Kelp noodles met broccoli & cashews

Kelp noodles zijn doorzichtige ‘glazige’ noodles gemaakt van een bruine zeewiersoort. Qua smaak lijkt het een beetje op glasnoodles maar dan iets zouter. Niet als de gewone ‘tarwe’ noodles dus. Maar je kunt ze wel op eenzelfde manier verwerken: in soep, in salades, in lauwwarme gerechten. Veel mensen gebruiken het als vervanger voor ‘gewone’ pasta of noodles.  kelp_noodles

Hoewel het voor iedereen een goed idee zou zijn om meer zeewier & algen (zoals kelp) toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon, is het vooral een aanrader wanneer je je metabolisme (stofwisseling) een boost wilt geven, je ijzervoorraad op pijl wilt houden/krijgen, last hebt van je schildklier (te traag, te snel) of nog wat kilo’s kwijt wilt voor de zomer. Ook is het een super alternatief voor iedereen met een vegetarisch of vegan eetpatroon.

Kelp bevat namelijk ongelofelijk veel voedingsstoffen: kalium, magnesium, calcium, jodium, ijzer, chlorofyl. Deze voedingsstoffen hebben allemaal een zogenaamde ‘alkalische’ werking op je lijf. Waarom dat goed voor je is beschreven we onlangs al eens voor Delicious. Daarnaast hebben algen in het algemeen (zoals spirulina & cholorella dat ook doen) een gunstige werking op je schildklier en daarmee stofwisseling. Niet onbelangrijk als je probeert die laatste kilo’s voor de bikini-periode kwijt te raken. Op de website van Jesse van der Velden of in het boek van Gillian McKeith (you are what you eat) kun je er meer over lezen, if you’re interested.

Oke, nu we dat weten, klinkt het nog niet heul lekker allemaal. Zeewier, voedingsstoffen, hmmm. Maarrrr that’s where you’re wrong!  Het is namelijk heerlijk. Lekker licht en super makkelijk te combineren. Zo voegden wij het laatst toe aan onze kokossoep met witte kool, asperges & cashews. Super lekker! Maar een salade is ook zo klaar.

kelp_noodles

Nodig voor 2 porties:

  • 1 zakje kelp noodles (verkrijgbaar bij de natuurwinkel of online o.a. bij unlimited health)
  • 1/2 courgette
  • 1/2 broccoli
  • stuk of 15 cashewnoten
  • 1 limoen
  • 1 el sesamolie of een andere notenolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl honing
  • 1 tl kokosolie
  • 1/2 rode peper
  • paar blaadjes koriander en eventueel nog wat munt
  • snufje zeezout

Bereiden:

Was de courgette en broccoli en snijd in blokjes, kleine roosjes. Snijd de rode peper open en verwijder de zaadlijst, snijd in hele dunne ringetjes of blokjes. Verwarm de kokosolie in een kleine pan/wok en doe hier de rode peper & cashewnoten bij. Bak deze even kort totdat ze goudbruin zijn, voeg hier de courgette aan toe en wok kort totdat ook deze beetgaar zijn. Zet een pan water op, breng aan de kook en blancheer de broccoli. Schep de broccoli bij de cashews & courgette. Bereid de kelp noodles volgens de verpakking (vaak is dit gewoon kort verwarmen in een pan met een klein beetje vocht of water). Spoel de noodles goed af met koud water en laat uitlekken.

Dressing:

Doe de sesamolie, olijfolie, rijstazijn, beetje limoensap, honing, koriander & zeezout bij elkaar en roer tot een dressing. Je kunt er naar smaak iets meer honing of juist sesamolie bij doen.

Mix de dressing door de noodles en voeg hier het groenten-, cashew-, pepermengsel aan toe. Garneren met wat losse koriander blaadjes.

Enjoy!

One Comment on “Kelp noodles met broccoli & cashews

  1.  by  Suuz

    Heerlijk recept! heb hem gister gemaakt 🙂 echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*