Bluebelle Baby’s: Goede vetten & minder ‘suikers’

Time flies en de woensdag Bluebelle Baby dag (ook voor dreumes, peuter & kleuter) is alweer bijna voorbij. Dit keer een recept om ervoor te zorgen dat je kindje de juiste vetten binnenkrijgt en minder suikers in de vorm van geraffineerde (snelle) koolhydraten.

BluebelleBaby_02_kikkererw copyBovenstaand recept* zorgt ervoor dat je je kindje (en jezelf…) in één gerecht geeft wat hij/zij nodig heeft. Omega-3 vetzuren in de vorm van makreel (is de smaak van makreel nog te heftig voor je kindje, neem dan een andere witvis. Hou daarbij wel rekening met het feit dat je iets minimaal 8 keer moet geven voordat je met recht kunt zeggen: dit lust hij/zij echt niet. Kindjes moeten wennen aan smaken en dat kost even wat doorzettingsvermogen.). Belangrijke vitaminen en mineralen in de vorm van de broccoli-basilicum saus en eiwitten en vezels in de vorm van de kikkererwten-puree.

Waarom omega-3?

Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetten en dus van de goede soort. Beter dan de vetten uit vlees, melk & kaas. Ze komen van nature voor in (vette) vis en noten. Ze zijn goed voor hart, hersenen en het immuunsysteem. Leer je kind dus al jong de smaak van vette vis en maak het een vast onderdeel binnen het weekmenu.

Waarom Kikkererwten ipv aardappel?

Suiker. Het is slecht voor ons. En dus voor kinderen. Mooier dan dat kan ik het niet maken. Je wordt er dik van en je kan er ziek van worden. “Ja maar, ze zijn wel kind dus een beetje suiker moet kunnen”, “ik wil niet dat mijn kind zo’n kind wordt dat nooit een snoepje krijgt en dan op ieder feestje helemaal los gaat”, “ze is zo actief en beweeglijk, ze heeft gewoon echt wat extra energie nodig”, “dat gestress over suiker, dat is pas slecht! ik ga mijn kind niet zo extreem opvoeden”.

Het is heel simpel: je kind suiker geven is een keuze. Die je af & toe best kan maken, maar dat maakt het niet gezond. Welke redenatie je er ook op na houdt. Wat veel mensen alleen niet beseffen, is dat niet alleen de geraffineerde suikers in snoep, koek, frisdrank, ijs, etc. slecht zijn.

Ook zetmeel producten als brood, aardappelen, paste & rijst** bevatten ‘suikers’ die (heel kort door de bocht) snel in het bloed worden opgenomen en daarmee zorgen voor een snelle energietoevoer die lang niet altijd verbruikt wordt en dus opgeslagen als vet.

Onze kindjes geven we alleen graag aardappel en pasta en rijst en brood. Want dat gaat er goed in en is gemakkelijk te bereiden. Het zijn alleen ook suikers. En dus is het goed te proberen om in ieder geval een paar keer per week te kiezen voor een gezonder alternatief. Peulvruchten zijn zo’n alternatief. Ze leveren eiwitten en belangrijke andere voedingsstoffen. En ze geven het gerecht toch wat body wat anders ingevuld wordt door de pasta of de aardappel.

Waarom pureren?

Eten pureren voor je kinderen (grof of fijn). Zoals discussies over borstvoeding of niet, kinderdagverblijf of niet, suiker of niet zorgt ook ‘pureren of niet’, voor nogal wat meningen. Niet doen, zeggen sommigen: je kind moet zo snel mogelijk het eten leren eten in zijn originele vorm & structuur.

 

Maar vaak zijn dat wel ouders die tijdens de oudste ook gepureerd hebben; want onzeker en je wilt het zo goed mogelijk doen. Bij kind 2, 3 en 4  valt de onzekerheid weg, is tijd schaars en zien ze dat het allemaal niet zo perfect hoeft, dat kinderen veel meer kunnen dan je denkt en dus ook al vrij snel met de pot mee kunnen eten.

Mijn mening & advies? kijk naar je kind. Niet ieder kind is hetzelfde. Eten ze het minder ‘fijn’, prima. Maar doen ze dat niet? Dan liever pureren (eerst fijn, dan grof, dan bijvoorbeeld alleen de saus) en ervoor zorgen dat de broccoli wél naar binnen gaat. Zorg wel dat ze alle smaken minimaal een paar keer puur (los van elkaar) hebben geproefd en leren eten voordat je alles door elkaar gaat doen.

Alternatieven?

Bovenstaand recept kun je ook maken met:

– witvis ipv makreel

– courgette of spinazie ipv broccoli

– linzen, bonen of knolselderijpuree ipv kikkererwten

ENJOY!

* niet geschikt voor kindjes jonger dan 6 maanden en/of met een peulvruchten allergie

** meer weten over de werking van suiker uit koolhydraten? In de voedselzandloper wordt het heel helder en eenvoudig uitgelegd.

5 Comments on “Bluebelle Baby’s: Goede vetten & minder ‘suikers’

 1.  by  Inge

  Hier zo één die bij eerste pureerde, ik maakte de potjes na 🙂 daarna nooit meer. Het was zelfs zo dat als schoonzusje haar eten voor oudste aan mijn tweede wilde geven dat ze echt keek van: “dit is de saus, waar is de pasta of zijn de aardappels?” Vanaf 6 mnd ook in restaurants gewoon meegegeten met de pot.

  •  by  Claire

   Klinkt goed inge! ik ga je nog eens interviewen voor mijn boek!

 2.  by  Inge

  Maar het ziet er heerlijk uit en dat gaan we “pikken” om een grote kinderen/ mensen variant van te maken. Wij eten hier veel peulvruchten omdat we meerdere dagen vegatarisch eten.

 3.  by  Amber

  Ziet er super uit allemaal! Mijn zoontje is nu bijna twee. Ik heb
  hem grotendeels opgevoed met de Rapely methode.
  Hij at geweldig en ineens hield het op.
  Overdag eet hij wel goed en green smoothies gaan er ook
  prima in dus hij komt wel aan zijn voedingsstoffen.
  Alleen avondeten gaat er niet in. Hij weigert pertinent.
  Nu zie ik al die heerlijke recepten op jouw site en wil ze graag maken.
  Heb jij misschien nog tips? Ik geloof dat ik bijna alles geprobeerd heb maar wellicht
  zie ik iets over het hoofd?

  •  by  Claire

   Hoi Amber, Wat leuk dat je reageert. En dank voor je compliment!

   Het antwoord zit eigenlijk al in je tweede zin: MIJN ZOONTJE IS NU BIJNA TWEE. Of te wel: twee = nee, de leeftijd om grenzen te verkennen en machtsverhoudingen uit te proberen. Eten is daar HET perfecte middel voor. Jij wil graag dat hij eet, hij heeft de ultieme controle omdat niet te doen. Waar hij dat op andere vlakken niet zo sterk kan uitoefenen (niet lopen? dan til ik je toch? niet aankleden? dan houden we je toch gewoon vast? niet slapen? dan laten we je even huilen, etc. etc).

   De tip is: maak er absoluut geen strijd van en voorkom dat je dingen gaat doen als: ‘als je dit eet dan krijg je een danoontje’. Wil hij niet eten? Haal het bordje weg, haal hem van tafel en klaar. Veel ouders durven dat niet te doen omdat je denkt ‘ja maar hij moet toch eten??’ om vervolgens in plaats van dat wat jij wilt dat hij eet toch maar een boterham te smeren, banaan of yoghurt te geven. Daarna gaat het van kwaad tot erger. Hij weet: als ik niet wil, krijg ik iets anders.

   Hij krijgt voldoende voedingsstoffen binnen, schrijf je zelf. Hij heeft ook echt wel een klein buffertje en je zult zien dat als je consequent blijft, hij vanzelf honger krijgt en gaat eten.

   Nog een extra tip: als het ‘NEE’ / ‘Moeilijk doen’ vooral bij het avondeten voorkomt maar niet bij ontbijt/tussendoor/lunch zorg dat dat hij daar zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Maak bijvoorbeeld groentekoekjes, groente spread voor op brood, etc. etc.

   HEEL VEEL SUCCES! en vergeet niet: alles is een fase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*