Noorse Salade

Heb je het na de feestdagen wel even gezien met alle ‘zware’ gerechten dan is deze lichte Noorse salade zeker een aanrader. Als lunch of als maaltijd, het kan allebei. ‘packed with flavors’ en zo gemaakt!

Nodig: bakje Noorse garnalen en bakje rivierkreeftjes, gemengde salade, veldsla en/of waterkers, bio rode bietjes (voorgekookt, geschild en vacuüm verpakt), sugarsnaps, avocado, komkommer, feta*, basilicum, bieslook, biologische mayonaise**, magere kwark, tomatenketchup***, chilipoeder.

Bereiden: zet een pannetje water op en blancheer de sugarsnaps kort (max. 5 minuten), spoel ze af met ijskoud water. Hierdoor houden ze hun mooie groene kleur. Was de salade en haal de ‘kroontjes’ van de veldsla af. Snij de avocado door de helft, haal de pit eruit, de schil eraf en snij in kleine blokjes. Schil de komkommer en snij ook deze in kleine blokjes. Snij de rode bietjes (1 bietje per persoon) en de feta* in reepjes. Hak de basilicum en bieslook fijn.

Voor de dressing maken we een mayo-achtige saus: 1 eetlepel mayonaise**, 2 eetlepels magere kwark, beetje tomatenketchup***, chilipoeder, zout & peper.

Doe de salade in een grote kom, voeg alle andere ingrediënten toe en giet er wat van de mayo-dressing overheen.

ENJOY!

PS. in de Delicious. van februari vertel ik nog wat meer over de Noorse keuken en waarom het zo goed voor ons Nederlanders is!

* biologische feta: er zijn verschillende soorten feta te koop. De ene is natuurlijker dan de andere. Kijk goed op het etiket of je een versie hebt die voornamelijk uit feta bestaat, niet teveel zout bevat en gemaakt is met vegetarisch stremsel (stremsel wordt gebruikt om kaas vast te maken en kan dierlijk of vegetarisch zijn).

** biologische mayonaise: met mayonaise is niet zoveel mis. Ja het is vet, maar alles behalve slecht zolang het gemaakt is van pure ingrediënten als olie, eieren, wat citroen en mosterd. Check dus even goed de ingrediënten declaratie van jouw favoriete mayonaise of er geen onnodige en onnatuurlijke toevoegingen inzitten of maak de mayo zelf.

*** tomatenketchup zonder suiker: hetzelfde geldt voor tomatenketchup. Zorg ervoor dat je een zo natuurlijk mogelijke variant gebruikt. In tomatenketchup zit namelijk vaak suiker en het is beter voor je om een variant te nemen zonder! Deze kun je kopen bij een natuurwinkel of betere supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*