Met al die gezonde bakrecepten is het alle dagen feest! Toch?

pistacio_cake*photo credits ‘flour less pistachio cake’ from cook republic.

herfst bakkenHeel Holland bakt!

Met ‘Heel Holland bakt’ hebben we er weer een nationale hobby bij. De bakboeken met zoete recepten zijn niet aan te slepen en een bekende Zaanse grutter is er enthousiast op ingesprongen met een heel assortiment verleidelijke bakgoodies. Zelfs de meest onervaren keukenprinses (én prins) waagt zich eraan en stapt de keuken in gewapend met deegroller, fondant en slagroomspuit. Zeker als de herfst dadelijk zijn intrede doet, genieten we graag van bakken in onze eigen comfort zone. Echte Hollandsche gezelligheid: geen koffie zonder koekje!

Intolerant, allergisch, suikervrij of raw? De keuze is reuze!

Gelukkig heb je tegenwoordig met een ander voedingspatroon, dieet, intolerantie of allergie ook keuze genoeg. Wij delen met Bluebelle al jaren onze gezonde bakrecepten en inmiddels is er een heel leger aan foodies en foodbloggers opgestaan die er lustig op los facebooken en instagrammen met recepten voor vertrouwde guilty pleasures. Maar dan raw, vegan of zonder suiker, tarwe, melk, ei en gluten. Het is er allemaal. Onder het motto; “gezond, guiltyfree en healthy” snoepen, storten we ons massaal op het bananenbrood, kokosolie muffins, haverkoekjes en agave brownies. Voor ieder voedingspatroon – of dat nou Paleo, koolhydraatbeperkt, anti-aging, suiker-, zuivel-, glutenvrij of een combinatie van allemaal is – thank god for ons foodies, want zo kunnen we gelukkig allemaal gewoon blijven genieten…

Schermafbeelding 2014-09-23 om 13.25.57Of toch niet?

Je voelde ‘m vast al aankomen, het addertje onder het gras, dat knagende gevoel. Is het wel écht zo ‘guiltyfree’ en ‘superhealthy’ al dat gezonde snoepen en snacken? Als iets too good to be true klinkt…juist. Het antwoord is dus: NEE. Helaas, helaas, ondanks de bakmanie op tv, de recepten overload online en het uitpuilende kleurrijke bakboekenschap; het kan echt niet alle dagen feest zijn.

Al staat je zelfgemaakte koekje bol van de superfoods of barst je prachtige taart van de gezondste ingrediënten, snoepen en snacken hoort thuis in je 20% moment. En niet als onderdeel van je 80% gezonde dagelijkse eetpatroon.

Kokosolie, agave, havermout, cacaoboter, amandelmeel en noten – om maar een paar populaire healthy bak-ingrediënten te noemen – bevatten (hoewel gezond) wel gewoon vet, koolhydraten en eiwitten. En ook dan geldt: alles wat je eet, levert energie. Eet je meer dan je verbruikt? dan gaat ook die healthy banana-nut-muffin gewoon op je buik (of je billen) zitten.

Schermafbeelding 2014-09-23 om 13.36.23

Wat doet het voor je?

Wij vinden het fascinerend. We gooien ons hele eetpatroon om en gaan er helemaal voor. Maar de drang naar zoete traktaties blijft en we staan op de banken als blijkt dat we binnen ons suikervrije dieet toch gewoon weer aan de taart en koekjes kunnen! Op zich ook helemaal niets mis mee, genieten mag en deze varianten zijn in ieder geval een stuk voedzamer en beter voor je dan dat wat ze proberen te evenaren. Maar het is dus wel een gevaarlijke valkuil. Een beetje vergelijkbaar met denken dat alles wat bio is per definitie goed en gezond is.

Is het misschien een goed idee om eens stil te staan bij waarom je eigenlijk eet? Vraag jezelf eens wat vaker: heb ik dit wel nodig? Of eet ik nu om het eten?

Of je nu een ‘social eater’, dieet-er of emo-eter bent, in feite is alles wat je eet naast je biologische behoefte extra. Het doet kennelijk iets voor je. Prima als dat zo is, maar een beetje inzicht kan geen kwaad: waar heb je eigenlijk behoefte aan? In dit blog helpen we je verder op weg: welk type ‘trek’ heb jij?

Bak-ze ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*