Soja of nee?

Deze week ligt de nieuwe Delicious (editie maart) weer in de winkels. Dit keer schreef ik onder andere een stukje over Soja. Al jaren een steeds populairder wordend plantaardig alternatief in de dagelijkse keuken. Maar ook een alternatief waar steeds vaker negatief over wordt geschreven en waardoor wij met regelmaat de vraag krijgen: moet ik dat nou wel doen? Soja?

Goed om tijdens de #vega(n) maandag eens bij stil te staan!

Eerst maar eens wat we weten over Soja:

 • een boon met een hoog gehalte aan eiwitten (45%) en olie (20%), daardoor erg voedzaam voor mens & dier (veevoer) en een perfecte plantaardige oplossing voor mensen die minder/geen dierlijke producten willen, kunnen, mogen eten.
 • vanwege de relatief goedkope productie (in verhouding tot andere eiwitbronnen zoals vlees) een veel gevraagd product om te verwerken in allerlei voedingsmiddelen.
 • niet zelden gemodificeerd omdat, juist: het zo enorm gewild is (GMO/GGO: genetisch gemodificeerd organisme). Dit voor een zo groot mogelijke opbrengst.

Onze visie is: met een beetje Soja is niet zoveel mis. Zeker niet als je het neemt ter vervanging van dierlijke producten en je toch je eetpatroon volwaardig wilt houden. Toch is het wel verstandig om te letten op:

 1. Kies voor een biologisch product. Niet altijd heb je dan de garantie dat de sojabonen niet genetisch gemodificeerd zijn maar de kans is wel wat groter.
 2. Let op toegevoegde suikers (vooral in soja zuivel) en neem een product zonder deze suikers.
 3. Gebruik het als een eiwitvervanger maar zoals met alles: don’t overdo it. Baseer niet iedere maaltijd op soja maar gebruik het af en toe als een gezond alternatief.

Enjoy!

4 Comments on “Soja of nee?

 1.  by  Jennifer

  Dank je wel voor de duidelijke en gebalanceerde informatie! Het wordt gelukkig steeds makkelijker om de ongezoete soja-zuivel af te wisselen met andere niet-dierlijke melkproducten qua assortiment in de supermarkt.

 2.  by  Laurie

  Gelukkig is er ook nog rijst, haver, hazelnoot, quinoa en amandelmelk. Die van provamel met rijst en cocos is momenteel mijn favoriet. Biologisch en zoet van zichzelf (geen suiker of zoetstof)!

 3.  by  Annabelle Vermaat

  Mijn lichaam reageert heel heftig op soja. Als iets eet wat gemaakt is van soja word ik heel erg mooie en krijg ik last van mijn maag en darmen. Wat mij betreft kunnen we soja dus beter laten staan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*