kokos kokosbloesem suiker koekjes

Koekjes bakken is leuk, helemaal voor kleintjes. Bijna allemaal hebben we de herinnering aan het uitrollen van goudgeel deeg op een bakplaat, het uitsteken van vormpjes, de geur in de keuken en het veeeel te lange wachten totdat de koekjes eenmaal uit de oven afgekoeld zijn. Met dit koekjesrecept kun je met een gerust hart aan de slag. Voor jezelf, voor je visite, om uit te delen, samen met je kids..

kokos koekjesIn dit recept gebruiken we kokosbloesem suiker in plaats van de gewone witte variant. Je kunt natuurlijk ook honing of een andere natuurlijke zoetmaker gebruiken. Binnenkort zullen we een blog plaatsen met een recept voor 100% suikervrije koekjes.

Nodig: 

  • 200 gram speltmeel 
  • 3 eetlepels kokosbloem suiker (of eventueel honing als je het niet in huis hebt)
  • 100 gram kokosolie
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • extra kokosrasp voor de buitenkant 

Bereiden:

Smelt in een pannetje op laag vuur de kokosolie. Verwarm de oven voor op 200 graden. Mengt het meel met het kokosrasp en de suiker. Meng dit eerst goed door elkaar en voeg dan de gesmolten kokosolie toe. Kneed dit tot deeg. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg te droog blijft. Maak van het deeg kleine ronde bolletjes, rol deze aan de buitenkant door de kokosrasp en leg de bolletjes op een bakplaat. Druk deze plat met je handen tot een koekje. Zet de bakplaat zo’n 20 minuutjes in de oven. Let op, zet desnoods de oven iets lager zodat de koekjes niet te hard gaan en te donker worden. 

Kokosbloesem suiker

Kokosbloesem suiker is gemaakt van kokosnootnectar. Deze suiker wordt vaak gebruikt in de rawfood keuken met name vanwege het feit dat het niet geraffineerd is. Het is niet bewerkt en wordt ook niet verhit om het te produceren. Het bevat nog alle voedingsstoffen waaronder bijvoorbeeld B vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer. Het grootste voordeel van deze suiker ten opzichte van de witte geraffineerde suiker gemaakt van suikerbieten is dat het een lage glycemische indexwaarde (GI waarde) heeft. Heel kort door de bocht betekent dit dat de suiker langzamer wordt opgenomen door ons lichaam waardoor er geen bloedsuikerspiegel piek ontstaat. 

Kokosbloesem suiker lijkt een beetje op bruine suiker en heeft een wat meer karamelachtige smaak. 

ENJOY!

5 Comments on “kokos kokosbloesem suiker koekjes

  1.  by  Suzanne

    Wat een prachtige site en wat een heerlijke recepten.
    Hier wordt iedereen toch blij van!

    Groetjes,

    Suzanne

    •  by  claire van de heuvel

      Dank je wel voor je compliment Suzanne. Daar worden wij dan weer heel blij van..

  2.  by  Anne-karine

    Fijn, een koekjesrecept met een overzichtelijk aantal ingredienten! En supermakkelijk en snel te maken! Vanmiddag uitgeprobeerd door mijn zoon van bijna 4 🙂

    •  by  claire van de heuvel

      En? zijn ze gelukt? Soms vallen ze iets te droog uit. Mocht dat het geval zijn kun je proberen net iets meer kokosolie te gebruiken, er nog wat extra chia zaadjes doorheen te mengen (deze wel even in wat lauwwarm water laten weken voordat je het door de mix mengt) en/of toch een eitje toe te voegen. We zijn benieuwd!

  3.  by  Anne-karine

    Ze zijn gelukt, wel iets aan de droge kant inderdaad, maar zoonlief (en mama zelf) vonden ze prima te eten hoor! Ik had overigens in plaats van kokosbloesemsuiker Oerzoet gebruikt, was ook prima. Ik ga ze denk ik ook nog een keer met een eitje er door proberen! En chiazaadjes, ook een leuke tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*