Varieer met Venkel!

Venkel…vele kijken naar de groente en denken: ‘toch maar gewoon broccoli doen vanavond?!’. Zo jammer want venkel is super lekker en jawel daar zijn we weer: GEZOND.

Om je te helpen hieronder een paar simpele gerechten met Venkel. Maar eerst wat meer info over dit knolletje en zijn zaadjes. Venkel smaakt naar anijs. Het is een lichte en vetarme groente. Op de zaadjes wordt al sinds mensenheugenis heftig gekauwd om de honger te stillen, af te vallen of trek in zoetigheid te verminderen. Maar ook voor de medicinale werking die de zaadjes worden toegedicht. Venkel helpt namelijk tegen darm- en menstruatieproblemen en helpt de lever en de alvleesklier met het verwerken van vet en suiker. Buikpijn, moe of aan het detoxen? probeer eens venkelthee!

Oke so far voor de zaadjes en de thee. Wat maken we van Verse Venkel? Sowieso kun je het fijnsnijden en als bleekselderij gebruiken. Bijvoorbeeld door salades of risotto.

1. Gegrilde Venkel: super lekker als snack bij de borrel, door de salade of als bijgerecht!

nodig: venkelknol, extra vierge olijfolie, grillpan, himalaya zout

bereiden: snij de onderkant van de venkel en pel de ‘bladeren’ af. Snij een stukje van de bovenkant (uiteinde stengel) van de bladeren af en snij ze eventueel doormidden. Smeer de bladeren in met een beetje olie. Verhit de grillpan. Gril de bladeren kort zodat ze een beetje glazig zijn. Bestrooi met wat zout.

2. Salade met radijs en venkel (jamie oliver): lekker als lunch of als salade bij gegrilde vis.

nodig: radijsjes, venkel, olijfolie, citroen, peper, zout

bereiding: was de radijsjes en venkel. Snij de radijsjes in plakjes en leg in een bak met ijswater. Snij de venkeltoppen van de knol af en leg opzij. Snij de onderkant van de venkel en pel de ‘bladeren’ af. Snij de bladeren in zo dun mogelijke plakjes. Leg ze bij de radijsjes in de bak met ijswater. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, (himalaya)zout en peper. Haal de groente na 15 min. uit het ijswater en laat goed uitlekken. Doe alles in een kom en strooi de blaadjes van de venkeltoppen eroverheen.

3. Venkel, wortel en pompoen: lekker voor vegetariƫrs of als bijgerecht

nodig: venkel, wortel, pompoen, olijf olie (extra vierge)

bereiden: was en schil/snij de venkel, wortel en pompoen. Doe de gesneden groente in een ovenschaal en meng er extra vierge olijfolie, citroensap, zout en peper doorheen. Eventueel kun je een teentje knoflook in de schaal doen. Zet 30 minuutjes in een voorverwarmde oven. Zet de oven de laatste 5 minuten eventueel op de grill stand.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*