Chioggia carpaccio met rode en gele biet a la Bluebelle

salade-bietjes-02Ze zijn op dit moment volop te krijgen: (winter)bieten. Rode, gele en die hele mooie met witroze strepen: chioggia. Ze lenen zich perfect voor een kleurrijk & oogstrelend gerecht. Maar niet alleen dat, bieten leveren belangrijke mineralen (o.a. kalium & ijzer), vitaminen (o.a. C & A) en vezels. Ze geven salades ’n zoete bite en zijn perfect te gebruiken voor een vegetarische carpaccio.

Winterbieten moet je wel 1,5 uur koken voordat ze zacht en gaar zijn. Toch is er een andere meer gemakkelijke manier. Leg ieder bietje afzonderlijk op een stukje aluminiumfolie, voeg een eetlepel water toe, vouw de folie dicht en doe de pakketjes zo’n 60 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).

Ook gemakkelijk de dag daarvoor voor te bereiden en in dat geval staat deze salade (carpaccio) helemaal eenvoudig en snel op tafel. In bovenstaand look&cook overzicht zie je wat inspiratie om de bieten mee te combineren maar het staat je natuurlijk vrij om naar eigen inzicht een salade te maken waar ze bij passen! Hierbij in ieder geval de Bluebelle variant.

Chioggia carpaccio met balsamico & zachte geitenkaas

Nodig: chioggia biet, gele biet, babyleaf salade, bleekselderij, komkommer, avocado, zachte geitenkaas, bosui, koriander, pijnboompitjes (of amandel) balsamicostroop, olijfolie, citroensap, peper & zout.

Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Leg ieder bietje apart op een stukje aluminiumfolie en bereid ze zoals hierboven beschreven. Maak ondertussen een dressing van extra vierge olijf olie met wat citroensap, zout & peper. Schil de avocado, ontdoe van de pit en snij in blokjes. Was de bleekselderij & komkommer en snij ook in blokjes en de bosui in ringetjes. Rooster de pijnboompitjes of het amandelschaafsel.

Als de bietjes gaar zijn haal je ze uit de oven, laat ze iets afkoelen en verwijder de schil. Laat ze nog wat verder afkoelen en snij vervolgens in dunne plakken. Meng de dressing met de babyleaf salade, voeg de bleekselderij, komkommer, bosui, avocado toe. Maak het bord op: bietjes onderop of juist niet (aan jou de keuze). Salade toevoegen. Wat zachte geitenkaas over de carpaccio verdelen, nootjes erop strooien en afmaken met balsamicostroop.

ENJOY!

One Comment on “Chioggia carpaccio met rode en gele biet a la Bluebelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*