Have yourself some chocolate

Met zelfgemaakte tiramisu, chocolade mousse, crème brulee, zabaglione en meer maak je ons zo nu en dan heus wel blij. En met kerst moeten dat soort toetjes ook gewoon kunnen. Toch, voor de recepten moet je niet bij Bluebelle zijn. Daar zijn een heleboel mooie blogs voor waar je zeker een kijkje moet nemen. Zoals ZTRDG, MadeByEllen, Culy of op internationaal vlak WhatKatieAte, The Vanilla Bean Blog, en nog heel veel meer.

Xmas_nagerechtPersoonlijk hebben wij na een heel diner niet persé nog zin in een mega (en vaak machtig) toetje. Negen van de 10 keer is het dan namelijk zo dat je je daarna helemaal niet zo goed meer voelt wat dan toch het hele diner een beetje teniet doet. Tegelijkertijd is het diner voor ons helemaal niet af zonder iets zoets. We hebben altijd nog zin in iets. Waarbij dat ‘iets’ in 99.9% van de gevallen iets van chocolade is. 

Wij wilden je daarom graag inspiratie geven voor een friandise-dessert waarbij je heel gemakkelijk zelf kunt bepalen om het of bij een paar stukjes te houden of – als je dat nou juist helemaal niet wilt en eigenlijk baalt dat er geen hele citroen cheesecake op het menu staat (we noemen geen namen) – jezelf te buiten te gaan aan een stuk of 10 friandises. 

Een choco plateau is zo gemaakt en staat super feestelijk. Wij kozen voor een combinatie tussen zelfgemaakt en zelfgekocht. De zelfgemaakte is daarbij natuurlijk de iets meer gezonde bite. Maar na een voedzaam & kruidig voorgerecht en een colorful hoofdgerecht met groenten in de hoofdrol, is er absoluut ruimte voor een 20%, after eight moment waar ook Tony bij aanwezig is. 

Tenslotte maakten we ook een mini bessen trifle met een noten-dadel basis. Voor diegene die niet van chocolade houden. Wat we ons niet echt kunnen voorstellen overigens, maar goed. 

Nodig (voor 4 personen):

  • 3 of 4 verschillende soorten chocolade. Wij zijn fan van Tony maar ook van de pure coconut van Côte d’or en er zijn vast ook mooie kerst cocolade dingetjes te koop zoals amandelen met zo’n poederlaag of chocorozijnen…
  • 1 reep pure (kook) chocolade 85%
  • 5 a 6 el quinoa puffs
  • noten, bessen, superfood mix (ook bij de pancakes uit ’t kerstmenu gebruikt)
  • 1 beker kwark (mager mag als de kwark maar dik en stevig is)
  • verse of diepvries bosvruchten
  • 4 grote medjool dadels
  • 2 grote handen rauwe noten-mix
  • 1 el honing
  • 2 el rauwe cacao (optioneel)

Bereiden:

Xmas_trifle

 Berry Date Trifle

Haal de pit uit de dadels en doe deze samen met de noten, honing, klein scheutje water en mocht je het gebruiken de rauwe cacao in een goede mixer. Maal dit tot een stevig, plakkerig, fijn mengsel. Zet dit even in de koelkast: dit wordt de bodem. Zet een klein pannetje met de verse of diepvries bosvruchten-mix op een laag vuur en verwarm dit totdat het iets smeuïger is geworden. Je kunt daar nog wat zoets aan toevoegen als je wilt maar dat hoeft wat ons betreft niet. 

.

Haal de noten-mix uit de koelkast en verdeel dit naar eigen inzicht over vier mooie kleine glaasjes op de bodem. Dit kun je zo dik of dun maken als je zelf wilt. Daar bovenop doe je een laagje kwark en een laagje fruit. Herhaal dit eventueel en eindig met de bessen.

Xmas_feestflikkenFeest Flikken

Smelt au bain marie de 85% chocolade. Meng hier de quinoa puffs doorheen zodra de chocolade zacht is. Bedek een bord of plank met aluminiumfolie of bakpapier en maak hier mooie ‘spiegels’ op van de choco-quinoa puff mix. Maak deze flikken vervolgens op/mooi met een mix van bessen, noten of superfoods (goji bessen, mulberries, etc) naar keuze. Zet de flikken nog even in de koelkast zodat ze hard worden. 

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*