Bloemkool-sesamtaart met wortel & komijn

We wilden al een tijdje een recept maken van een soort taart/quiche/lasagne zonder deeg (van witmeel). Waarom? Meerdere redenen. Meest belangrijke: het leuk ons leuk & lekker. Daarnaast, omdat het deeg vaak nét de reden is waarom een taart/quiche of lasagne nou niet persé in het meest gezonde rijtje thuishoort. En tenslotte kunnen we op deze manier nog meer groenten kwijt en dat is nu eenmaal ons favoriete spelletje: green up-pen. 

bloemkool_lasagnetaart

De hoofdrol ging naar de bloemkool. Niet alleen voedzaam door de vezels en relatief hoge gehalte vitamine C & calcium, ook kun je met bloemkool zoveel meer dan alleen koken en serveren met een kaassausje. De raw food keuken gebruikt het bijvoorbeeld vaak als ‘couscous’. Mild qua smaak en goed te combineren met allerlei andere ingrediënten.  Perfect om een bodem van te maken dus.  

bloemkool_bodemVera dook de keuken in en na wat (oké best een tijdje) experimenteren hadden we de perfecte combi gevonden om een enigszins stevige en krokante bodem van te maken. Eerlijk is eerlijk, je moet er wel even voor aan de slag dus maak je dit recept voor het eerst? Kies dan een moment waarop je even de tijd hebt.

Eenmaal geprobeerd word je er steeds handiger in.

Nodig voor de taart:

  • 1/2 bloemkool
  • 4 eetlepels sesamzaad
  • 1 theelepel bakpoeder (bio)
  • 2 eetlepels speltmeel
  • 1 ei
  • 70 ml plantaardige olie (wij gebruiken een mix van sesam- & olijf, beide kun je niet al te hoog verhitten)

Nodig voor de vulling:

  • 1/5 kilo wortels
  • 75 gram smeerbare geitenkaas
  • 1 courgette
  • 1 el olijfolie
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • snufje zeezout & peper 
  • hennepzaad

Bereiden (bodem): verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in kleine stukken, spoel even af en doe in kleine beetjes in de blender om er ‘bloemkool-couscous’ van te maken. Doe deze couscous in een kom en voeg de andere ingrediënten toe, meng goed door elkaar tot er een (ietswat nattige) deegsubstantie ontstaat. Gebruik een niet te grote ovenschaal en leg daar bakpapier in tot over de randen, vul deze vervolgens met het ‘deeg’, druk het goed uit tot tegen de bodem en langs de randen. Zet het 60 minuten in de oven.

Bereiden (vulling): schil de wortels en snij ze in stukken, stoom ze gaar of gril in een ovenschaal. Maak er als ze zacht genoeg zijn puree van, voeg de geitenkaas en de kruiden toe, meng goed en zet apart. Verhit een grill pan, snijd de courgette in dunne plakken, bestrijk ze met olijfolie en grill ze in de hete pan. 

bloemkool_taart_vullen

Als de taart klaar is, haal ‘m uit de oven en laat in de ovenschaal zitten. De vorm blijft in takt als je hem eruit haalt alleen het geheel is wel fragiel. Vul de taartbodem met de wortelpuree en top af met de plakken gegrilde courgette, de hennepzaadjes en pijnboompitten en zet de schaal voor zo’n 20 minuten in de oven.

Laat een klein beetje afkoelen en snijd de taart heel voorzichtig in stukken voordat je het serveert. Lekker met een frisse groene salade. Je kunt de bodem (en de vulling trouwens ook) prima de dag van te voren maken  als dat beter uitkomt.

ENJOY! en laat ons weten als het gelukt is…

 

 

2 Comments on “Bloemkool-sesamtaart met wortel & komijn

  1.  by  Liz

    De bodem zit nu in de oven, het ruikt echt heerlijk. Maar ik wil morgen de taart afmaken en eten. Hoe kan ik de bodem het beste bewaren?

    •  by  claire van de heuvel

      Hi Liz, ik zag op twitter dat het inmiddels is gelukt! benieuwd naar het resultaat en wat je ervan vindt. lfs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*