Aduki beans, wat doe je ermee?

Je hebt de stap gewaagd en Aduki Beans gekocht. Good 4 you! Gillian McKeith (de kleine Engelse diet-drill instructor) noemt de bonen niet voor niets ‘the weight loss bean’.

De boon bevat super veel vezels, vitamine B, ijzer, magnesium en zink. In Japan gebruiken ze de boontjes voor verschillende gezondheidskwaaltjes zoals nier&blaas problemen. Het zorgt ervoor dat je lijf het overschot aan vocht afvoert, geeft je een betere stoelgang en…verbrandt vet.
Ik schreef er al eerder over op mijn blog, maar op verzoek hierbij nog een paar recepten hoe je de bonen (in godsnaam?!) kunt eten/gebruiken/bereiden…
Heb je de bonen in blik kunnen vinden? Spoel ze dan goed af! Check eerst nog even of er geen extra zout of suiker aan is toegevoegd. Een biovariant kopen lost dat meestal wel op. Heb je geen blik maar gewoon een zakje keiharde Aduki boontjes op de kop getikt? Geen probleem. Zet de boontjes (het liefst de avond voordat je ze wil gaan eten) onder water en laat ze minimaal 2 uur weken. Spoel ze daarna een paar keer goed af. Je moet de boontjes nu nog minimaal 30 minuutjes koken waarna je ze kunt gebruiken afhankelijk van het gerecht wat je ermee wilt maken. Ze blijven een klein beetje hard maar als ze te hard naar je smaak zijn, kook ze dan wat langer.

Aduki Bean salade met geitenkaas
nodig: 160/170 gram gekookte aduki beans (uit blik of geweekt en gekookt), salade, zachte geitenkaas of feta, rode ui of bosui, bleekselderij, kiemen (alfalfa, tuinkers), verse koriander en peterselie, zout, peper, olijfolie, balsamico. Optioneel: tonijn op water uit blik.
bereiden: spoel de gekookte aduki boontjes goed af. Snipper de ui, hak/snij de koriander, peterselie en bleekselderij fijn (hoeveelheid naar smaak), Doe de bonen en alle andere ingrediƫnten inclusief de geitenkaas in een grote schaal. Als je het lekker vindt, kun je nog tonijn toevoegen. Maak een dressing of giet de olie en balsamico over de salade heen. Breng op smaak met zout, peper.

Aduki Bean corn salsa (recept Gillian McKeith: lunch of bijgerecht)
nodig: 160/170 gram gekookte aduki beans (uit blik of geweekt en gekookt), 80 gram biomais, rode ui/bos ui, peterselie, vinaigrette.
bereiden: spoel de gekookte aduki boontjes goed af. Snipper de ui, hak/snij de peterselie, mix alles en voeg wat (cider)azijn toe of de vinaigrette.

Aduki Bean stoofgerecht (recept Gillian): voor de verder gevorderde aduki beaners..
nodig: 1 kop aduki beans (geweekt voor minimaal 2 uur), bouillon blokje, 1 eetlepel misopasta (als je dat hebt, anders wat extra bouillon), 2 wortels, 1 kleine pompoen (grof gesneden), 1 ui, kervel. Optioneel: witlof, radijs.
bereiden: doe de aduki beans bij 3 koppen water, doe hier de bouillon bij en breng aan de kook. Laat zachtjes koken voor 30 minuten. Doe er na 15 minuutjes koken (halverwege) de pompoen bij. Na 30 minuten doe je er de wortel en ui bij. Laat nog even pruttelen. Je kunt het garneren met gesneden witlof, radijs en wat alfalfa.

Enjoy!

10 Comments on “Aduki beans, wat doe je ermee?

  1.  by  Nicole

    Hallo,

    Klopt het dat je van deze bonen beter kunt slapen?

    Ik zie graag uw reactie terug

    Vriendelijke groet
    Nicole

    •  by  Claire

      eerlijk gezegd heb ik daar nog nooit van gehoord..het voert wel overtollige afvalstoffen af waardoor je wellicht beter inslaapt maar ik vraag me af of er een direct verband is.

    •  by  Jeannette

      Er is zeker, eigenlijk altijd, een verband tussen voeding en je energiehuishouding. De aduki bonen kunnen een positieve uitwerking op een verstoorde nierenergie hebben. Als de nierenergie in balans is slaap je o.a.beter.

  2. Pingback: De eetclub « Bluebelle

  3.  by  Anne

    Nu heb ik dus al 2 dagen zo’n kom bonen in de week staan, gister niet aan toegekomen… kan ik die vanavond nog gebruiken voor zo’n lekkere bluebelle geitenkaas salade denk je? groetjes Anne

    •  by  Claire

      Hoi Anne,

      SORRY! ik zie nu je comment pas. Heb je de bonen nog gebruikt? In principe kan het geen kwaad, het verliest hoogstens een beetje bite.
      Ben benieuwd of je de salade nog hebt gemaakt en hoe je het vond smaken. Groetjes

  4.  by  Meirah Kadouch

    Al weken die Aduki bonen in mn kast liggen, maar wat ging ik er van maken?! Gister zag ik je post op facebook, ik was helemaal blij. Vandaag de Aduki Bean salade met geitenkaas gemaakt zonder tonijn. Een top gerecht.
    Morgen zal ik hem maken met tonijn erbij.
    Heb ook de Mungbonen in de kast liggen. Heb je daar wellicht leuke recepten mee?
    x

    •  by  Claire

      Hoi Meirah,

      Fijn! je kunt variƫren wat je wilt met de aduki beans, doe er gewoon bij wat je lekker vindt in een salade.. Ik zal binnenkort eens de mungbeans de revue laten passeren.

      Groetjes C

  5.  by  jan

    hallo,ik ben bezig voor mijn hond slowcook voeding te maken.hiervoor word ook de adukie boon gebruikt maar ik ken hem niet.hij lijkt veel op onze bruine boon maar is dat ook dezelfde of niet.alvast bedankt voor de hulp,fijne dag engroeten jan

    •  by  claire van de heuvel

      Hoi Jan, wat een goed idee om je hond ook zo voedzaam mogelijk eten te geven. Aduki bonen zijn niet hetzelfde als bruine bonen. Ze zijn kleiner, iets steviger en hebben een andere samenstelling qua voedingswaarden. Je kunt ze vinden in de natuurwinkel, betere supermarkt, toko of turkse winkel. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*