Bluebelle glutenvrij brood blog

Vorige week zondag lieten we hem jullie al even zien: ons home-made sunday morning bread. Al vanaf dat we het recept voor dit ‘brood’ op één van onze favoriete blogs (My New Roots, Sarah Britton) hadden gezien wilden we het een keertje uitproberen. We kwamen dit glutenvrije brood opnieuw tegen in SALT magazine; een tijdschrift waar we ook fan van zijn…en dus werd het hoog tijd om over dit broodje te bloggen.

brood sarah britton

Helemaal in de dagen dat de discussie over brood steeds hoger oplaait en glutenvrij het nieuwe toverwoord is, geven we jullie graag een alternatief. Niet omdat we bij bluebelle persé ‘tegen’ brood zijn overigens. Maar vooral omdat deze variant niet alleen super lekker is maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Een boost voor je spijsvertering. Vera ging aan de bak. 

Als je de ingrediënten ziet, kunnen wij ons voorstellen dat je denkt: ‘euh…oké. hoe dan?’ en ‘wat?? moet ik allemaal halen??’. Claire krijgt vooral het woord ‘psylliumpoeder’ niet uitgesproken. “Veer, heb je ook dat psylli spul gebruikt?”. Maar geloof ons, eenmaal alles in huis is het een klusje van bijna nix. Easy Peasy. 

Komt ‘ie:

Nodig: 

  • 135 gr zonnebloempitten, pompoenpitten of een mix,
  • 90 gr lijnzaad,
  • 65 gr hazelnoten of amandelen (andere noten kan ook als ze maar ‘raw’ zijn)
  • 145 gr havermout (havermout bevat trouwens wel een minimale hoeveelheid gluten, er bestaan ook helemaal glutenvrije varianten),
  • 2 eetlepels chiazaad,
  • 4 eetlepels psylliumpoeder (dit koop je bij de natuurwinkel of bij de drogist),
  • 1 theelepel niet te grof zeezout,
  • 1 eetlepel ahornsiroop,
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie of ghee (of een mengsel),
  • 350 ml water
  • een siliconen bakvorm (gewone kan ook maar dit is veruit het meest handige)

Bereiden:

Meng alle droge ingredienten in een kom. Doe de ahornsiroop, olie en het water in een andere kom of maatbeker. Roer nu beide mengsels goed samen tot het een smeuig geheel vormt (als het te ‘droog’ is gewoon een beetje meer water erbij) en giet het in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad en laat het een dag of nacht (in ieder geval 2 uur) staan. Verwarm de over voor op 175 graden en bak je brood voor 20 tot 30 minuten. Haal het uit de vorm, plaats het onderstebovem terug op een rooster om het 30 tot 40 minuten af te bakken. Test of het brood ‘hol’ klinkt als je er op klopt, dan is het klaar. Je kan het in de koelkast tot een dag of 5 bewaren. 

En nog even over die psylliumvezels. Wel fijn om te weten wat het is, mocht je er nog nooit van gehoord hebben! Het wordt vaak geadviseerd bij darmklachten aangezien het door de vele vezels en bindende eigenschappen de stoelgang helpt bevorderen. In dit recept houdt het alle ingrediënten bij elkaar. Je kunt het dus beter niet vervangen voor iets anders. Wij probeerden het namelijk eerst even met wat extra chiazaad maar dat ging toch niet helemaal zoals gehoopt..

ENJOY!

 


12 Comments on “Bluebelle glutenvrij brood blog

  1.  by  Maura - YLT

    Waaaauw! Toen ik brood las, stelde ik me een standaard glutenvrij brood voor, maar dit ziet er echt SUPER uit. Pfoe. Heb net geluncht, maar krijg serieus weer honger.

    •  by  claire van de heuvel

      ja echt de moeite waard om te maken Maura. Misschien leuk voor een foodblog swap? 😉

  2.  by  jenny

    ziet er lekker uit!
    kun je het psylliumpoeder ook ergens mee vervangen? of weglaten?
    of kan ik wat extra lijnzaad toevoegen?

    •  by  claire van de heuvel

      Hi Jenny, je hebt wel echt iets nodig om te binden en zoals we al schreven doen dingen als lijnzaad & chia dat onvoldoende. Je kunt ook bij de natuurwinkel een bus ‘colon clean’ halen wat voor 70% uit psylliumpoeder bestaat mocht je de pure variant niet kunnen vinden. Mocht je geen 100% vegan variant willen kun je het proberen met ei… Groetjes

  3.  by  Carla

    Ik heb alle ingrediënten in huis, behalve de ahornsiroop. Heb nog wel agavesiroop liggen, zou het daarmee ook gaan?
    Enne.. als je dat brood ook nog even op zijn kop moet bakken, rolt het dan niet van het ijzer? Of komt er niet net als bij een cake zo’n bolling op?

    •  by  claire van de heuvel

      ja dat kan ook. Wij zijn niet zo’n groot fan van agave (ivm de fructose verhoudingen) maar het kan wel!! SUCCES

  4.  by  Isolde

    Hoi! Hebben jullie misschien een tip waar ik psylliumpoeder online kan kopen? Ik kan het nergens vinden….

  5.  by  Eelke

    Ik heb het brood vanavond gemaakt en het smaakt super goed! Fijn te ontdekken dat glutenvrij eten zo makkelijk en lekker kan zijn. Dank! 🙂

  6.  by  Linda

    Wauw wat ziet deze er mooi uit! En erg smakelijk ook. Zeker de moeite om dit eens te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*