suikervrije snack: choconut cups

Heb jij ze ook voorbij zien komen? De chocolade pindakaas cups die je super makkelijk zelf kunt maken en een stuk verantwoorder zijn dan een snickers of – voor onze USA friends – een reese’s peanut butter cup? Wij wel! Chocolade & noten het is een gevaarlijk lekkere combinatie. Dus vonden we het tijd om de keuken in te duiken en geïnspireerd op alle online recepten een bluebelle proof variant te maken. 

peanut_doodles

De meeste recepten die je online tegenkomt gebruiken pure chocolade en standaard pindakaas. Dat is natuurlijk lekker maar zowel de chocolade (hoe puur ook) als de pindakaas bevatten vaak alsnog geraffineerde suiker en nog wat andere toevoegingen (in het geval van minder pure chocolade bijvoorbeeld melkpoeder o.i.d. en “aroma’s”). Wil je het nog een stukje gezonder maken? Probeer dan deze choconut cups. 

choconut_cupsNodig (voor 6 kleine cups of 2 grotere):

 • 3 a 4 eetlepels raw cacaopoeder*
 • 3 eetlepels kokosboter
 • 2 eetlepels ahornsiroop*
 • 2 eetlepels notenpasta
 • mini cup-vormpjes

*je kunt dus ook pure chocolade gebruiken mocht je niet eenvoudig aan raw cacaopoeder kunnen komen. Neem dan bijvoorbeeld 85% puur. Je cups zijn dan niet meer suikervrij, dat wil zeggen vrij van geraffineerde suiker.

Ahornsiroop is natuurlijk ook een ‘zoetmaker’ en dus een vorm van ‘suiker’. Wil je dat liever ook niet gebruiken, kun je experimenteren met dadelpuree of als je dat wilt stevia toevoegen. Wij zijn niet zo’n fan van dat laatste ivm de nasmaak. 

Bereiden:

Smelt de kokosboter au bain marie (NIET te heet, de kokosolie moet koud blijven), voeg hier de raw cacaopoeder en de ahornsiroop aan toe en maak een redelijk vloeibare chocolademassa. Doe een laagje in een mini-cupje en zet even kort in de koelkast of vriezer. Als het enigszins hard is haal je de vormpjes uit de vriezer en doe je een klein schepje notenpasta in het midden. Hierover schep je weer een laagje chocolademassa totdat de notenpasta bedekt is en de bovenkant egaal. Zet de cups nog even weg in de vriezer. Na zo’n 15 a 20 minuutjes zijn de choconut cups klaar. Niet allemaal tegelijk opeten, hoewel een stuk gezonder dan de kant- en klaar varianten, leveren ze nog steeds vrij veel energie. Doe daarom zoals mijn opa zei: ‘te is nooit goed, behalve tevreden’. whaaaaaa cheesy. Bewaar ze in de koelkast aangezien de kokosolie snel zacht wordt. 

ENJOY!

2 Comments on “suikervrije snack: choconut cups

 1.  by  Gertjan

  Zien er lekker uit. Echter wordt de illusie gewekt dat je ‘guilt free’ hiervan kunt snoepen. Suiker is niet het enige wat je dik kan maken. Wat dacht je van alle (verzadigde) vetten die zit in de kokosboter en notenpasta? Plus moet je ze natuurlijk zoet maken met andere suikers (fruitsuikers/dextrose) dan de standaard keuken suiker. Maar dat zijn toch net zo goed suikers? Alleen worden die direct opgenomen in je bloedbaan.

  •  by  claire van de heuvel

   Hoi Gertjan,

   goedbeschouwd heb je wat betreft het suikergedeelte natuurlijk gelijk. Wij dachten dat we dat al voldoende hadden toegelicht in ons blog maar we hebben het nog wat meer genuanceerd omdat het kennelijk toch nog voor verwarring zorgt (bij jou). Wat betreft de verzadigde vetten. Daar delen we je mening niet. Wij zijn niet zo bang voor een beetje goede vetten. We gaan hier niet opnieuw de kokosboter discussie voeren, daar zijn we al zo vaak op in gegaan. Als je je er niet goed bij voelt, moet je het vooral niet eten! En wat betreft de notenpasta, het spreekt voor zich dat je hier geen hele pot van op moet eten. Hoewel… Toch denken wij dat dit recept voor veel mensen een alternatief biedt dat een stuk voedzamer is dan een snickers, een zakje praline paaseitjes of een reep (fabrieks)chocolade. Ook zagen we online de ene na de andere variant voorbij komen van een soortgelijk recept waarbij chocolade, heeeel veel kokosboter en pindakaas (met suiker) werd gebruikt. Dat kon wat ons betreft meer in balans. Oh en last but not least, Bluebelle denkt liever niet in ‘wat je dik kan maken’. Strong is the new skinny. We kijken liever naar voedzaamheid en producten die wat dichterbij de natuur liggen dan geproduceerde varianten (vandaar kokosboter). Maarrrr je hebt natuurlijk wél gelijk dat de ene kokosboter de andere niet is. Daarover later weer meer. Dus, toch nog een beetje guilt free.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*