kokossoep met witte kool, groene asperges & cashews

Kokossoep, ons kun je er wakker voor maken. Tom kha gai bijvoorbeeld: yummm. Maar ook deze vegetarische variant die je super snel zelf op tafel kunt zetten en die het bij vrijwel iedereen goed doet. Tenzij je niet van kokos houdt. Of van koriander. Of van gember. Of van pittig.

kokossoep

Zoals bij zoveel recepten zit het werk ‘m in het verzamelen / in huis halen van de ingrediënten. Heb je dat eenmaal gedaan dan is het eigenlijk vrij eenvoudig. Zo ook deze soep. Onderstaand recept is geïnspireerd uit het kookboek The Green Kitchen waar we onze eigen Bluebelle draai aan hebben gegeven door iets minder kokosmelk te gebruiken en in plaats van tofu, groene asperges & cashewnoten toe te voegen. Je kunt natuurlijk kiezen voor dat wat je lekker vindt: bio kip, garnalen, wél tofu, taugé, groene kool, paksoi. Wat jij wilt! Voor onze versie heb je in ieder geval nodig:

Nodig voor 4 grote kommen:

  • 1 blikje kokosmelk (fair-trade of bio)
  • 1 stukje gember (ongeveer 8 cm)
  • 3 stengels citroengras
  • 1 rode peper
  • flinke bos koriander
  • stuk of 8 cherry tomaatjes
  • 1/2 witte kool
  • 1 bakje oesterzwammen
  • 8 a 10 groene aspergetips
  • 1 handje cashewnoten (ongebrand & ongezout)
  • 1 natuurlijk bouillon blokje
  • 2 el olijfolie
  • snufje zeezout

Bereiden:

Was de tomaatjes en asperges. Snijd de tomaatjes in vieren en verwijder de achterkant van de aspergetips. Snijd de rode peper open en verwijder de zaadlijst, snijd in kleine dunne ringetjes of blokjes. Pluk flink wat korianderblaadjes.  Verdeel over 4 kommen de tomaatjes, wat rode peper, koriander en doe daar een klein scheutje olijf olie bij. Even roeren en zet de kommen weg.

 

kokossoep_kommetjesSnijd de citroengras stengels in vier grove stukken en ‘kneus’ ze even door ze met een groot mes ‘plat’ te drukken zodat ze even breken. Hierdoor komt er meer smaak vrij in de soep. Schil de gember en snijd in hele kleine blokjes.

gember citroengras soepHalveer de witte kool, verwijder het bovenste blad en doe dit weg. Snijd met een mes de kern uit de witte kool en doe dit ook weg. Snijd vervolgens de witte kool in dunne schijven en halveer dit ook nog 1 of 2 keer. Borstel de oesterzwammen schoon als dat nodig is en snijd ze iets kleiner.

witte kool soepZet de waterkoker aan met 1 liter water en los het bouillon blokje op in 500 ml gekookt water. De andere 500 ml doe je in een diep bord waar je de asperge tips even in legt. Doe een eetlepel olijfolie (theelepel kokosolie mag ook) in een grote pan en doe hier de gember en citroengras bij samen met de witte kool. Verhit héél even en blus af  met de bouillon en de kokosmelk. Voeg hier vervolgens de oesterzwammen en nog flink wat koriander aan toe. Laat dit geheel even kort koken en daarna op een lager vuur pruttelen. Voeg tenslotte de aspergetips toe.

Verdeel de soep over de vier kommen en serveer het eventueel nog met zilvervliesrijst of kelpnoodles om er een wat meer stevige maaltijd van te maken.

Enjoy!

 

 

5 Comments on “kokossoep met witte kool, groene asperges & cashews

  1.  by  Merel

    Omygod ik ben DOL op kokossoep. Ik weet opeens wat ik vanavond ga eten!

  2.  by  Suus

    Even benieuwd, is het blikje kokosmelk er 1 van 200 ml of van 400 ml? Dank!

    •  by  claire van de heuvel

      wij hebben een blikje van 400 ml gebruikt. Je krijgt dan in combinatie met de 500 ml bouillon wel een flinke pan soep voor ongeveer 4 grote kommen.

  3.  by  Olga

    Hi! I would like to share your recipes on our site. Making your content available to our users would increase the visits to your blog and we would happy to have your nice images and recipes with us :). If you like the idea, please, visit Volrecepten.be. You will find a link with the instructions in the Top Blogs section.
    Hope to see you there soon!

  4. Pingback: Op naar een slanke herfst: spicy food - Famme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*