Veggie XL lasagne

veggielinzenlasagne xsDe kunst voor een wat groener en gezonder eetpatroon zit ‘m niet persé in het drastisch omgooien van je gewoonten en cold turkey van je pasta, pizza & broodverslaving over te stappen naar no carbs (at all). Tenminste voor veel mensen werkt dat maar even en dat is nu juist wat je niet wilt. Even. Slimmer is het stap voor stap andere keuzes te maken totdat ze een nieuwe gewoonte zijn.

Of zoals ik het graag noem: GREENUP your meal-plan. Waarom zou je een overheerlijke lasagne laten staan? Maak hem met extra veel groenten en (zoals bijvoorbeeld in dit recept) linzen. Oftewel: XL. Gebruik volkoren pasta vellen & hold the cheese. Dat dan weer wel.

Lasagne met xtr veggies & rode linzen:

Nodig: volkoren lasagne vellen, tomatensaus (bio: zonder suiker), verse basilicum, extra vierge olijfolie, gedroogd chili pepertje, anjovis (optioneel!), aubergine, courgette, spitskool, verse  (of wilde) spinazie, rode linzen. beetje zout, snufje peper.

Bereiden: was de rode linzen goed totdat het water helder is. Zet een pan water op en breng het aan de kook, voeg de linzen toe en kook ze beetgaar. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden. Was de groenten die gewassen moeten worden. Snij de spitskool in dunne, fijne repen. Snij de aubergine en courgette in de lengte door in dunne plakken (kan ook met een kaasschaaf).

Verwarm wat olijfolie in een wok en voeg hier in delen de spinazie aan toe totdat deze geslonken is. Laat het op een bord uitlekken. Doe opnieuw olie in de wok en laat hier 2 a 3 anjovisjes (als je die gebruikt) in smelten, en een verkruimeld chili pepertje. Voeg de kool toe en wok deze beetgaar. Voeg de tomatensaus toe en daarna de spinazie. Hak flink wat basilicum fijn en voeg het toe aan de saus. Laat op een klein vuurtje pruttelen.

Leg in een rechthoekige ovenschaal op de bodem lasagne vellen. Vervolgens een laag courgette en aubergine plakken. Daar bovenop een paar lepels tomaten-groentensaus. Laag 2: lasagne vellen; laag rode linzen, laag tomaten-groentensaus. Laag 3: lasagne vellen, laag courgette & aubergine, laag tomaten-groentensaus. Laatste laag: lasagne vellen afgedekt met tomaten-groentensaus. Normaal gesproken komt hier de kaas, bechamel, what ever laag. Nu dus niet.

20 minuutjes in de oven en serveren met een frisse groene salade.

ENJOY!

9 Comments on “Veggie XL lasagne

  1.  by  Saskia

    ” Gebruik volkoren pasta vellen & hold the cheese. Dat dan weer wel ”

    maar op het einde de harde mededeling: normaal komt hier de kaas laag, nu dus niet…

    Gemeen hoor!

    •  by  Claire

      hahahaha Saskia. I know. It’s a nasty job but somebody gotta do it 😉 (zonder kaas is ie ook heeeeeeeel lekker hoor! schrale troost?)

  2.  by  Saskia

    Hij staat op het programma voor morgen, ik laat het je weten….red ik het werkelijk, zonder kaas? En hoe 20% is een beetje gehakt erdoor?

    •  by  Claire

      niets mis met een beetje gehakt (wel bio graag) maar eigenlijk zijn de linzen bedoeld als vleesvervanger in dit gerecht…als je voor gehakt kiest wil je misschien de linzen achterwege laten anders wordt het wel erg zwaar. Ben benieuwd!

  3.  by  Debby

    Ik sta te popelen om deze lasagna te maken! Maarrr..hoeveel gram linzen gaan er ongeveer in? Dat is misschien wel handig om te weten.

    •  by  Claire

      Hoi Debby,

      Je kunt voor een lasagne voor 4 personen ongeveer 150 gram gedroogde linzen gebruiken. Het gaat om 1 laag en het is ter aanvulling van alle groenten etc. SUCCES en laat weten of het is gelukt.

  4.  by  Lisa

    Eigenlijk ook een vraag over de hoeveelheden. Gaat er ongeveer een normale zak aan spinazie (a 400 gr) doorheen? En het is vast geen probleem dat ik een ronde ovenschaal i.p.v. een vierkante gebruik, toch..?

    Dank voor je antwoord, mega zin om het te gaan maken!

    •  by  claire van de heuvel

      hi Lisa, dank voor je vraag! onze oude blogs / recepten hebben inderdaad vaak geen hoeveelheden. We koken zelf vaak op gevoel ;-). Maarrr das natuurlijk niet echt handig dus hierbij: ervan uitgaande dat je een vrij gemiddelde ovenschaal hebt en dus lasagne maakt voor 4 grote of 6 kleine eters gebruiken we inderdaad zo’n 400 gram spinazie. Juist de spinazie slinkt nogal dus die mag je vrij ruim toevoegen. Je kunt eventueel wat minder spitskool gebruiken of weglaten als het teveel wordt. Kijk ook eens naar onze 100% eetgarantie pastasaus (even toevoegen in de zoekfunctie). Die kun je ook maken om te gebruiken in dit recept. SUCCES en laat ons weten of ‘ie lekker was. Groetjes Claire

  5. Pingback: 7 x waarom oranje zo goed is - Famme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*