BBB: Bimi met Bio kippies & Boekweit noodles

Niet iedereen voelt er iets voor om 100% vegetarisch te eten. En hoewel ik je het eten van grote hoeveelheden (rood) vlees niet wil aanraden, geloof ik niet zo in het opleggen van een vegetarische leefwijze. De keuze is aan jou!

Zelf ben ik meer een ‘flexitarier’. Ik eet vis en heel af en toe eet ik ook wel eens kip of vlees. En als ik dat eet, probeer ik voor de bio variant te kiezen en koop ik het op een plek waar ik zeker weet dat bio ook echt bio is. En tja daar betaal je dan wel wat meer voor. Behoorlijk wat meer. Laatst nog, 21 EURO voor 4 enkele kipfilets.

Het zorgde meteen ook voor een leuke discussie aan tafel. Want wat vinden we van deze bioprijzen? Belachelijk? Onbetaalbaar voor de meeste mensen? Of juist logisch? en zijn we door de voedingsindustrie en hun kiloknallers zo verpest dat we ons helemaal niet meer realiseren wat we eten en wat er voor nodig is om dat eten bij ons te krijgen? Misschien was vlees vroeger niet voor niets een ‘luxe’ product.

Maar goed, ik dwaal af. De #dailyfoodtip van vandaag is: als je kip, vlees of vis eet, kies dan voor de duurzame variant! bijvoorbeeld biologisch. Zie het als een bijgerecht en maak er iets lekkers van. Bijvoorbeeld: kip met gember bimi en boekweit sesam noodles! Ook lekker als lunchgerecht aangezien je dit koud / lauwwarm eet.

Kip met boekweit noodles & bimi

nodig: smalle boekweit noodles, bio kipfilets, bimi, gemberwortel, sesamzaadjes, koriander, knoflook, ketjap, sojasaus, rijstazijn, sesamolie.

bereiden: maak voordat je begint de dressings*! Snij de kipfilets in kleine stukjes. Maak een marinade van wat ketjap met een teentje knoflook en doe daar de gesneden kipfilet in.

Dek dit af, zet in de koelkast en laat even staan / marineren.┬áZet twee pannen water op het vuur: 1 voor de bimi en 1 voor de noodles. Zet ook twee grote kommen ijswater klaar op het aanrecht. Was de bimi en snij een stukje van de onderkant van de stengel af. Blancheer de bimi kort in kokend water (maximaal 3 – 5 minuutjes koken) en kook ook de boekweit noodles ongeveer 10 minuutjes.

Terwijl de noodles nog koken, giet je de bimi af en gooi je ze meteen in de schaal met ijswater. Hierdoor houden ze hun mooie groene kleur en blijven ze lekker knapperig. Hetzelfde doe je met de noodles: afgieten en in de schaal met ijswater zodat de noodles niet gaan plakken. Haal zowel de bimi als de noodles uit het ijswater en laat goed uitlekken.

Rooster in een koekenpan de sesamzaadjes. Opletten want ze branden super snel aan! Haal de kip uit de marinade en wok de kip op een hoog vuur.

Doe de noodles in een grote schaal, giet er de noodle dressing en de sesamzaadjes overheen en meng door de noodles. Doe de bimi in een aparte schaal en giet ook hier de bimi dressing overheen. Kippies ook in een schaaltje en zet alles op tafel.

Laat iedereen wat noodles in een kommetje opscheppen, bimi & kip erbij. Klaar! Eten met stokjes!

*Dressings:

ik maak mijn dressings altijd op gevoel. Probeer in ieder geval dezelfde verhoudingen aan te houden als wanneer je een dressing maakt met olie & azijn:

  • voor de bimi: rasp verse gember, doe in een bakje. Voeg hier wat sojasaus en sesamolie aan toe en meng alles door elkaar.
  • voor de noodles: meng sojasaus met rijstazijn, sesamolie en wat honing of agave nectar.

Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*