Salade met cranberry

Verse cranberries zijn verkrijgbaar van september tot januari. Traditioneel gebruik je ze dan ook vaak tijdens de december feestmaanden. Gedroogd zijn cranberries echter het hele jaar verkrijgbaar dus hou je vooral niet in dit gezonde besje te gebruiken in een lekkere voorjaarssalade of shake.

Niet alleen helpen cranberries (met name sap) bij het voorkomen van blaasontsteking (dankzij het stofje proanthocyanidine), ze bevatten ook veel vitamine C en anti-oxidanten. Daarnaast zijn ze lekker zoet-zuur waardoor ze net een extra bite geven aan je salade, shake, yoghurt, muesli. Hieronder een recept voor een simpele voorjaars salade. Uiteraard met…cranberries!

nodig: salade, avocado, tomaatjes, komkommer, parmezaanse kaas (optioneel), extra vierge olijfolie, balsamico, mosterd, zout, peper, cranberries (gedroogd)

bereiden: was de salade en sla droog, schil de avocado, haal de pit eruit en snij in stukjes, schil de komkommer, ontdoe van zaadlijst en snij in blokjes, was de tomaatjes, schaaf wat parmezaan snippers van het stuk kaas. Maak een dressing van de olijf olie, azijn, mosterd, zout & peper. Doe alles in een kom, voeg cranberries toe en…..

Enjoy!

4 Comments on “Salade met cranberry

 1.  by  marian

  hoi Bluebelle,

  ik vroeg me af wat de hoeveelheden zijn voor 1 persoon van alle ingredienten.
  Groetjes Marian

  •  by  Claire

   Hi Marian, dat ligt er een beetje aan, ben je een grote eter of juist niet? etc. Ik geef niet vaak hoeveelheden omdat ik juist mensen wil aansporen zelf te bepalen hoeveel je eet en daarbij te luisteren naar je lichaam. Maar wil je toch iets aanhouden en dan voor 1 persoon zou ik het volgende nemen: een half zakje gemengde salade, 1/2 avocado, een stuk of 5 tomaatjes, 1/4 komkommer en een handje cranberries. De rest is garnering (parmesan). Voor de dressing kun je meer maken en dit in de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld: 150 ml olie en 25 ml balsamico met een beetje zout/peper/mosterd.

   Succes en eet smakelijk!

 2.  by  Anne

  Hi Claire,
  Hoe zit het met fruit niet mengen met andere voedingssoorten? Geldt dat niet voor gedroogd fruit? Ik eet fruit eigenlijk alleen op mijn lege maag, af en toe wel een banaantje tussendoor. Raadt je trouwens aan om yoghurt door je smoothie te doen, of is ee pure fruit smoothie beter ’s ochtends?
  groetjes
  Anne

  •  by  Claire

   Hoi Anne,

   Dank voor je vraag! Het klopt dat je fruit het beste apart kunt eten van je andere voeding (minimaal 20 minuten voor of nadat je iets hebt gegeten). Dit ivm gisting. Gedroogd fruit is hier strikt genomen geen uitzondering op hoewel het wel in mindere mate last veroorzaakt. Ik raad de smoothies aan zonder yoghurt. Met name omdat ik persoonlijk niet zo’n fan/voorstander ben van teveel zuivel. Af & toe is natuurlijk prima en beter dan geen fruit. Liever zo puur mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*