Vergeten Groente: Pastinaak

Ik vind het leuk om zo nu en dan weer eens iets te maken met een product dat twee generaties geleden nog niet weg te denken was uit onze dagelijkse keuken. Maar wat tegenwoordig bij veel mensen tot de zogenaamde ‘vergeten groente’ hoort…Dit keer de Pastinaak.

Niet alleen is deze witte wortel heel gezond (bron van eiwitten, goede koolhydraten, vitamine B, etc.) het is ook super lekker. Je kunt de pastinaak op verschillende manieren eten: rauw (bijvoorbeeld verwerkt in een salade op als rauwkost snack met dip), gekookt, gestoofd, gebakken of verwerkt tot stamppot. Je kunt het prima combineren met andere wortel- en knolsoorten. Het heeft een zoete en anijsachtige smaak.

Pastinaak is ook super lekker als chips. Niet perse veel gezonder dan de gewone aardappelchips aangezien het ook gefrituurd moet worden..hoewel deze vorm chips vaak nog wel in een pure vorm wordt verkocht. Zonder smaakversterkers en andere toevoegingen. Erg lekker! Ennn zeg nou zelf, toch leuk om eens een ander chippie op tafel te zetten.

Hieronder een recept waarbij ik pastinaak gebruik door een stamppot. Het geeft een lekker zoet, anijs-achtig smaakje aan je gerecht.

Andijvie stamppot met Pastinaak

Nodig: knolselderij, pastinaak, aardappel, andijvie, koriander, kokosmelk, tomaat, pijnboompitjes, zout en peper, bouillon, extra vierge olijfolie.

Bereiden: schil de knolselderij, pastinaak (met een dunschiller) & aardappelen. De knolselderij snij je in grove stukken, de pastinaak hak je ook een paar keer doormidden. Zet een grote pan water op, doe hier wat bouillon bij voor de smaak en voeg je stukken knolselderij, schijven pastinaak en aardappelen toe. Breng aan de kook en giet af. Pureer / stamp alles door elkaar.

Voeg wat kokosmelk en extra vierge olijfolie toe. Ik gebruik kokosmelk voor een Oosters smaakje. Hou je daar niet van? Dan kun je natuurlijk ook gewoon melk gebruiken of alleen olie. Schep de rauwe andijvie door de puree en breng op smaak met koriander, peper en zout. Ik garneer het met tomaatjes en pijnboompitjes.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*