Green upp!

We mogen met z’n allen wel wat meer GROEN toevoegen aan ons dagelijkse eetpatroon. En met groen, bedoel ik ook écht GROEN: spinazie, kool, salade, broccoli, peulen, avocado. Waarom? omdat het  goed is voor je immuun systeem, spijsvertering, huid. Het zit vol met voedingswaarden voor de nodige energie en het werkt volgens vele onderzoeken preventief tegen kanker.

Voor de Viva schrijf ik wekelijks de feedback voor de rubriek ‘langs de eetlat’. Iedere week houdt een Viva lezeres 7 dagen bij wat ze eet. Alles: no cheating. Hetzelfde doen mensen die via Bluebelle een Personal Food File aanvragen. Tel daar nog tig mensen bij op die ik help met een food-coachingstraject en ik denk dat ik toch met enige zekerheid kan stellen: WE ETEN ECHT VEEL EN VEEL TE WEINIG GROEN.

Allerlei excuses passeren de revue: geen tijd, geen zin, geen geld, geen inspiratie. Toch is het slim voor je lijf & lijn om dit te anders te doen. Dat hoeft niet meteen radicaal, het kan ook stap voor stap. Met de volgende tips gaat het ook jou lukken om je dagelijkse portie groen wat op te krikken:

 1. Morning Elixers*: weet jij van jezelf dat je grootste valkuil de voorbereiding is (te druk, lastig op je werk, geen idee waar je iedere avond eet, etc.) zorg er dan voor dat je ’s ochtends al je portie groen achter de kiezen hebt, hoef je er de rest van de dag niet meer aan te denken. De enige voorbereiding die je daarvoor hoeft te doen, is het inslaan van voldoende ingrediënten die je ’s ochtends in een juicer/blender kunt stoppen (moet je wel een juicer/blender hebben natuurlijk: aanschaffen dus!).
 2. Green up: afhalen? kant & klaar koken? we doen het allemaal wel eens. Als je het doet, voeg altijd iets groens toe. Bijvoorbeeld extra prei, kool of paksoi door de thaise soep of rucola op de pizza. Het minste wat je kunt doen is een groene salade on the side.
 3. Minimaal één groene (rauwe) maaltijd per dag. Als lunch, tussendoor, als bijgerecht. Het maakt niet uit. 1 keer per dag eet je een groene gevulde salade die minimaal voor 50% rauw is. Daar mag naast groen best wat kleur (wortel, biet, noten, zaden) of eiwitten (stukje vis, kip, tofu, peulvruchten) bij, maar hou de basis groen: salde, kool, selderij, komkommer, broccoli, asperges, bonen, avocado, etc.
 4. Blijf uitproberen: uitproberen en variëren zijn misschien wel de belangrijkste woorden als het gaat om gezond eten. Voor je het weet drink je iedere ochtend een spinazie-bleekselderij-wortel shake en neem je ’s avonds een broccoli-soep. Rouleer en voeg regelmatig wat meer ‘exotische’ groensoorten toe: kruiden of verschillende koolsoorten.

*Basisrecept Morning Elixer

Nodig: bleekselderij, wortel, appel, bladspinazie, komkommer. Liefst biologisch. Optioneel: citroensap, gember, waterkers.

Bereiden: alles wassen en door de juicer doen. Klaar.

Uiteraard kun je variëren met de ingredienten. Je kunt er ook een stevigere green smoothie van maken. Wat je wilt.

ENJOY!


7 Comments on “Green upp!

 1. Pingback: Mangosteen superfood « Bluebelle

 2. Pingback: Veggie XL lasagne « Bluebelle

 3. Pingback: Groen, garnalen & quinoa « Bluebelle

 4. Pingback: Greenup & Juice it! « Bluebelle

 5. Pingback: Join the reboot « Bluebelle

 6. Pingback: GreenUp your pasta (saus) « Bluebelle

 7. Pingback: Met deze tips maak je iedere dag gezondere keuzes - Famme - Famme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*