Bluebelle Baby’s: quinoa met groene saus

Omdat veel Bluebelle volgers & fans, ouders zijn van baby’s en peuters. Omdat het ons regelmatig gevraagd wordt. Omdat Bluebelle zelf tot over haar oren in de babyhapjes zit. En omdat je met gezond eten niet vroeg genoeg kunt beginnen, start Bluebelle vanaf woensdag 7 december 2011 met de reeks: Bluebelle Baby’s: recepten voor de allerkleinsten.

één keer per week (op, hoe kan het ook anders: woensdag) vind je hier op het Bluebelle Blog een handig, snel, voedzaam en gezond receptje voor je kindje (baby’s & peuters). De ene keer tips voor een fruithap, iets voor op brood of een tussendoortje, de andere keer een recept voor de warme maaltijd.

Heb jij geen idee waarmee je moet beginnen en wat handig is om in je achterhoofd te houden? Lees dan ook nog even onze tips van een tijdje terug.

We beginnen deze week met: quinoa met groene saus! Een super voedzaam hapje vol met de juiste vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Het gerechtje is voor baby’s vanaf 9 maanden. Voor een baby vanaf 9 maanden hou je ongeveer 150 gram aan (in totaal), geef je het aan een kindje vanaf 12 maanden kun je ongeveer 250 gram aanhouden. Uiteraard kun je de groene saus-mix ook als individueel hapje geven aan een baby vanaf 6 maanden. Laat de quinoa dan nog even achterwege.

Quinoa met groene saus

Nodig: quinoa* (+- 50 gram), 1 handje doperwtjes, 1/4 courgette, 1/2 avocado, koriander, basilicum. optioneel: stukje kip. Mocht je quinoa niet kunnen vinden bij jou in de supermarkt en/of te exotisch vinden kun je uiteraard ook kiezen voor volkoren couscous of zilvervliesrijst.

Bereiden: kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Snij de avocado in twee helften, neem de helft waar de pit niet meer inzit en haal hier de schil vanaf (laat de pit in de andere helft zitten zodat je de avocado nog even kunt bewaren). Was de courgette en snij ongeveer 1/4 in kleine stukjes. Snij de kipfilet ook in kleine stukjes.

Stomen: doe de doperwtjes en de courgette in een stoompan, mandje of babycook en stoom gaar. Doe hetzelfde met de kip. Doe de gestoomde groente & kip samen met de avocado en de kruiden in een blender (of laat ze in de babycook zitten) en mix het geheel tot de voor jouw kindje gewenste dikte. Geef jij vanaf 9 maanden het eten al in vrij grote stukjes? mix het dan niet maar maak het fijn zoals je het gewend bent.

Koken & bakken: zet een pannetje water op en breng aan de kook. Blancheer kort de doperwtjes in het kokende water. Verhit een wok met een heel klein beetje olijfolie en bak hierin de kip en de courgette gaar. Voeg alle ingredienten samen in een blender en mix het geheel tot de voor jouw kindje gewenste dikte. Geef jij vanaf 9 maanden het eten al in vrij grote stukjes? Mix het dan niet maar maak het fijn zoals je het gewend bent.

Doe de gekookte quinoa in een bakje en schep hier wat van de groene saus overheen. Eet smakelijk!

oh…en vergeet niet: je kindje moet nieuwe smaken minimaal een keer of 5 eten voordat hij/zij het herkent en lekker vindt. Geef het dus niet te snel op.

*Quinoa is een ‘graansoort’ vergelijkbaar met rijst en couscous. Het zit vol met eiwitten en gezonde mineralen en is licht verteerbaar. Je kunt het op dezelfde manier bereiden als couscous. Quinoa is verkrijgbaar bij de natuurwinkel en inmiddels ook bij de gewone supermarkt.


2 Comments on “Bluebelle Baby’s: quinoa met groene saus

 1.  by  Meirah Kadouch

  Lieve Claire,

  Super leuk! Ik ga zeker mn inspratie halen uit jou recepten elke woensdag. Want af en toe pfff wat nu weer. Haha
  Zal je dan ook laten weten hoe Nili (13 mnd) het vond.
  Aangezien zij vanaf het begin stukjes eten eet en niet fijngemaakt ga ik alles gewoon doorelkar doen en zo aan haar geven zonder het in de blender te doen.
  Ze is een mega makkelijke eter, dus dit zal ze heerlijk vinden!

  Hieronder nog een kleine aanvulling over je info over quinoa. Voordat ik dit stuk (boek) las had ik er nog nooit van gehoord. Ben er mega entousiast over!

  Wat is quinoa?
  Quinoa was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En met reden. Het is waarschijnlijk het meest perfecte voedsel dat we kennen. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiele vetzuren, vitaminen en mineralen. Tegenwoordig alom aangeduid als graag, zijn deze kleine knapperige korreltjes met noodachtige smaak eigenlijk het zaad van een plant die al meer dan 5000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Het werd daar gebruikt als krachtbron voor diegenen die op ijle hoogten werkten. Alom geroemd als de ‘moeder onder de granen’ (hoewel het dus eigenlijk een zaad is) levert quinoa je gemiddeld viermaal zoveel calcium als tarwe en geeft het je daarnaast extra ijzer, b-vitaminen en vitamine E. Al met al komt quinoa het dichst bij compleet voedsel als maar mogelijk is.
  Quote: Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda

 2. Pingback: Page not found « Bluebelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*