Havermout met amandelmelk

Je kunt havermout natuurlijk maken met melk, volgens traditioneel recept. Veel mensen verdragen (koe)melk echter slecht. Vaak komt dat omdat eiwitten uit die koemelk te groot zijn voor ons darmstelsel om goed te verteren. Je kunt het ook maken met water maar daar wordt de havermout wel wat waterig van. Ik kies daarom voor amandelmelk. De nootachtige smaak van de melk past daarbij ook nog eens perfect bij de havermout!

Nodig: havermout (je kunt kiezen voor hele of ‘gebroken’ havermout), kokosboter, amandelmelk, kaneel, cardamom, kokossnippers, walnoten (of andere noten: ongebrand en ongezout). optioneel: fruit zoals rozijnen of blauwe bessen of cranberries of en geraspte appel.

Bereiding: smelt wat kokosboter in een pannetje en voeg hier de havermout aan toe. Verhit dit kort en voeg hier vrij veel kaneelpoeder & een klein beetje cardamom kruiden aan toe. Deze zogenaamde ‘verwarmende kruiden’ zijn zeker in het koudere najaar lekker en goed voor je spijsvertering. Blus het geheel af met amandelmelk. Laat het alvast wat inkoken en voeg de kokossnippers en noten toe.

Wil je wat fruit toevoegen, doe dit dan op het laatst. Let wel op: niet iedereen reageert goed op het eten van fruit in combinatie met ander eten. Wil je de havermout wat vloeibaarder? voeg dan wat extra amandelmelk of water toe.

ENJOY!

9 Comments on “Havermout met amandelmelk

 1.  by  Elsbeth

  Klinkt goed! Ik maak ’s ochtends vaak amandelmelk met havervlokken en dan voeg ik later chiazaadjes, amandelen, rozijntjes, stukjes appel en zonnebloempitten toe, heerlijk warm ontbijtje en de chizaadjes soakt de amandelmelk op, wat het nog smeu├»ger maakt.

  •  by  Claire

   Wat een goede tip Elsbeth! Ik heb zelf de chiazaadjes nog nooit gebruikt dus dat ga ik zeker eens doen. Groetjes Claire

 2.  by  Robert

  Het ziet er fantastisch uit! Ik zoek al een tijd naar die grove havermout. Waar koop je die?!?

  •  by  Claire

   bij de natuurwinkel hebben ze het in ieder geval. Afhankelijk van waar je woont verkopen ze het ook bij Marqt (amsterdam, haarlem, den haag). Succes!

  •  by  Claire

   Hoi Sonja,

   Die kun je kopen bij de natuurvoedingswinkel en volgens mij komt Arla binnenkort ook met een notenmelk in de gewone super.

 3.  by  Toos

  De afgebeelde amandelmelk bevat zoetstof. Je hebt ook een suikervrije variant van dezelfde fabrikant. Aan de supermarkt producten is ook vaak suiker of zoetstof toegevoegd.
  Ik eet de havermout vaak in combinatie met kaneel, lijnzaad, walnoten, bosbessen (uit de vriezer) en soms ook chiazaad. Misschien een idee.

  •  by  claire van de heuvel

   Je hebt helemaal gelijk Toos. Het is nog een oud blog en oud plaatje. Wij adviseren mensen altijd om naar de etiketten te kijken en een amandelmelk te kiezen zonder suiker & zoetstof. Goed dat je ons er nog even op attent hebt gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*