Bluebelle Baby’s: groene bonen spread

Het is weer woensdag, tijd voor de Bluebelle Baby Reeks! Speciaal voor ouders van baby’s en peuters, omdat je met gezond eten niet vroeg genoeg kunt beginnen. Deze week: iets voor op de boterham!

Al eerder schreven we iets over brood en baby’s. Onze tip is om niet eerder te starten met brood (tarwe/granen) dan wanneer je kindje 9/10 maanden is. Dit om te voorkomen dat ze een allergie opbouwen en of een intolerantie voor gluten. Voor die tijd zijn er genoeg andere dingen die ze nog moeten leren eten (groenten, peulvruchten, fruit, etc.)

Wil je niet zolang wachten en/of is jouw kindje er voor je gevoel echt al aan toe (bijvoorbeeld omdat het oudere broertjes en of zusjes heeft die ook een boterham eten of omdat ze naar het kinderdagverblijf gaan en daar meedoen met de rest) zorg er dan in ieder geval voor dat ze brood niet als hoofdmaaltijd gaan eten/zien.

Hoe dan ook, in het begin is het best lastig wat je nou op die boterham van je kindje moet smeren. Pindakaas mag pas na 1 jaar, in smeerkaas zit zoveel troep dat wil je liever niet, leverworst: hetzelfde laken in een pak. Jam kan Рvanwege de suiker Рaf & toe, zuivelspread en appelstroop zijn oké, maar dan wel de goede appelstroop gemaakt van fruit en niet van suikerbieten: zie de Bluebelle BuyThisNotThat reeks op facebook.

Maar er is meer. Sommige dingen kun je kopen: tomaten tapenade, olijven tapenade, humus. Let hierbij wel op de hoeveelheid olie & zout.

Sommige dingen kun je echter ook maken. Zoals een ‘groentespread’ voor op brood. Dat klinkt misschien als veel werk, maar geloof me, met de juiste boodschappen is het is zo gebeurd! Voordelen:

 • Je weet zeker dat er geen smaakversterkers en teveel zout in zitten
 • Je kindje krijgt nog wat extra groente binnen en went opnieuw aan deze smaken
 • Je kindje ontwikkelt minder snel een voorkeur voor zoet
 • Je kunt de spreads op-spicen met wat extra olie, knoflook, zout & peper en voor jezelf op brood of bij de borrel gebruiken
 • Het is uiteindelijk goedkoper zeker als je het punt hierboven ook nog toepast.

Groene Bonen Spread

Nodig: avocado, blik biologische boter bonen, doperwtjes, sperzieboontjes, koriander, basilicum, olijf olie, citroensap. Tip: voor de doperwtjes en sperzieboontjes kun je prima die uit de diepvries nemen! Optie: cherrytomaatjes (voor als je het iets zoeter wilt maken).

Bereiden: spoel de boter bonen goed af met water om extra zout & voedingszuur te verwijderen, snij de avocado door de helft, haal de pit eruit, ontvel de avocado en snij alvast in grove stukken. Kook of stoom de sperziebonen en erwten even kort en doe vervolgens de bonen, avocado, doperwtjes en groene sperzieboontjes in de keukenmachine. Voeg een handje kruiden, scheutje olijfolie, wat citroensap en nog wat extra water toe. Mix het tot een glad mengsel. Doe het in een potje, bakje, schaaltje (met deksel) en druppel hier nog wat citroen overheen tegen de verkleuring.

Smeer dit op een boterham of neem ter afwisseling eens een rijstewafel. Dit kun je ook prima als tussendoortje geven in plaats van de liga of nijntje koekjes.

ENJOY!5 Comments on “Bluebelle Baby’s: groene bonen spread

 1.  by  INge

  Zijn de bonen en doperwtjes rauw of gekookt? Ziet er lekker uit nl maar vroeg me dat zomaar af.

  •  by  Claire

   Ah goede vraag! ik zal dat nog even toevoegen. Je moet de doperwtjes kort even stomen of blancheren voordat je ze in de mix doet!

  •  by  Claire

   Wat leuk, dank je wel voor het compliment! En ja, de fetakaas variant van Madaga vinden de jongens ook heeeerlijk.

 2.  by  Mirjam

  De laatste onderzoeken wijzen juist aan dat je het beste gluten kan opbouwen op jongere leeftijd. Vanaf ca. 5 maanden, beginnen met 1/8 boterham per dag, de maand daarna 1/4 boterham en zo totdat met 10 maanden gewoon gegeten kan worden.
  Ik heb hier een blog over geschreven: http://ikbenglutenvrij.nl/?p=2504

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*