cook it, peel it, love it

Artisjok. De Fransen weten er wel raad mee. Maar de meeste mensen hier in Nederland lopen er tijdens het doen van de wekelijkse boodschappen met een grote boog omheen. Want: hoe bereid je zo’n ding in godsnaam?

En laat dat nou eigenlijk super simpel zijn: cook it, peel it, love it! Niet alleen is het super lekker, het staat ook nog eens behoorlijk culinair als borrelhapje of voorgerecht EN artisjok is uiteraard goed voor je! Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat artisjok de vetverbranding stimuleert. Ik zou zeggen, probeer het eens.

Artisjok met mosterd vinaigrette

Nodig: 2 verse artisjokken, bouillon, zout, peper, extra vierge olijf olie, balsamico, mosterd. Optioneel: truffelmajo van Marqt.

Bereiden: Snij de steel van de artisjok net bij de aanzet van de bloem af zodat je de artisjok neer kunt zetten. Doe een laag koud water in de pan, gooi er een bouillon blokje bij (groente uiteraard) en zet de artisjok rechtop in het water. De artisjok staat niet helemaal onder. Breng dit geheel aan de kook totdat de artisjok donker is gekleurd, de bloem een beetje open is gaan staan en je er een ‘test-blaadje’ gemakkelijk uit kunt trekken.

Maak een ‘vinaigrette’ van olijfolie, balsamico, mosterd, zout en peper. Ik gebruik ipv wijnazijn dus balsamico en ik doe er geen knoflook in. Als je dat wel wilt, kun je dat natuurlijk gewoon doen.

Haal de Artisjok uit de pan en zet op een mooi bordje. Dressing on the side, om in te dippen. Pel voorzichtig de blaadjes een voor een af, begin onderaan, dip ’t dikke gedeelte van de blaadjes in de vinaigrette en schraap het vlees er met je tanden uit…

Is de bloem vrijwel leeggeplukt? Dan is het lekkerste stukje aan de beurt: de bodem. ¬†Snij je met een mes de onderkant van de artisjok af. ¬†Voorzichtig anders kom je in het ‘hooi’ van de bloem terecht. Als je het lekker vindt kun je ook dippen in andere dips dan vinaigrette zoals de truffelmajo van Marqt.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*