Ama-wat? Amaranth!

Amaranth! ik ben fan van het uitproberen van nieuwe graansoorten. Helemaal wanneer ze gezond (vol mineralen, ijzer, vitaminen) voor je zijn en licht te verteren. Amaranth is zo’n voorbeeld.

Ergens is het familie van Quinoa, wat in mijn boek natuurlijk voor dit kleine korreltje pleit! Naast het feit dat het in een ‘gluten’-vrij dieet past wat wel zo fijn is voor de steeds groter groeiende groep die gluten niet kunnen verdragen.

Amaranth wordt op grote schaal in Zuid-Amerika verbouwd, maar komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Mexico. Op de verpakking staat dan ook ‘graan van de Azteken’. Je koopt het bij de betere supermarkten en natuurvoeding winkels.

Wat je ermee doet? je kunt het koken, poffen en verwerken in dingen als koekjes. Poffen is heel gemakkelijk: doe wat Amaranth in een pan met olie, deksel erop en poffen maar. Koken vergt iets meer aandacht aangezien Amaranth de neiging heeft plakkerig te bijven..tenzij je het als pap wilt eten (wat ook kan). Ik gebruik het vaak als vervanging voor rijst. Zoals bij het recept hieronder:

Amaranth met groentesaus & zeekraal.
Nodig: amaranth, bio tomatensaus, courgette, aubergine, haricots verts, zeekraal, verse basilicum, (himalaya) zout,peper, extra vierge olijfolie.
Bereiden: kook de amaranth volgens de aanwijzing op de verpakking, giet het af en laat het met de deksel op de pan nog even staan. Blancheer (2/3 minuten kort koken) de harries en wok de zeekraal alvast kort. Was en snij de overige groente in blokjes. Doe wat extra vierge olijfolie in een wokpan, laat dit heet worden en bak de courgette en aubergine tot ze wat zachter zijn. Doe hier de bio tomatensaus en een deel van de basilicum bij. Voeg daarna de boontjes toe en als allerlaatste de zeekraal. Maak het op smaak met peper, zout (easy on the salt aangezien er al zoute zeekraal in zit!!) en basilicum. Strooi er eventueel nog wat pijnboompitjes overheen.

Enjoy!

4 Comments on “Ama-wat? Amaranth!

  1. Pingback: #dailyfoodtip – 114: Plate Rule « Bluebelle

  2. Pingback: Geen Gluten en nu? « Bluebelle

  3. Pingback: I love de natuurwinkel (nou ja een beetje dan) | selfhelp editor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*