Falafel met…

Bij het woord: falafel, denk ik persoonlijk al snel aan teveel drank, shoarma tenten, fastfood en meer van dat soort dingen. En daardoor vergeet ik vaak dat falafel eigenlijk ook een prima vegetarisch alternatief is voor bij de maaltijd. Zonde, want het is niet alleen erg lekker maar ook voedzaam. Tenminste… als je ze goed bereid.

Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en kruiden. Je kunt ze kant & klaar kopen bij vrijwel iedere supermarkt, Turkse winkel of natuurwinkel. Waarbij ik persoonlijk altijd voor de variant ga waaraan de minste E-nummers, conserveringsmiddelen en andere troep zijn toegevoegd.

Je hoeft Falafel helemaal niet te frituren, zachtjes gaar laten worden in de oven of in de wok met een klein beetje olijfolie kan ook prima. Uiteraard kun je Falafel ook zelf maken. Super lekker en helemaal niet zo moeilijk. Kijk bijvoorbeeld hier voor een recept.

Hieronder twee variaties. Falafel met couscous of Falafel met salade (ook lekker als lunchgerecht)!

Falafel met couscous:

Nodig: falafel balletjes, bio volkoren couscous, munt, platte peterselie, koriander, tomaatjes, zwarte olijven z/p, citroensap, extra vierge olijfolie, chili poeder, snufje zout & peper. Optioneel: feta, noten & rozijnen.

Bereiden: laat de couscous wellen in een laagje gekookt water (zie bereiding zakje of pakje). Snij ondertussen de kruiden fijn, de tomaatjes in blokjes en de olijfjes door de helft. Meng de citroensap samen met de olijf olie door de couscous. Voeg alle ingrediƫnten toe en maak op smaak met wat chili poeder, zout & peper. Bereid de Falafel balletjes in de oven of in de wok. Je kunt eventueel nog wat fetablokjes en wat noten & rozijnen toevoegen aan de couscous. Echter maakt dit het wel wat machtig, vooral omdat je er ook nog falafel bij eet!

Falafel met salade:

Nodig: falafel balletjes, gemengde salade, tomaten, komkommer, zwarte olijven z/p, kruiden: koriander, platte peterselie, extra vierge olijfolie, citroensap. Dressing: volle yoghurt, komkommer, chili poeder, citroensap.

Bereiden: Snij de tomaten en komkommer in blokjes (ontdoe van zaadlijst), halveer de olijven & snij de kruiden fijn. Meng de salade met de kruiden en de andere ingrediƫnten (bewaar nog wat komkommer) en giet hierover wat olijfolie & citroensap. Breng op smaak met wat zout & peper. Meng wat volle yoghurt of kwark met wat chili poeder en citroensap en doe hier nog wat kleine blokjes komkommer doorheen. Bereid de Falafel in de oven of in de wok.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*