kruidnoten by bluebelle

Ieder jaar is er weer een – ligt het nu aan mij of zijn ze dit jaar nog eerder verkrijgbaar?! – discussie over de pepernoot. Dit jaar hebben we er een extra discussie bij: mag Piet en daarmee het hele sinterklaasfeest überhaupt wel blijven? Als mama van twee donkere kereltjes voelt het hele verhaal nogal dubbel. Maar daar gaat deze post niet over. We gaan sowieso kruidnoten bakken.

kruidnootjes

Want, sinterklaas of niet, als buiten de wind raast en de regen met bakken uit de hemel komt vallen is er niets zo lekker als een bakje zelf gebakken kruidnootjes met een kop dampende kruidenthee! Vooral als je ze maakt met de gezonde alternatieven voor suiker, vet én zout. Want geloof ons, de kruidnoten én pepernoten in de winkels bevatten zout. heul veel zout. teveel zout. En teveel suiker.  

Oh..en met onderstaand recept kun je ook onze “speculoveyou’s” maken. Mocht je geen zin hebben in pepernoten of dit recept pas in mei lezen en het een beetje raar vinden om kruidnoten te bakken in het voorjaar. 

ingredienten kruidnotenNodig (voor een grote bakplaat vol kruidnoten): 

 • 50 g. kokosboter & 50 g. roomboter
 • 100 g. kokosbloesemsuiker
 • 230 g. speltbloem
 • snufje zout
 • scheutje amandelmelk (ongeveer 30 ml)
 • 1 eidooier
 • 2 tl. speculaaskruiden
 • 1 tl. bakpoeder

Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokos- en roomboter au bain marie tot het zacht / gesmolten is (niet te heet!!). Voeg alle ingredienten samen en kneed tot deeg. Maak met je handen kleine bolletjes ter grootte van een knikker, leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk ze een beetje plat. Bak de kruidnoten in ongeveer 15 a 20 min. gaar. Even af laten koelen en ..ENJOY! 

kruidnootjes knuistje

9 Comments on “kruidnoten by bluebelle

  •  by  claire van de heuvel

   Je kunt inderdaad ook amandelmeel gebruiken. Ik schat echter wel in dat je daarnaast ook nog een meelsoort met meer ‘structuur’ moet gebruiken. Amandelmeel is natuurlijk niet echt meel.. Ik zou zeggen probeer het, heel benieuwd! SUCCES

 1.  by  Irene

  Mijn dochter is tijdelijk op een suiker en tarwevrij dieet om het eea uit te sluiten. Is het dan verstandig om kokosbloesemsuiker te gebruiken? Zou namelijk wel heel graag de pepernoten willen bakken.

  •  by  claire van de heuvel

   Hoi Irene, sorry voor de late reactie. Dat ligt een beetje aan de reden waarom je dochter op dit moment een suikervrij dieet volgt? Kokosbloesemsuiker is in iedergeval wel een volwaardige suiker (niet verhit/geraffineerd) en met een lage GI index waardoor de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft. Ben benieuwd! Groetjes

 2.  by  Anne-Lies

  Ik kon geen kokosboter vinden. Waar koop je dat? Ik heb geprobeerd zelf kokosboter te maken. Volgens het recept op internet heel makkelijk: kokosrasp 15-30 min in de keukenmachine laten draaien tot het boter wordt, maar helaas werd het bij mij geen boter. Toen maar de zacht geworden kokosrasp gebruikt. En in plaats van kokosbloesemsuiker heb ik palmsuiker gebruikt. Wat is het verschil tussen deze suikers? Enfin, ondanks (of misschien wel dankzij :-)) waren de pepernoten superlekker!

  •  by  claire van de heuvel

   We bedoelen met kokosboter: kokosvet/olie..het is verkrijgbaar bij de beter supermarkten, natuurvoedingswinkels & toko’s. Je kunt het ook online vinden bij ‘superfood’ webshops. In onze app SPINACH tippen we die van ‘royal green’ maar er zijn nog meer varianten, soorten. Kokosbloesemsuiker en palmsuiker komen overigens overeen. iig superrrr dat ze lekker waren die pepernoten!

 3.  by  Natascha Abid-Ras

  Kun je ook alleen kokosvet gebruiken i.p.v. half vet half boter? Hoeveel vet moet ik dan gebruiken want volgens mij is kokosvet vetter dan boter? En kan ik ook steviadruppels gebruiken i.p.v. de suiker (ik volg een anti-candida dieet)?

  •  by  claire van de heuvel

   Hi Natascha, ja dat kan. Neem gewoon 100 gram kokosvet, nu je de kokosbloesemsuiker weglaat, mis je wel wat substantie. Je moet dus even uitproberen of dat enkel door stevia te vervangen is. Wij zouden gevoelsmatig in dat geval iets als kokosschaafsel toevoegen. Het kan zijn dat je dat ook niet mag tijdens je candida dieet. Succes!

 4.  by  Joyce

  Net de pepernoten gebakken. Héérlijk!
  Gevaarlijk lekker!
  Overigens net zoals de overige recepten
  uit jullie kookboeken. Wat een smaak ontdekkingen!
  Voor ons én voor de kids!

  Groeten Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*