun je ook maizena gebruiken.

Bereiden:

  1. verwarm de oven voor op 180 graden
  2. smelt de kokosolie au bain marie
  3. Zeef de 2 meelsoorten in een kom en voeg de eetlepels arrowroot* en het zout toe. Roer even goed door elkaar.
  4. Doe nu de afgekoelde kokosolie en het ijswater bij het meel en kneed alles met je handen tot een deeg. Wikkel dit in huishoudfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
  5. Was ondertussen de venkelknol en snijd in hele dunne plakjes/reepjes, snijd het bosuitje fijn en haal de rozemarijn van de takjes.
  6. Mix de kokosmelk met de eieren tot een mengsel en roer hier de rozemarijn, bosuitjes, nootmuskaat en het zout & peper doorheen.
  7. Haal het deeg uit de koeling, leg een bakpapiertje op een bakvorm (rond of rechthoekig wat je wilt) en verdeel hier het deeg over (eventueel even uitrollen met een deegroller). Giet het kokosmengel over het deeg en leg hier royaal de venkelschijfjes op.
  8. Zet in de oven voor ongeveer 40 a 45 minuutjes op 200 graden.
  9. Even af laten koelen voordat je het aansnijdt

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*