Meiraapjes

Misschien heb je ze al wel eens vaker tussen de meer standaard groenten zien liggen, deze schattige paars/roze exemplaren. Maar dacht je: ‘tja…wat zal ik daar nou eens mee maken?’.

Een meiknol (ook wel meiraap genoemd) leent zich eigenlijk voor alle bereidingen. Je kunt ze koken, roosteren, roerbakken en dan verwerken in een gerecht, bijvoorbeeld met andere groenten. Je kunt ze ook koken en dan pureren, je kunt ze bereiden in de oven en je kunt ze rauw verwerken in een salade, rauwkost met dip of in dunne schijfjes op brood. Kortom keuze genoeg.

De smaak is sappig, fris en rauw best wel pittig. Te vergelijken met een radijs maar dan zachter. Ze bevatten belangrijke vitaminen en mineralen zoals kalium en calcium. Dus das ook een goede reden om ze eens uit te proberen. Jonge meiraapjes hoef je niet te schillen alleen aan de boven- en onderkant het kapje verwijderen is voldoende. Als de schil iets taaier voelt moet je de knolletjes wel even schillen.

Hieronder een paar suggesties:

Meiraapjes met sugarsnaps & erwtjes

Een bijgerecht voor 2 personen: koud of warm te eten.

Nodig: 2 meiraapjes, 2 handjes sugarsnaps, handje groene (verse) erwtjes, peterselie, citroen, olijfolie, snufje zout & peper. Optioneel: salademix

Bereiden: was alle groenten en snij de kapjes van de meiraapjes voordat je ze in dunne schijfjes snijdt. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg de sugarsnaps toe, breng ze kort aan de kook en voeg na een minuut of 3/4 de erwtjes toe en kook na nog eens 2 minuten pas op het laatst de schijfjes meiraap nog een minuutje mee. Alles afgieten en ofwel warm serveren als groente bijgerecht (garneren met peterselie, een beetje citroen en snufje zout/peper) of ijskoud afspoelen en eten als salade. Breng het gerecht dan op smaak met een olijfolie-citroendressing en mix de groente met wat groene salade inclusief peterselie en eventueel waterkers.

Salade meiraapjes & kikkererwten

Nodig: veldsla (of andere salade naar keuze), 2 kleine meiraapjes, pot/blik bio kikkererwten (je kunt ook de gedroogde versie nemen en deze eerst wellen en koken maar misschien heb je nog meer te doen vandaag), sesamzaadjes, huttenkase (2 el), extra vierge olijfolie of Happy Delight, koriander, citroensap, peper, zout.

Bereiden: neem als basis het bluebelle recept ‘salade kikkererwten’ en voeg in plaats van de tomaten de rauwe meiraapjes gesneden in dunnen schijfjes of kleine blokjes toe.

Meiraapjes & pastinaak uit de oven

Bijgerecht voor 2 personen

Nodig: 2 a 3 meiraapjes en 2 a 3 pastinaken, olijfolie, citroensap, teentje knoflook, beetje zeezout en paar korrels (citroen)peper.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pastinaken met een dunschiller en de meiraapjes indien nodig. Halveer de pastinaken eventueel als ze erg dik/groot zijn en snij de meiraapjes in dikkere plakken of grove blokjes. Doe ze in een ovenschaal of leg ze op een bakplaat. Giet hier royaal olijfolie overheen. Kneus het teentje knoflook en stop het tussen de groenten. Strooi een klein beetje zeezout over het geheel en zet het zo’n 20 minuutjes in de oven. Eventueel op het einde even grillen. Hoeft niet.

Enjoy!

2 Comments on “Meiraapjes

  1.  by  fatima

    meiraapjes, heerlijk!

    Alleen doe ik er best wel weinig mee, heb meiraapjes nooit de hoofdrol gegeven tijdens het koken.

    •  by  Claire

      Hoi Fatima,

      Meiraapjes hebben ook vaak geen hoofdrol..omdat ze best een overheersende smaak hebben. Maar ze combineren perfect met andere ingrediënten en zijn zeker de moeite waard om eens wat vaker te gebruiken! Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*