Broccoli = the best!

Broccoli. My favorite veggie. En ik ben niet de enige. Broccoli is met zijn zachte smaak geliefd bij velen. En dat is maar goed ook want Broccoli is misschien wel, samen met zijn andere groene vriendjes: asperges, spinazie, spruitjes en zeegroenten, een van de meest gezonde groente die je kunt eten!

Broccoli bevat niet alleen veel vezels en vrijwel alle B vitamines, het bevat ook vitamine K, magnesium, ijzer, foliumzuur (goed voor zwangere vrouwen dus!) en voedingsstoffen die voor energie zorgen op celniveau.

Daarnaast is er in verschillend onderzoek (o.a. in Baltimore, VS) aangetoond dat Broccoli kan helpen bij verschillende ziekten. Zo bevat het spoorelement Chroom dat helpt diabetes te voorkomen, maar misschien wel het meest interessante zijn de onderzoeken die aangetoond hebben dat ’t stofje sulforafaan in Broccoli een antikankerwerking heeft en zelfs tumoren kan voorkomen. Uiteraard ligt het genuanceerder dan: eet Broccoli en voorkom kanker! Alleen al omdat ander onderzoek weer aantoont dat de helft van de mensen het stofje sulforafaan niet eens opneemt maar gewoon weer uitplast..Maar het kan zeker geen kwaad en gezond is het sowieso.

Oke, dat weten we nu dus. En wat gaan we dan maken? Nou, ik zeg: ‘het regent buiten, het lijkt wel herfst dus..soeptijd!’

Broccoli Soep:

Nodig: 2 stronken broccoli, groente bouillon, kokosboter, koriander, basilicum, chilipoeder, zout/peper, pijnboompitjes, hempseeds, alfalfa. Optioneel: gerookte kip.

Bereiding:

  1. Was de broccoli snij het harde stuk van de steel eraf en de rest in grove stukken/roosjes.
  2. Doe de broccoli in een pan met kokende bouillon zodat de broccoli net niet onder water staat. Hoe meer water je gebruikt hoe dunner je soep wordt. Je wil een redelijk dikke maaltijdsoep zonder het toevoegen van room, aardappel oid. Water kun je altijd nog toevoegen na het mixen mocht de soep zo dik zijn dat het eerder op babyvoeding lijkt. Laat de broccoli in de bouillon gaar worden maar kook het niet te lang. Je wilt zoveel mogelijk vezels behouden!
  3. Zodra de broccoli zacht genoeg is, haal je de pan van het vuur en zet je er de blender in. Voeg hier de theelepel kokosolie, koriander, zout en eventueel (chili)peper aan toe. Mix het geheel nog een keertje door.
  4. Strooi wat hempseeds in een bakje en schep daar de soep overheen. Garneer het met alfalfa, pijnboompitjes, wat extra koriander of basilicum en eventueel als je wilt gerookte kip (uiteraard in stukjes).

Enjoy!


2 Comments on “Broccoli = the best!

  1. Pingback: Detox Day! « Bluebelle

  2. Pingback: Linzensoep enzo « Bluebelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*