Have yourself a: dragon salade als voorgerecht!

Het voorgerecht is bij uitstek de gang tijdens het kerstdiner waar je gemakkelijk wat winst kunt boeken als het gaat om niet te zwaar en wel heel voedzaam. Laat de romige soepen, toast met paté en andere vette happen lekker weg dit jaar en ga voor deze salade op basis van kruiden. Wedden dat zelfs de grote eters er blij van worden? 

Xmas_voorgerechtEr zijn van die gerechten die het jarenlang goed doen en bij veel feestelijke momenten op tafel gezet worden, carpaccio bijvoorbeeld. Deze salade is ook zo’n recept. Wij aten hem bij Marieke (onze SPINACH partner in crime) die hem weer had van haar vriendin Dorothee, die hem weer had van niemand minder dan JAMIE.

Deze dragon, geit, druif combi is een regelrechte Jamie klassieker. Wij vinden het een perfect Bluebelle proof recept voor kerst en hebben er nog een kleine twist aan gegeven. Het idee om voor het grootste gedeelte kruiden te gebruiken als basis van de salade spreekt ons helemaal aan. Kruiden bevatten vaak niet alleen veel meer smaak dan enkel sla, ook bieden ze meer voedingsstoffen. De ‘anijs-achtige’ smaak van dragon moet je wel liggen (eventueel kun je er dus ook een gewone salade van maken mocht iemand er echt niet van houden). Het zorgt er absoluut voor dat je spijsvertering wordt ‘aangezet’ klaar voor de rest van het diner.   

Nodig (voor 4 personen):

  • 4 zakjes verse dragon (komt vaak in kleinere builtjes/bakjes je hebt per persoon een heel bakje nodig)
  • 150 gram veldsla (of andere zachte sla-soort)
  • rode druiven (5 stuks p.p.)
  • 30 gram zachte geitenkaas p.p. (kan ook parmezaanse kaas zijn als je niet van geit houdt)
  • 2 rode uitjes
  • 3 eetlepels balsamico/vijgen stroop 
  • dressing op basis van goede olijfolie & beetje azijn (verhouding 1/3)
  • 2 eetlepels gepeld hennepzaad*
  • flinke snuf zeezout en peper

Bereiden: 

Deze salade is super simpel om te maken. Het grootste gedeelte moet je in verband met de smaak en substantie van de dragon echt a la minuut doen. Op de ‘gekonfijte ui’ na, die vergt wat voorbereiding. Het goede nieuws is dat wij van Marie een quick & dirty manier hebben geleerd die minstens zo lekker is en wel zo makkelijk als je nog wat andere gerechten moet bereiden. Het enige wat je hoeft te doen is de rode ui een paar uur van te voren (in de ochtend bijvoorbeeld) fijnsnijden en goed mengen met de balsamico-vijgen vinaigraitte/stroop. Je kunt ook voor een andere lekkere balsamico combinatie kiezen. Je vindt dit vaak bij een traiteur, turkse winkel of betere supermarkt. Check wel even of het om pure ingrediënten gaat en niet alleen maar suiker. Een beetje suiker daar ontkom je echter niet aan. Dit zet je in de koelkast tot het moment dat je het voorgerecht gaat bereiden.

Pluk de dragon en mix het met een beetje veldsla. Alleen maar dragon gebruiken kan ook maar dat is wel vrij heftig qua smaak. Onze voorkeur heeft een iets mildere variant. Maak de dressing van olie, azijn, peper & zout. Keep it simple je hebt geen extra honing of suiker nodig voor de dressing aangezien de uitjes al het zoete van de balsamico/vijgenstroop hebben. Halveer de druiven. Meng de dragon/sla met de dressing, doe dit op een mooi bordje, verdeel hier wat druifjes, de geitenkaas (je kunt ook parmezaanse kaas gebruiken mocht je niet van geit houden) en de uitjes over en maak het af met hempseeds. Wij serveren er een noten-kruidencracker bij.

ENJOY! 

One Comment on “Have yourself a: dragon salade als voorgerecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*