Kikkererwten Prei soep

Het is nu toch echt herfst aan het worden en het regent al dagen. Tijd voor ’n lekker warm soepie. Dit keer mijn versie van Jamies ‘kikkererwten-prei’ soep. Lekker warm EN voedzaam. precies goed dus.

Nodig: kikkererwten (blik of gedroogd), prei, koriander, hot curry poeder, kurkuma, alfalfa, hempseeds, zout, peper, citroensap. Optie: parmesan.

Bereiden: ik gebruik altijd kikkererwten uit blik, zodat de soep zo gemaakt is. Je kunt natuurlijk ook gedroogde kikkererwten gebruiken maar dan moet je wel een uurtje extra uittrekken voor het koken. Als je ook kikkererwten uit blik gebruikt, pak dan de bio variant (minder zout + geen suiker) en spoel ze alsnog goed af.

Doe een bouillon blokje in een pan met koud water en breng aan de kook. Snij de prei in ringen. Roerbak de prei samen met wat hot curry poeder en kurkuma totdat de prei zacht is (te rauwe prei maakt je soep bitter). Voeg de kikkererwten nog even toe aan de wok. Dit geheel gaat in de bouillon. Breng aan de kook.

Zorg ervoor dat je niet teveel bouillon/water gebruikt. Hoe meer water, hoe dunner de soep en je wilt een dikke soep zonder daar aardappel, room of een ander bindmiddel voor hoeft te gebruiken. Tenslotte blend je de soep tot een gladde structuur en breng je het indien nodig op smaak met wat zout, peper en citroensap. Serveren in kommetjes en garneren met alfalfa, hempseeds, koriander en eventueel wat parmesan.

Enjoy!

8 Comments on “Kikkererwten Prei soep

  •  by  Claire

   Hoi Janneke,

   Ik doe de hempseeds er altijd pas doorheen als de soep van het vuur is en enigszins afgekoeld. Volgens mij kan het geen kwaad als ze ietwat warm worden maar ik zou ze niet gaan bakken bijvoorbeeld!

 1. Pingback: Linzensoep enzo « Bluebelle

 2.  by  Kris

  Hi, de hennepzaadjes kun je ook kopen bij de Tuinen (Neal’s Yard Wholefoods).
  Verder heb ik net deze soep gemaakt maar ik merk dat ik wat ‘coaching’ nodig heb voor de verhoudingen. Had nu 1,5 liter bouillon, 1 prei en een potje biologische kikkererwten van de AH (220 g uitlekgewicht) gebruikt. Eenmaal klaar heb ik een vrij dunne bouillon. Hetzelfde had ik met het bereiden van de broccolisoep..ben nog maar een keer naar de supermarkt gegaan voor een extra stronk broccoli. Graag zou ik dus een indicatie vernemen hoeveel je van wat moet gebruiken. Bedankt alvast!

  •  by  claire van de heuvel

   Hoi Kris, leuk dat het reageert. Beide soepen zijn inderdaad vrij ‘dik’ bedoeld. Dus als je een dunne bouillon ‘overhoudt’ dan is dat niet helemaal zoals we het hebben bedoeld.. Hoe je je soep het liefste eet is wel persoonlijk en afhankelijk voor hoeveel personen je de soep maakt vandaar dat we het bij een omschrijving hebben gelaten en niet precies de exacte verhoudingen. Wil je een wat dikkere soep dan kun je het beste zorgen dat de groenten (of dat nu de broccoli of de kikkererwten/prei zijn) net niet onder staat. Wij vullen vaak 1/3 van een middelgrote pan met bouillon, daar doen we de groenten bij. Staan die groenten helemaal onder? dan halen we er wat vocht uit of doen we er wat extra groenten bij. Als je twijfelt kun je het beste wat bouillon uit de pan halen (en even bewaren in een maatbeker) de soep pureren en als hij te dik wordt er alsnog wat bouillon aan toevoegen. Liever een te dikke soep want die kun je gemakkelijk dunner maken dan andersom. De volgende keer dat we hem maken zullen we even exact de ml bouillon afmeten en aan je doorgeven. Wij koken vaak op gevoel ;-). Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*