Adukibonen salade met zeekraal & feta

Van de peulvruchten is het een beetje een buitenbeentje. Met linzen en kikkererwten of de meer standaard bruine, witte of kidneybonen zijn de meeste mensen wel bekend. Niet dat veel van jullie er iets mee doen; de peulvruchtvarianten komen jammerlijk nog steeds niet echt van het bruine bonen imago af. Maar de Adukiboon (Adzuki bean) is helemaal verre van mainstream.

aduki bean zeewier

Wij vroegen jullie een tijdje terug of je de boon kende en zo ja of je hem (of haar) ook wel eens maakte, kookte, at. Meer mensen dan we dachten kende de boon (which is a good thing) maar niemand voelde zich geroepen om het te kopen laat staan koken. Reden? GEEN IDEE wat ermee te doen. And that’s where we come in! Want dit boontje verdient het om gegeten te worden. Niet alleen omdat het voedzaam is maar ook omdat het gewoon lekker is. Dit keer een recept voor een salade met adukibonen, zeekraal, feta, amandeltjes en kruiden. Een SMAAKEXPLOSIE al zeggen we het zelf.

Adukiboon salade met zeekraal & feta

Nodig: gedroogde adukibonen (of een bio variant uit blik), 2 handjes zeekraal, gemengde salade, 30 gram verse schapenfeta, 1/2 avocado, hand koriander, basilicum & krulpeterselie, 2 stengels bosui,  geschaafde amandelen, 1 eetlepel citroensap, snufje zeezout (of himalaya zout), beetje peper, extra vierge olijfolie.

Bereiden: week de adukibonen een nacht van te voren en/of gebruik een bio variant uit blik (minder lekker, maar wel makkelijker en beter dan ze niet eten..). In het eerste geval kook je de bonen ongeveer 35 minuten tot ze beetgaar zijn (niet te hard maar zeker niet te zacht). Ondertussen snijd je de kruiden en bosui fijn, schil je de avocado en snijd deze in blokjes. Doe dat laatste ook met de schapenfeta. Maak een dressing van citroensap, olie, zout & peper.

Giet de bonen af en spoel na met koud water. Laat ze nog even staan. Verhit een kleine wok met wat kokosolie of ghee (liever geen olijfolie) en wok de zeekraal 2 minuten. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en garneer met geschaafde amandelen (die je kunt roosteren maar dat hoeft niet).

ENJOY!

 

9 Comments on “Adukibonen salade met zeekraal & feta

  1.  by  Julie

    Mmm ziet er heerlijk uit! Ik ken deze bonen helemaal niet. Moet je ze ook weken zoals kikkererwten? Is msh wel eens de moeite om te proberen. Ik ben namelijk ook een grote liefhebber van lekker en vooral van gezond eten 🙂
    Groetjes Julie

    •  by  claire van de heuvel

      Ja het beste is om de bonen de nacht voordat je het gaat maken te weken. Ze zijn er ook in blik. Kies dan wel een bio variant. Mocht je dus écht geen tijd hebben en/of gedroogde aduki beans niet kunnen vinden, is dat ook nog een optie.

  2.  by  Anja

    Je hebt geen hoeveelheid aduki aangegeven 😉
    Ik heb 250 Gr. bonen gekookt, het leek me ineens wat teveel, wil je dat nog even doorgeven?

    •  by  claire van de heuvel

      Hi Anja, Het ligt eraan met hoeveel personen je het gerecht wilt eten? Alleen of met z’n tweeën? Ik kook vaak voor twee en gebruik 1 glazenpot/blik adukibonen. Dat is 400gram maar wel al bereid. Kook je zelf je Aduki’s dan kun je ongeveer 50 a 70gram p.p. aanhouden. Succes!

  3.  by  Miriam

    Beste Claire,
    Het ziet er heerlijk uit en ik ga het maken met wat ik in huis heb.
    De bonen heb ik net gekookt.
    Ik heb ze bij de bio gekocht en deze moeten wel een uur tot 1,5 koken.
    Dat vind ik geen probleem en het is wel veel langer dan 35 minuten :).
    Groet, Miriam

    •  by  claire van de heuvel

      Hi Miriam, wat leuk om te horen. En je hebt helemaal gelijk wat betreft de bonen. Het ligt wel een beetje aan welke soort (merk) en dus hebben we een gemiddelde genomen maar misschien was het wel iets te optimistisch. We gaan het aanpassen ;-).

  4.  by  Anja

    Een heerlijke salade en gemakkelijk te maken!
    Anja

  5.  by  Mireille Bruneel

    Ben vandaag begonnen met 40 dagen zonder vlees en heb adukiboontjes klaargemaakt met quinoa
    met allerlei groentjes en advocado en feta kaas. super lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*